01.08.2013 16:46

Jaunie koristi satiksies nometnē Siguldā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Siguldā no 1. līdz 11. augustam norisinās pirmā Eiropas jauno profesionāļu kora nometne, kas ir iesākums vērienīgam Eiropas kultūras galvaspilsētas "Rīga 2014" projektam.

TENSO Eiropas kamerkoris ir vēl nebijis jauno dziedātāju izglītošanas projekts ar ilgtermiņa attīstības stratēģiju, vēsta aģentūra LETA.
Tas apvieno 24 jaunus un talantīgus dziedātājus no 11 Eiropas valstīm, tai skaitā no Latvijas. Projekta mērķis ir radīt platformu kora vai ansambļa muzicēšanā ieinteresētu jaunu profesionāļu izglītošanai praktiska darba apstākļos. Desmit dienas jaunajiem censoņiem būs iespēja gūt pieredzi ansambļa dziedāšanas mākslā, ko smalki izkopis Latvijas Radio koris savā augsti profesionālajā koncertēšanas pieredzē.

Savukārt TENSO pienesums būs plašais kontaktu loks Eiropas līmenī, kas ļaus veidot veiksmīgu starptautisku karjeru līdz šim Eiropā nebijuša profesionāla kora izaugsmē. Šī procesa iniciatīva un virzība pieder Latvijas Radio kora diriģentam Kasparam Putniņam, kurš ir labi pazīstams Eiropā kā laikmetīgās mūzikas interprets. "TENSO ir Eiropas labāko profesionālo koru sadarbības organizācija, kuras iniciatīva un TENSO Eiropas kamerkora uzdevums ir veidot labāko jauno Eiropas kordziedāšanas profesionāļu vienību. Man ir liels prieks un gods šīs grupas vēsturi sākt rakstīt tieši Latvijā," uzsver K. Putniņš.

Nometnes dalībniekus laipni uzņems Siguldas koncertzāle "Baltais flīģelis", kas jau iemantojusi "Kremerata Baltika" ikgadējo nometņu vietas labo auru. Pēc sešu dienu intensīva darba nometnē jaunā kora sniegumu varēs vērtēt trijos koncertos: 8.augustā plkst.19 Siguldas evaņģēliski luteriskajā baznīcā, 9.augustā Rīgā un 10.augustā plkst.17 Tallinas Kārļa baznīcā. Koncertu programmā, kuru veido un diriģēs K. Putniņš, būs iekļauti dažādu komponistu darbi.

TENSO ir Eiropas Profesionālo koru asociācijas tīkls (Tenso Network Europe), kas mērķtiecīga darba rezultātā, apvienojot labākos Eiropas profesionālos korus, kopš 2005.gada ir izveidojies par spēcīgu kormūzikas attīstības platformu. Viens no tā četriem dibinātājiem ir Latvijas Radio koris. Šis projekts ir jauna TENSO iniciatīva – unikāla, līdz šim Eiropā nebijuša profesionāla kora izveide, kas apvieno izcilākos jaunos dziedātājus no dažādām Eiropas valstīm un kalpo kordziedāšanas tradīciju pārmantošanai, izkopšanai un tālāknodošanai.

Kora otrajā vasaras darbnīcā 2014. gada augustā tiks sagatavots uzvedums "Seriāls", kas pirmizrādi piedzīvos Eiropas kultūras galvaspilsētas "Rīga 2014" programmā, TENSO jauniešu nakts koncertā oktobrī, kas notiks TENSO dienu Rīgā laikā.