21.06.2013 12:13

Jau ceturto reizi Siguldas pilsdrupas pieskandinās blūzs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jau ceturto reizi Siguldas pilsdrupas pieskandinās blūzs Publicitātes foto

Festivāla skatuve pulcēs blūzmeņus no ASV, Holandes, Igaunijas, Itālijas, Lielbritānijas, Lietuvas un Zviedrijas. Lai arī šī gada festivāla mākslinieku atlasē uzsvars ir likts uz ārvalstu blūzmeņiem, neizpaliks arī pašmāju mūziķu priekšnesumi.

 

Plkst. 15 Blūza svētkus tradicionāli sāks III Latvijas Blūza konkursa finālistu koncerti. Fināla dalībnieki tiks noskaidroti 19. jūlijā. Konkursa uzvarētājs piedalīsies Eiropas galvenajā blūza notikumā "European Blues Challenge".

Savukārt plkst. 18 sāksies festivāla koncerti. Patlaban savu dalību ir apstiprinājis saksofona un blūmīzera guru no ASV – Jimmy Z (bijušais Etta James, Eurythmics, Rod Stewart, Tom Petty) kopā ar savu komandu "Z Tribe" no Itālijas, kuras sastāvu veido vieni no labākajiem itāļu blūzmeņiem. Kopīgā projektā "Deivert/Belkin Band" savus talantus ir apvienojuši Lietuvas mūziķi veterāna Aleksandra Belkina vadībā un amerikāņu izcelsmes zviedru blūzmenis Bert Deivert, kurš sola iepazīstināt un pārsteigt klausītājus ar blūzā reti izmantotu instrumentu – mandolīnu.

No Lielbritānijas uz svētkiem ieradīsies britu jaunā blūza cerība – 21 gadu jaunais Krissy Matthews kopā ar savu "Krissy Matthews Band". Pirmo reizi Blūza svētkos piedalīsies viesi no Holandes – "The Juke Joints", kurus pērn holandiešu blūza fani izvēlēja par labāko blūza grupu. Viņu pēdējā albuma ierakstu sesijās piedalījās tādas blūza ikonas kā Ana Popovic un Eddy "The Chief" Clearwater. Uz Blūza svētku skatuves "The Juke Joints" svinēs savu 30. dzimšanas dienu.

No Igaunijas pilsētas Tartu uz Siguldu atbrauks "Andres Roots Roundabout". Grupas līderis Andres Roots (bijušais Bullfrog Brown) ir pamatoti uzskatāms par vienu no izcilākajiem "Delta Blues" ģitāristiem un alt.blues kustības aizsācējiem Austrumeiropā. Festivālu noslēgs "Jam Session". Pirmo reizi festivāla vēsturē sesija būs tematiska, veltīta mutes harmonikām jeb blūmīzerim. Ir sagadījies, ka katras grupas sastāvā ir pa mūziķim, kas pārvalda šo instrumentu un sesijas nosaukums uzprasās pats par sevi – "Harmonica Jam Session".

Paralēli festivāla koncertiem Blūza kinozālē tiks rādītas videofilmas par blūzu un džezu. Būs apskatāma arī tematiska fotoizstāde.

Tirgotāji piedāvās Blūza svētku suvenīrus, skaņuplates un slavenāko džeza un blūza izdevniecību CD un DVD. Visi šīgada festivāla koncertu dalībnieki ir izdevuši vairākus albumus, un šī būs pirmā reize, kad blūza cienītājiem būs iespēja iegādāties pilnīgi visu festivāla grupu CD un tikt pie autogrāfiem un kopīga foto.

Apmeklētāju ērtībai darbosies arī ēdināšanas un dzirdināšanas punkti. Turpinot tradīcijas, arī šogad apmeklētājiem tiks piedāvāts uz īstas uguns gatavots autentisks plovs. Ēdināšanas kompānija ir izgatavojusi arī īpašu grilu, uz kura tiks gatavots lasis norvēģu gaumē.

Ir padomāts arī par apmeklētajiem ar īpašām vajadzībām: transporta novietošanai ir rezervētas vietas Jaunās pils teritorijā iespējami tuvu ieejai estrādē, bet koncerta norises vietā ir rezervētas sēdvietas un ērta piekļūšana ar ratiņkrēslu, informē festivāla organizatori.