05.07.2013 17:29

FOTO: Krimuldas vīru korim vīru ziedi

Autors  Silvija Stumbre, Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krimuldas novada vīru koris "Vecie draugi" uz mēģinājumu Mežparkā dodas nepilnā sastāvā, jo daļu savu dziedātāju "aizdevuši" citiem koriem un ansambļiem tādēļ, ka "vīri ir uz izķeršanu". Krimuldas novada vīru koris "Vecie draugi" uz mēģinājumu Mežparkā dodas nepilnā sastāvā, jo daļu savu dziedātāju "aizdevuši" citiem koriem un ansambļiem tādēļ, ka "vīri ir uz izķeršanu". Krišjānis Grantiņš

Vīru koru Latvijā ir maz, taču Krimuldas novads ir retais, kurā ir viens kārtīgs vīru koris ar stabilām tradīcijām un labiem panākumiem Dziesmusvētku skatēs – "Vecie draugi".

"Vīru kori tiek saudzēti, tāpēc mēs braucam vēlāk," 5. jūlija priekšpusdienā, dodoties uz mēģinājumu Mežaparka lielajā estrādē no Krimuldas tautas nama, smej kora dalībnieki. To, ka vīru balsis pietrūkst arī jauktajiem koriem, pierāda tas, ka uz mēģinājumu koristi dodas nepilnā skaitā. Lai gan pašlaik tajā dzied 28 dalībnieki, divi no tiem "aizdoti" vietējam folkloras ansamblim Tartu, bet vēl saujiņa vīru palīdz Vidrižu jauktajam korim. Šādi tiek izlīdzēts arī Lēdurgas un Straupes kolektīviem.

"Esmu ļoti lepns, ka mums Krimuldā tomēr šāds koris ir, jo novads nav tik liels, taču esam atraduši labus dziedātājus," teic diriģents Aivars Bunķis. Viņš stāsta, ka šogad vīru koris esot piedalījies pat lielajā Dziesmusvētku koru finālā, kas pašdarbnieku korim ir liels sasniegums.

Kori kopā satur vīru vēlme dziedāt, taču savs nopelns tajā ir arī enerģiskajam prezidentam Andrim Ansim Špatam. Uz jautājumu, kā pārliecināt tieši vīrus iesaistīties koru kolektīvos, kora prezidents smej, ka nākas draudēt un iebiedēt, taču vēlāk atzīst, ka korim kopš pagājušajiem Dziesmu svētkiem pievienojusies teju puse no pašreizējā kolektīva, tostarp liels skaits jauniešu. "Tagad esam divi flangi – jaunie un vecie," tā kora prezidents.


"Vecajiem draugiem" ir kāda laba tradīcija, ko akceptē visi. Proti, svētku gājienā "Vecos draugus" varēs atpazīt pēc tā saucamajiem vīru ziediem jeb kalmēm: "Tie ir ļoti vīrišķīgi, jo augam ir zobena forma un, protams, tas ir arī vīrišķības simbols," uzsver A.A. Špats, piebilstot, ka kalmes esot no viņa un diriģenta mājām, un tiekot audzētas tieši šim mērķim. Kora prezidents norāda, ka ar kalmēm rokās viņi gājienā dodas jau ļoti sen. Tā ir izveidojusies kā stabila tradīcija, un tā nav vienīgā.

Proti, "Vecie draugi" laika posmā starp Dziesmusvētkiem nesēž rokas klēpī salikuši. Koris piedziedājis zinātņu doktora Māra Alberta 60 gadu jubilejas svinības, kā arī dodas uz pašu dalībnieku jubilejām, bērnu raudzībām, ar dziesmu pavada aizgājušos koristus. Reiz pat koris saņēmis kāda korista lūgumu bērēs izpildīt latviešu tautasdziesmu "Pūt vējiņi", kas guva lieliskas atsauksmes no korista radiem un draugiem, atminas A.A. Špats.

Jānorāda, ka Krimuldas tautas nama vīru koris "Vecie draugi" dibināts 1991. gadā un kopš tā laika, pulcējis gan jaunus, gan vecākus dziedāt gribētājus. Korim ir labi draugi Somijā Ivalo pilsētā, arī Dānijā. 2005. gada jūnijā kolektīvs piedalījās internacionālā koru festivālā Olomoucā, kur ieguva diplomu un bronzas medaļu. Ļoti aktīvi tiek atbalstīti koru pasākumi Latvijā. "Vecie draugi" piedalījušies Dikļu dziesmu svētkos, Latgales dziesmu svētkos, kā arī Rīgas rajona dziesmu dienās. Koristi ar lepnumu nesuši sava kora un pagasta karogus cauri Rīgai, krāšņajos Dziesmu svētku gājienos.

Vīri labprāt uzņem ciemiņus savās mājās, kā arī dodas draudzības koncertos, un nav svarīgi, vai ceļš ir tāls līdz pat Dagdai vai tepat kaimiņos Siguldā. Dziesmas vieno, stiprina, dod jaunu enerģiju ikdienas darbiem.