18.02.2012 20:21

Iespēja apskatīt mākslas darbus, kur valoda ir redzama

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Valodas izstāde skatītājiem atvērta referenduma dienā - 18. februārī. 

«Tā ir vistīrākā sagadīšanās, nejauša kopsakarība, kas izstādei piešķir vēl lielāku nozīmi», tā atklāšanā sacīja Vācijas Federatīvās Republikas vēstnieks Latvijā Dr. Klauss Burkharts.

Trīs vācu mākslinieki Ēriks Bingers, Filips Goldbahs un Jirgens Štāks strādā ar valodas tēmu, pētot tās iespējas mākslā. Izstādē apskatāma digitālā drukā transformēta valoda, kas izskatās kā glītas, horizontālas un harmoniskas nedaudz spurainas un viļņainas līnijas tumšāk un gaišāk pelēkos toņos. Redzama ar roku rakstīta valoda (teksts) ārkārtīgi smalkā un vieglā rokrakstā, kas no attāluma izskatās kā poligrāfiska vai digitāla izdruka. Rezultātā pārsteigums ir liels, redzot, ka tas ir roku darbs. Izstāde piedāvā iespēju ieiet melnā slēgtā kabīnē, kur no visām pusēm skan valoda dažādās toņkārtās – ierunāts Alenga Ginsberga dzejolis vācu valodā.

Izstāde „ Ars viva 2011/2012 – Sprache/Language/Valoda" Rīgas mākslas telpā publikai atvērta tieši valodas referenduma dienā – 18. februārī un apskatāma līdz 22. aprīlim .

Mākslinieks Leonards Laganovskis vērtē: «Vācu māksla stipri atšķiras no latviešu mākslas, viņi risina citas problēmas. Izstādē redzamajos darbos mākslinieku pieeja ir ļoti zinātniska un loģiska. Var redzēt, ka viņi meklē jaunus ceļus. Vācieši cilvēces progresā ir mums priekšā – ne pašas mākslas ziņā, mums tā ir ļoti laba, bet tieši mākslas menedžmentā ziņā, kur vācieši veic milzīgu darbu. Mani uzrunā izstādes, kur ir jauns pārsteigums. Mākslas uzdevums ir radīt ko jaunu, ļaut lai darbs attīsta emocionālu pārdzīvojumu.»

«Izstāde jābauda mierīgi – divas trīs stundas, tad var iekustināt. Modernā māksla mani neuzrunā ātri. Kaut ko līdzīgu esmu redzējis Frankfurtē. Mani bērni, kad bija mazāki, par modernās mākslas izstādēm teica – es arī tā varētu. Bet atšķirība jau ir tur – vai kas tāds man ienāk prātā vai nē,» tā par iespaidiem izstādē dalās Saeimas deputāts, filozofs Ilmārs Latkovskis.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora vietnieks Māris Ēlerts par redzēto saka: «Interesanti ir redzēt, kā valoda attēlota grafiskā, vizuālā veidā. Tas patiešām ir interesanti.»

Neiedziļinoties izstādes darbu nozīmēs un jēgā, sākumā neizpratni var radīt neliela formāta darbi melnās krāsās vai lielāki – zaļos un pelēkzaļos siltākos toņos, kā arī viss izstādes kopiespaids. Izstāde nav liela, bet ļoti intelektuāla. Tā atstāj lakonisma, minimālisma un augsta intelekta iespaidu. Nenoliedzami, darbi ir ārkārtīgi estētiski un tos raksturo gaumīgi, intelektuāli krāsu toņi, perfektas formas. Modernās mākslas darbu autori – visi trīs gados jaunie vācu mākslinieki, vecumā nedaudz pāri 30 – saņēmuši laikmetīgās mākslas balvu «ars viva».

Vācijā izstāde bija apskatāma pagājušā gada nogalē Esenē un Brēmenē.

Valoda elegantos baltos toņos izteikta ar skaņu un instalācijām.
Valoda elegantos baltos toņos izteikta ar skaņu un instalācijām.
Valoda parādās arī ģeometriskās formās.
Valoda  ģeometriskās formās.
Mūzika ir vizuāli redzama.
Mūzika ir vizuāli redzama.
Katrs izstādes mākslinieks savā veidā strādā ar valodu, pētot tās iespējas.
Katrs izstādes mākslinieks savā veidā strādā ar valodu, pētot tās iespējas.