07.07.2013 14:33

Māris Rungulis: "Latvija ir paradīze zemes virsū"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā radusies ideja par pašu pirmo grāmatu, rakstnieks vairs neatminas, taču, ja būtu jāpastāsta, kā tapusi katra no grāmatām, stāsts būtu visai garš. Kā radusies ideja par pašu pirmo grāmatu, rakstnieks vairs neatminas, taču, ja būtu jāpastāsta, kā tapusi katra no grāmatām, stāsts būtu visai garš. www.foto.delfi.lv

Līdz pat jūlija beigām Siguldas novada bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā ikviens aicināts uz grāmatu izstādi, kas veltīta iemīļotajam bērnu grāmatu autoram, žurnāla "Zīlīte" galvenajam redaktoram Mārim Rungulim.

"Nopietna grāmata ir "Gliemežvāks", tad – "Divdabis un stulbcepure", "Aste, kas luncinās", aizvien iecienītas ir "Avenes", "Kaķu ģenerālis", protams, vēlreiz izdotā "Kungu kapsētas spoks"," aizvien papildinot sarakstu par Siguldas bērnu iemīļotākajām M. Runguļa grāmatām, stāsta novada bibliotekāre Vaira Karlsone un uzsver, ka rakstnieka daiļdarbi ir ne vien iekļauti skolu vasaras literatūras programmās, bet bērni patiešām tos iecienījuši.


Un tieši šā iemesla dēļ rakstniekam veltītas izstādes bibliotēkā tiekot rīkotas ik pa laikam. Bibliotekāre piebilst, ka nevar nepieminēt rakstnieka attieksmi pret saviem lasītājiem. "M. Rungulis allaž cenšas ieklausīties pašu bērnu un bibliotekāru teiktajā par savām grāmatām."

Savukārt pats dzejnieks teic, ka labākās idejas grāmatām piespēlē pati dzīve. "Es dzīvoju reālā pasaulē, un idejas apkārt ir visu laiku," stāsta rakstnieks. "Nenoliedzami, ka visvairāk pieķeros tām idejām, kas man katrā brīdī ir aktuālākas." Rakstnieks uzsver, ka katram literatūras žanram iedvesmas impulsi atšķiras. "Prozas pamatā ir ideja, doma, dzejai impulss ir gaisīgāks, emocionālas dabas."

Savukārt, taujāts par grāmatu, kas visspilgtāk palikusi atmiņā no paša bērnības, rakstnieks attrauc, ka ar šo jautājumu bieži sastopas, viesojoties skolās. "Dzīves laikā man ir bijis daudz mīļu grāmatu. Taču bērnībā sevi kā lasītāju atklāju, lasot latviešu tautas pasakas. Tā bija grāmata "Zelta tīnīte" ar Kārļa Sūniņa akvareļu ilustrācijām. Šī grāmata uz mani atstājusi lielu iespaidu," atklāj rakstnieks.

M. Runguli daudzi iepazinuši ne vien kā bērnu grāmatu autoru, bet arī kā sirsnīgo bērnu žurnālu "Ezis" un "Zīlīte" redaktoru. "Zīlītes" pirmais numurs iznāca 1958. gada augustā, un šis ir vienīgais žurnāls Latvijā, kas bez pārtraukuma apciemojis lasītājus visus šos gadus – vispirms tagadējo lasītāju vecmāmiņas un vectētiņus, tad – mammas un tētus, bet tagad – jau mazbērnus.

Lai gan viena no spilgtākajām 2013. gada iezīmēm ir modernās tehnoloģijas, rakstnieks atzīst, ka bērnu interese par dabu nav zudusi. "Saņemam bērnu vēstules, dabas piedzīvojumu aprakstus." M. Rungulis uzsver, ka mums ļoti ir palaimējies ar Latvijas dabu: "Jā, arī mums ir izzudušas sugas, biotopi, bet salīdzinājumā ar citām vietām Latvija ir dabas paradīze."