17.07.2013 17:26

Rīga uzņems pasaules skaistākos buriniekus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīga uzņems pasaules skaistākos buriniekus publicitātes

No 25. līdz 28. jūlijam Rīga uzņems starptautisko mācību burukuģu un jahtu regati "The Tall Ships Races 2013", kuras ietvaros galvaspilsētā ieradīsies vairāk nekā 100 burinieki un jahtas no 17 pasaules valstīm. Iepriekšējo reizi Rīgā šis krāšņais pasākums notika pirms 10 gadiem – 2003. gadā.

Šogad regates ostas būs četrās pilsētās pie Baltijas jūras – Orhusā (Dānija), Helsinkos (Somija), Rīgā un Ščecinā (Polija). Posmi starp Orhusu un Helsinkiem un Rīgu un Ščecinu ir sacensību posmi, kuros kuģi sacentīsies par labāko rezultātu, informē pašvaldība. No Helsinkiem uz Rīgu komandas dodas kruīza posmā, un plānots, ka pirmie burinieki un jahtas Rīgā ieradīsies jau 24. jūlijā. Visvairāk burinieku un jahtu Rīgā ieradīsies no Lielbritānijas, Polijas, Krievijas, Vācijas, Norvēģijas un Nīderlandes. Latviju regatē pārstāvēs C klases jahta "Spaniel".


Rīga ir sagatavojusi plašu pasākumu programmu visām četrām regates dienām, lai līdzās kuģu apskatei, Latvijas iedzīvotājiem un viesiem piedāvātu dažādas izklaides iespējas. Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks norāda, ka ""The Tall Ships Races" Rīgas posms ir viens no šīs vasaras skaistākajiem un grandiozākajiem notikumiem galvaspilsētā, kas sāksies jau pēc nedēļas. Daudziem vēl atmiņā palikusi regates viesošanās Rīgā pirms desmit gadiem un šis gads nebūs mazāk iespaidīgs. Īpašu paldies gribētu pateikt brīvprātīgajiem sakaru virsniekiem, kuriem regates laikā būs visnozīmīgākais uzdevums kuģu uzņemšanā un veiksmīga Rīgas posma norises organizēšanā. Šo pienākumu vairāk nekā 170 cilvēki gandrīz nedēļu pildīs tikai uz brīvprātības principa un tas ir apsveicami, ka Rīgā un Latvijā ir tik daudz burāšanas draugu un entuziastu, kas ir gatavi veltīt savu brīvo laiku, lai palīdzētu mūsu pilsētai veiksmīgi uzņemt "The Tall Ships Races" dalībniekus".

Pasākumu norises vieta būs teritorija pie Rīgas pasažieru termināla un Eksporta iela, kur uz lielās skatuves uzstāsies pazīstami Latvijas mūziķi. Pārējā teritorijā notiks atrakcijas un koncerti bērniem, darbosies kafejnīcas un restorāni, suvenīru un amatnieku tirdziņš.

Viens no obligātajiem kritērijiem, kas bija jāizpilda, lai Rīga kļūtu par vienu no regates pieturas vietām, bija jānodrošina pasākumu organizatoru civiltiesiskās atbildības apdrošināšana. Šo apdrošināšanu Rīgas pilsētai dāvina apdrošināšanas sabiedrība "BTA Insurance Company". "BTA ar "The Tall Ships Races" pazīstama jau 15 gadus, jo ik gadu esam dāvinājuši apdrošināšanas polisi ar apdrošinājuma summu 110 000 dolāru Latvijas jahtai "Spaniel"," stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus. "Lai rīdziniekiem un pilsētas viesiem būtu iespēja baudīt šos krāšņos svētkus, kā arī lai veicinātu Latvijas vārda skanējumu pasaulē, atbalstām šī pasākuma norisi, dāvinot "The Tall Ships Races 2013" Rīgas posma pasākumu organizatoru civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisi ar apdrošinājuma summu 10 miljoni eiro. Mūsuprāt, regates organizatoru izrādītais gods un uzticība Rīgas pilsētai ir lielisks piemērs, kā kopīgiem spēkiem Latvija var gūt starptautisku atzinību."

Regates laikā Rīgā ieradīsies vairāk nekā 100 burinieki un jahtas. Publiskai apskatei tiks atvērti 20 lielie A klases burinieki – interesentiem būs vienreizēja iespēja uzkāpt un apstaigāt klāju. Publiskās apskates ietvaros būs iespēja redzēt arī vienu no lielākajiem pasaules buriniekiem – Baltijas Zivsaimniecības Flotes Akadēmijas mācību burinieku "Kruzenshtern" no Kaļiņingradas. Mazākos B klases buriniekus un jahtas varēs apskatīt no malas, tie publiskai apskatei pieejami nebūs. Jahtas un mazākie burinieki izvietosies Andrejostas un Andrejsalas līcī (jahtklubā).

Viens no iespaidīgākajiem notikumiem burinieku un jahtu regates laikā būs brīdis, kad visu kuģu komandas, ap 3000 regates dalībnieku, dosies parādē Rīgas ielās. 27. jūlijā no pulksten 12.30 līdz 14gājiens dosies maršrutā no Eksporta ielas – 11. novembra krastmalas – Rātslaukums – Kaļķu iela – Raiņa bulvāris – Kongresu nams. Kuģu un jahtu komandu dalībnieku atraktīvo gājienu būs iespēja vērot ielu malās, no ēku un tuvējo kafejnīcu logiem. Gājiena noslēgumā laukumā pie Kongresu nama notiks komandu apbalvošanas ceremonija par rezultātiem sporta spēlēs un citiem sasniegumiem regates laikā.

Regates "The Tall Ships Races" kulminācija būs buru parāde svētdienas, 28. jūlija, rītā, kad visi burinieki un jahtas vērojami vienkopus paceltām burām. Burinieki pa Daugavu virzīsies lēnām, apmēram divas stundas, no pulksten 11.30 līdz 13.30, no Vecrīgas līdz Daugavas ietekai. Ieteicamās buru parādes skatīšanās vietas ir Voleru iela un Voleru stāvvlaukums, kā arī stāvlaukums Matrožu ielā 15 (cena par auto novietošanu - viens lats). No Mangaļsalas mola varēs vērot, kā kuģi izbrauc pa jūras vārtiem. Skatītājiem, kas dosies uz Mangaļsalas molu ieteicams, izmantot sabiedrisko transportu.

Papildus jau minētajiem izklaides pasākumiem Kronvalda parka teritorijā piektdien, 26. jūlijā no pulksten 11 līdz 18 notiks "Rīgas brīvostas festivāls". Pasākums tiek veidots ar mērķi iesaistīt starptautiskās regates dalībniekus sporta un izklaides atrakcijās, vienlaikus sniedzot rīdziniekiem aktīvas pasākuma vērotāja iespējas. "Rīgas brīvostas festivāla" galvenais notikums būs tradicionālā "Kanāla Regate", kas katru gadu augustā notiek Rīgas pilsētas svētku ietvaros Bastejkalnā. Šoreiz jautrā sacensība ar ūdens velosipēdiem notiks Kronvalda parka kanāla posmā un tajā piedalīsies regates "The Tall Ships Races 2013" dalībnieki.

Visu pasākumu programmas un plaša informācija par regates Rīgas posmu atrodama mājaslapā www.sailriga.com