20.07.2018 14:18

Viedoklis. Par attieksmi, vienaldzību un neiejaukšanos

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Viedoklis. Par attieksmi, vienaldzību un neiejaukšanos pixabay.com

Lai arī kā Dziesmu svētku nedēļā šķita, ka esam vienoti un uz viena viļņa, nu atkal sāk izskatīties, ka diemžēl katram sava āda ir tuvāka, un vismaz daļa cilvēku vadās pēc principa "ko nu es tur jaukšos, tas uz mani neattiecas".

Diemžēl tas attiecas arī uz atbildīgajiem dienestiem; vismaz attiecībā uz neseno nepatīkamo incidentu Carnikavā, kas visai plaši tika apspriests arī sociālajos tīklos.

Stāsts gaužām vienkāršs: kāds pāris, staigājot pa Gaujas gājēju tiltu, pamanīja, ka netālu esošie cilvēki ir sastrīdējušies. Strīds beidzās ar kautiņu, un rezultātā piekautā sieviete krietnu brīdi bija bezsamaņā. Spriežot pēc aculiecinieces stāstītā, pašvaldības policija uz viņas izsaukumu reaģējusi tūdaļ, taču Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta operatore izcēlusies ar ļoti neprofesionālu attieksmi (un to kādā portālā publicētajā situācijas aprakstā atzinusi arī NMPD vadība).

Paldies Dievam, ka aculiecinieki nenobijās, jo viņi taču varēja visam atmest ar roku – sak', tā nav mūsu darīšana. Taču ko lai domājam, ja vairs nevaram paļauties uz atbildīgajiem dienestiem, šajā gadījumā – "ātrajiem", no kuru darbinieku attieksmes bieži vien ir atkarīga cilvēka dzīvība un veselība? Turklāt, ja NMPD operators saka, ka kautiņā iesaistītie gan jau paši tiks galā, būtībā tas nozīmē, ka viņi atbalsta vardarbību. Vismaz pie tāda secinājuma, komentējot dienesta attieksmi, nonākusi incidenta aculieciniece.

Tāpēc man ļoti gribētos cerēt, ka tas tā tomēr nav un ka šajā reizē bijusi vien "komunikācijas kļūda", kā tagad ierasts teikt strīdīgos gadījumos. Secinājumus izdariet paši.

Otra satraucošā lieta, kas sociālajos tīklos parādījusies beidzamajā laikā, ir viltus ziņu un viltus portālu masveida uzplūdi. Domājams, ne viens vien, kas izmanto "Facebook" vai "Twitter", pamanīja kāda nelieša sacerētu ziņu par it kā (!) divu tirdzniecības centru sabrukšanu un daudziem cilvēku upuriem. Un tas nekas, ka šo t/c nosaukums bija papildināts ar lieku burtu, tādējādi izvairoties no atbildības. Jo vienmēr jau var pateikt, ka tas bija, piemēram, joks vai izklaide (starp citu, viens no šo portālu īpašniekiem un ziņu autoriem kādā TV intervijā paskaidrojis, ka šādi viņš vēlējies izklaidēt (!) sava portāla lasītājus).

Taču vairāk mani uztrauc tas, ka joprojām atrodas cilvēki, kas šādas ziņas ne tik vien lasa, bet arī "laiko" un "šēro" tālāk, pat neaizdomājoties par to, ka šādi viņi ne tikai palielina viltus portālu un to īpašnieku ienākumus, bet arī vairo to popularitāti. Un, kad šiem cilvēkiem jautā, kādēļ viņi to dara, atbilde ir: "Tas taču nav nekas traks un šausmīgs..."

Nudien nolaižas rokas un rodas jautājums, vai tiešām tiek lasīts pilnīgi viss, neliekot lietā loģisko domāšanu un spriestspēju?! Kurš var garantēt, ka nākamreiz šie viltus ziņu autori nesacer kaut ko tādu, kas var sēt paniku plašās cilvēku masās? Jo, ja ziņa būs pietiekami ticama, tad esmu diezgan pārliecināta, ka atradīsies arī normāli domājoši cilvēki, kas tai noticēs. Par sekām labāk pat neiedomāties...

Tādēļ – paldies par iekšlietu ministra Riharda Kozlovska salīdzinoši ātro reakciju un solījumu šo portālu īpašniekus noķert un saukt pie atbildības. Vismaz sajūta, ka kāds kaut ko dara, un arī tas ir daudz.