15.06.2013 10:32

Uz Saulkrastiem pošas "Apvedceļš", kura fani salauž skatuves dēļus

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Mūziķi ir kā lego klucīši. Vari salikt vienā veidā, izveidojot vienu figūru, tad izjaukt un salikt citu. Tieši tāds bija mūsu iesākums," atceras grupas "Apvedceļš" mūziķis Armands Leimanis (no labās). "Mūziķi ir kā lego klucīši. Vari salikt vienā veidā, izveidojot vienu figūru, tad izjaukt un salikt citu. Tieši tāds bija mūsu iesākums," atceras grupas "Apvedceļš" mūziķis Armands Leimanis (no labās). publicitātes

"Vari samurgot nezin ko, bet nevienam tas nebūs vajadzīgs, īpaši, ja dari to mākslīgi. Kā jebkurā mūzikas stilā, arī šlāgerī – ja dari vienkārši, no sirds un tev izdodas, arī publikai tas būs vajadzīgs."

Tā pirms nedēļas nogalē gaidāmā Saulkrastu šlāgerfestivāla atzīst grupas "Apvedceļš" basģitārists un menedžeris Armands Leimanis.

"Sauciet kā gribat, tikai sauciet!" atbildot, kādā mūzikas žanrā tad īsti ierindojams "Apvedceļš", smej Armands. 2012. gada mūzikas ierakstu balvas pasniegšanā "Apvedceļš" izvirzīts kantri balvas nominācijā, taču iepriekš – šlāgermūzikas nominācijā. "Neesam apbižoti ne par vienu, ne otru. Mūzikai nosaukums nav vajadzīgs – galvenais ir ­mesidžs."

Savukārt vaicāts, kāpēc daudzi vīpsnā par šlāgermūziku, basģitārists neslēpj, ka tas vienmēr izraisa smieklus. "Ir cilvēki, kuri saka, ka viņiem šlāgeris riebjas, taču mašīnā vai virtuvē skan tieši "Latvijas radio 2"." Šlāgermūzikas fenomens esot vienkāršība, sirsnība un neuzspēlētība. "Krievu tautai ir teiciens: esi vienkāršāks un cilvēki pie tevis tieksies."

Sasniedzot 12 gadu jubilejas slieksni, mūziķi saskaitījuši, ka nospēlēti vairāk nekā 1000 sarīkojumu. "Treknajos" gados spēlējuši pat 120 sarīkojumus gadā. Pati pirmā nospēlētā balle gan vairs neesot atmiņā, taču mūziķis atzīst, ka grupa gājusi laimīgu taciņu un viena no panākumu atslēgām esot solista Jāņa Krūmiņa sakomponētā dziesma "Zemenes", kas kļuvusi jau teju par himnu skolu izlaidumos.

"Toreiz nemaz negribējām šo dziesmu iekļaut albumā, taču tālaika producents Jānis Gailītis piespieda, ka dziesmu vajag izdot," liktenīgo grupas lēmumu atceras basģitārists un stāsta, ka 2000. gadā dibinātās grupas mūziķiem spēlēšana "Apvedceļā" esot vairāk hobijs un ikdienā katrs iegrimis savos darbos: Armands vada Umurgas kultūras namu, Jānis Valmierā māca ģitārspēli bērniem, taustiņinstrumentālists Mareks Siliņš nodarbojas ar privāto biznesu, kas saistīts ar aku rakšanu, soloģitārists Edžus Podnieks ir students, un bundzinieks Salvis Skopāns ir rūdīts jūrnieks.

13 gadu laikā grupai izveidojies arī brangs fanu pulks, kurš mūziķiem licis pasmaidīt ne reizi vien, taču viens gadījums Armandam palicis atmiņā īpaši spilgti. "Uz koncertu Smiltenē atbrauca fani no Rīgas un Limbažiem. Viņi mūs apdāvināja ar reņģēm, mencām, butēm. Visi sakāpa uz skatuves – un ielūza estrāde!" Cietušo, par laimi, nebija, un koncerts turpinājies.

Saulkrastu šlāgerfestivāls Saul­krastu estrādē notiks sestdien, 15. jūnijā. Festivālā uzstāsies solisti Žoržs Siksna, Viktors Zemgals un grupas "Dakota", "Emburgas zēni", "Karakums", "Sestā jūdze", "Canzone" un daudzas citas. Festivālu vadīs aktieris Andris Bērziņš. Ieejas biļetes iepriekšpārdošanā k/n "Zvejniekciems" un Saulkrastu sporta centrā pie administratoriem, kā arī "Biļešu paradīzes" kasēs. Ieejas maksa iepriekšpārdošanā Ls 3, pirms sarīkojuma Ls 5. Festivāla sākums pulksten 19.