06.07.2013 12:28

FOTO: Siguldieši svētku laikā pieskandina 21. vidusskolu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Šo dziesmu un deju svētku laikā Rīgas 21. vidusskola kļuvusi par tādu kā Siguldas vēstniecību. Tajā apmetušies dalībnieki no šī Pierīgas novada. Starp viņiem arī tradīcijām bagātais koris "Sigulda".

Svētku laikā skolā izskatās citādāk nekā ikdienā, kad to apdzīvo skolēni. Klases telpās cieši viens pie otra saguluši piepūšamie matrači. Tiem blakus somas. Tveices un sātīgo pusdienu nogurdināti kora dalībnieki piektdienas pievakarē atpūšas lasot jaunākos žurnālus, sarunājoties vai atkārtojot svētku repertuāru.

Lai gan no Siguldas uz mēģinājumiem un koncertiem varētu arī izbraukāt, kora dalībnieki smej, ka dzīvošana uz vietas ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Īpašs piedzīvojums tas ir tiem dalībniekiem, kuri svētkos piedalās pirmo reizi. Pieredzes bagātākie dziedātāji teic, ka gribētu jaunos redzēt arī nākamajos svētkos. Starp tādiem dziedātājiem, kuriem šie jau ir desmitie un pat vienpadsmitie svētki, ir Rita Tukša un Silvija Grapmane. 

Ritas kundze pirmo reizi uz skatuves kā svētku dalībniece kāpa 1950.gadā, kad studēja Rīgā. Viņa ir pārliecināta, ka katri svētki ir īpaši un neatkārtojami, un, laikam ritot, tie kļuvuši arvien labāk organizēti. Par spīti cienījamajam vecumam, nedz viņa, nedz citas pieredzes bagātās koristes par ilgajiem mēģinājumiem un tveici nesūdzas. Kā norāda kora diriģente Līga Vasiļjeva, tieši pretēji, viņas ir pašas izturīgākās.

Enerģijas un entuziasma pilna ir arī pati diriģente. Lai gan teorētiski viņa kori vada nesen, praktiski ar to bijusi saistīta jau no bērnu dienām, jo tajā ilgus gadus dzied viņas mamma Irēna, un nu pulciņam pievienojusies arī vecākā māsa Kristīne. "Nu vismaz korī man ir iespēja viņas komandēt," smejot saka Līga. Vasiļevas gan nav vienīgā dziedošā ģimene "Siguldā". Tādi ir arī Laimoņi, jo mammai Mairitai un tētim Gaidim nu pievienojusies arī meita Laura. Trijotne ir arī šo svētku dalībnieki. 

Tāpat korī netrūkst arī radošu cilvēku, kuri savus talantus izpauž ne tikai dziesmā. Starp tādiem ir tautas daiļamata meistare Alīda Linde, kura pat mēģinājumu starplaikos šūdina skaistas somas dziedātājiem. Tās kļuvušas par kora atpazīstamības simbolu, līdzīgi kā pašu darinātais karogs.

Piebilstams, ka jauktais koris "Sigulda" pērn nosvinēja 55. jubileju, un šogad iestūrējis jau 56. gadā.