14.06.2013 19:32

Siguldā gaidāms lielais Dailes teātra aktieru fināla uznāciens

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aktrise Vita Vārpiņa cer, ka izrādes "Ar vīru nav viegli" laikā sestdien Siguldā nelīs lietus un nekodīs odi. "Mums tie apģērbi ir ļoti vasarīgi," viņa saka. Aktrise Vita Vārpiņa cer, ka izrādes "Ar vīru nav viegli" laikā sestdien Siguldā nelīs lietus un nekodīs odi. "Mums tie apģērbi ir ļoti vasarīgi," viņa saka. Gunārs Janaitis

Sigulda jau izsenis ir Dailes teātra aktieru un izrāžu iemīļota vieta – tur rīkoti vairāki teātra festivāli, bet šajā nedēļas nogalē 15. jūnijā ar vērienu tiks svinēts sezonas noslēgums.

Sestdien Siguldas pilsētas kultūras namā notiks divas izrādes – plkst. 12 "Sūnu ciema zēni", bet 18 "Mīļais melis". Savukārt koncertzālē "Baltais flīģelis" plkst. 17 izrāde "Neprātīgā Zelda".


Dienas noslēgumā Siguldas pilsdrupu estrādē būs skatāma izrāde "Ar vīru nav viegli", kurā galveno lomu atveido aktrise Vita Vārpiņa. Viņa atzīst, ka uz ierastajiem skatuves dēļiem Dailes teātrī spēlēt ir vieglāk, tomēr brīvdabas izrādes dod savas atlaides. "Es esmu diezgan konservatīva un uzskatu, ka izrādei labākā mājvieta ir tur, kur tā radīta un kur piemērotas dekorācijas. Manuprāt, pilnvērtīgi uztvert izrādi var tikai uz savas skatuves un katrs izbraukums ir neliels apgrūtinājums ar skaņu vai redzamību. Arī aktieri nejūtas gluži savā ādā. Bet no otras puses – tādās situācijās noteikumi ir mazliet atviegloti: cilvēki tajā vakarā galu galā nebrauc skatīties lielu mākslu, bet gan atpūsties."

"Ar vīru nav viegli" nav tipiska brīvdabas izrāde, norāda V. Vārpiņa, tāpēc viņu māc zināmas bažas, kā viss izdosies. "Darbība notiek interjeros, guļamistabās, tāpēc brīvdabā tas varētu būt mazliet savādi. Cerams, ka nelīs lietus un nebūs ļoti daudz odu. Mums tie apģērbi ir ļoti vasarīgi."
Līdz ar pēdējo sezonas noslēguma izrādi aktieriem sākas atvaļinājums. Tomēr ne visiem vasara ir brīva no darbiem. "Lai gan sezona atsākas tikai pirmajā augustā, nav noslēpums, ka lielākā daļa kaut ko dara arī vasarā – filmējas seriālos, ieskaņo kaut ko, ierunā reklāmas vai vada pasākumus."

Šogad Dailes teātrim ir divi sezonas noslēgumi – viens nupat nosvinēts Rīgā, Epikūra dārzā turpat teātra teritorijā, otrs – Siguldā. "Mana sajūta ir, ka Dailes teātra noslēgums ir Siguldā, jo fināls ir tad, kad nospēlēta pēdējā izrāde. Agrāk brīvdabas festivāls notika augustā, bet tagad sanāk noslēgums dubultā."

Aktrise neslēpj, ka nekādu kopīgu tradīciju, sezonai noslēdzoties, aktieriem nav. "Tā kā mums ir dažādi spēles laukumi un laiki, tad aktieri vienkopus nemaz nesavācas. Tie, kas pirmie nospēlē, arī pirmie brauc mājās. Salec autobusā vai pa mašīnām un prom. Arī es pati parasti steidzos pie ģimenes, kura ir noilgojusies pēc manis. Tā ka īpašas vēlmes vēl lieku mirkli pakavēties teātrī, jāatzīst, tiešām nav," neslēpj aktrise. Viņa saka, ka jau sezonas laikā ir ļoti daudz svinību, jo tomēr katra pirmizrāde ir svētki, "tā ka svinēšanas ir gana".