13.11.2012 10:53

Demogrāfs: situācija demogrāfijā ir ļoti smaga; "jāpropagandē" otrā bērna ienākšana ģimenē

Autors  Delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pēteris Zvidriņš, LU Ekonomikas un vadības fak. Demogrāfijas un statistikas katedras vadītājs Pēteris Zvidriņš, LU Ekonomikas un vadības fak. Demogrāfijas un statistikas katedras vadītājs www.foto.lu.lv

Situācija demogrāfijā Latvijā ir ļoti smaga, intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" atzina demogrāfs Pēteris Zvidriņš, paužot viedokli, ka dzimstības veicināšanas propagandā akcents būtu jāliek uz otrā bērna ienākšanu ģimenēs, kur ir tikai viena atvase.

 

"Situācija ir ļoti smaga. Ne šajā, ne iepriekšējā gadsimtā tāds stāvoklis [demogrāfijas jomā] nebija izveidojies," skaidroja demogrāfs, norādot, ka pēdējos pāris gados ik gadu Latvijas iedzīvotāju skaits sarucis par 50 000 cilvēku – aptuveni tikpat daudz ļaužu mitinās Jūrmalā.

Pēc demogrāfa domām, demogrāfiskās situācijas uzlabošanai ir nepieciešama kompleksa un ilgtermiņa programma. "Pašreiz vien ir atsevišķi pasākumi, ko mēs demogrāfi arī atbalstam," teica demogrāfs.

Nesenie ģimenes atbalsta pasākumi, pēc P. Zvidriņa domām, būs atspaids ģimenēm ar bērniem. "Tas būs jūtami daudzām ģimenēm, bet stāvoklis ir smags, mums ir mazāk vīriešu un sieviešu reproduktīvā vecumā," skaidroja demogrāfs, piebilstot, ka nav zināms, kas demogrāfijas jomā gaidāms nākamgad, aiznākamgad.

P. Zvidriņš atzina, ka aptuveni 15 gadus Latvijā nav bijusi nekāda programma demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, jo iepriekš valdības uzskatījušas, ka demogrāfija ir "gandrīz privāta, indivīda lieta".

"Mūsu galvenā problēma ir otrais bērns, ne daudzbērnu ģimenes. Ja nebūs otrā bērna, tad mēs to paaudžu nomaiņu nenodrošināsim," skaidroja P. Zvidriņš, nosakot, ka vidēji 2,15 bērni uz katru sievieti reproduktīvā vecumā ir nepieciešami, lai Latvija neizmirtu. "Jācīnās par to otro bērnu ģimenē, uz to propagandas pasākumos jāliek akcents."