21.07.2013 16:32

FOTO: Vasarīgie "Saulkrasti Jazz" ritmi pieskandina Saulkrastus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Vasarīgie "Saulkrasti Jazz" ritmi pieskandina Saulkrastus Krišjānis Grantiņš

16. starptautiskais Saulkrastu džeza festivāls "Saulkrasti Jazz 2013" ir noslēdzies, un piedāvājam ielūkoties fotogalerijā no noslēguma koncerta.

Tajā galvenais viesis bija 17 gadus vecais gruzīnu džeza "brīnumbērns", pianists Beka Gočiašvili. Kopš 2007. gada, kad Gočiašvili pirmo reizi uzstājās Saulkrastos, viņa muzikālā karjera ir attīstījusies ļoti strauji. Gadu pēc studiju uzsākšanas Ņujorkas Džuljarda skolā, 2009. gadā B. Gočiašvili kļuva par jaunāko pianistu, kurš jebkad uzvarējis Montro džeza pianistu konkursā, raksta LETA. Kopā ar augstākās klases džeza māksliniekiem – Leniju Vaitu, Čiku Korea, Viktoru Beiliju un citiem – viņš regulāri uzstājas "Blue Note" un "Birdland" džeza klubos Ņujorkā un prestižos džeza festivālos.

Savukārt dienas koncertā "Minhauzena Undā" notika meistarklašu audzēkņu koncerts, bet vakarā turpat uzstājās B. Gočiašvili trio un Ķēstuta Vaigina kvartets, kā arī "Mirage Jazz Orchestra & Ola Onabule".

Ķ. Vaiginis ir viens no Lietuvas jaunās paaudzes talantīgākajiem džeza saksofonistiem un flautistiem, absolvējis Viļņas Konservatoriju un izglītojies Ziemeļnīderlandes Konservatorijā, Amsterdamas mūzikas koledžā un Manhetenas mūzikas skolā Ņujorkā. Viņš darbojas ne tikai džeza, bet arī akadēmiskās mūzikas laukā. Pēdējos gados Ķ. Vaiginis uzstājies gan ar savas paaudzes, gan pieredzējušākiem Lietuvas un pasaules mūziķiem. Viņš ir vairāku nacionālo un starptautisko konkursu laureāts. Par nozīmīgo ieguldījumu Lietuvas džeza attīstībā 2010. gadā saksofonistam tika piešķirta Brištonas džeza festivāla "Grand Prix" balva.

Saulkrastos Ķ. Vaiginis izpildīja sava jaunākā, Ņujorkā ierakstītā albuma "Light of Darkness" mūziku. Ar viņu kopā muzicēja pianists Deivids Berkmans, kontrabasists Eds Hovards un bundzinieks Donalds Edvards.

Nigēriešu izcelsmes britu soula un džeza dziedātājs, dziesmu autors un producents Onabule dzimis Londonā, bet no septiņu gadu vecuma 10 gadus dzīvojis savā senču dzimtenē Nigērijā. Atgriezies Anglijā, viņš pievērsās mūzikas studijām. Jau studiju laikā Onabule sāka uzstāties Londonas un apkārtnes klubos un sacerēt savas dziesmas, kā arī pašmācībā apguva ģitārspēli.
Onabule ir uzstājies vairākos prestižākajos pasaules džeza festivālos, tostarp uz galvenās skatuves Montreālas džeza festivālā 2009. gadā. Viņš dziedājis kopā ar vācu WDR un SWR bigbendiem, kā arī ar Bābelsbergas Vācu filmu orķestri.

Onabules tembrāli bagātajai balsij ir četru oktāvu diapazons. Viņa mūzikā jaušama 20. gadsimta sešdesmito un septiņdesmito gadu mijas blūza, soula un funky mūzikas ietekme. Melodijās un ritmā jūtams arī Āfrikas pieskāriens. Sadarbība ar Mirāžas džeza orķestri ir rezultāts Onabules 2012. gadā Saulkrastu džeza festivālā sniegtajam koncertam, kuru gribējies turpināt vēl un vēl. Onabule atgriežas Saulkrastos, lai izcila orķestra pavadījumā sniegtu "vēl jaudīgāku" priekšnesumu.