23.06.2013 15:33

FOTO: Turaidā tūkstošiem cilvēku svin vasaras saulgriežus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
FOTO: Turaidā tūkstošiem cilvēku svin vasaras saulgriežus Rolands Bartaševics

21.jūnijā, dienā, kad daudzi līgotāji tikai gatavojās svētkiem, vairāki tūkstoši cilvēku pulcējās Turaidā, lai atzīmētu vasaras saulgriežus īsti latviskā garā.

Līdz pat saullēktam dažāda vecuma jāņabērni dejoja, dziedāja, pina vainagus un baudīja silto vasaras nakti.

Šie svētki modernajiem cilvēkiem ļauj pieredzēt "dzīvu" Jāņa tradīciju – izdzīvot visas norises no vakara līdz pat rīta gaismai – siet sieru un vīt vainagus, iepazīt seno zinšu spēku, aplīgot Jāņa tēvu un Jāņa māti, kā arī plašo Turaidas muzejrezervāta sētu. Saulīti pavadot, iekurt uguni un iziet spēka rituālu, aizdegt pūdeli ar uguns bultām un naktī dziedāt buramdziesmas, – lai raganas skrien šķērsu gaisu, ne mūsu sētiņā. Izlīgot Jāņu dziesmas, lekt pār ugunskuru un griezt nerimtīgus dančus līdz pat rīta gaismai, kad lāpu gājiens uzsāk ceļu Dainu kalnā, lai sagaidītu saulīti rotājam. Svētkos ikvienam bija iespēja izdzīvot patieso saulgriežu tradīciju tā, lai katrs var būt klāt – redzēt un just nakts maģisko burvību.

Šī gada Saulgriežu svētkos Turaidā pulcējās un ar savām dziesmām un zināšanām dalījās nodibinājuma "Māras loks" ļaudis, 22 folkloras kopas no Vidzemes, Rīgas, Latgales un Zemgales. Nakts tumšākajās stundās Jānīti ar dziesmām un kokles skaņām daudzināja Kristīne Kārkle-Puriņa un koklētāja Laima Jansone, dega īpaši Saules, Senču un Zemes spēka ugunskuri, apliecinot latvisko tradīciju spēku un pārmantojamību.

Šajā gadā Vasaras saulgrieži Turaidā bija arī Vidzemes ieskaņas pasākums XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem. Dziesmu svētku norises atslēgvārdi ir "Līgo – lai top!", kas tiek izteikti ar vienojošu domu – "Gaisma līgo Latvijā" un sasaucas ar vissenāko saulgriežu svinēšanas tradīciju.