15.07.2018 13:41

"Kodols" iesaka: Izprast savas bailes

Autors  Dzintris Kolāts, Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka: Izprast savas bailes dziedava.lv un publicitātes

Ieteikums nederēs tiem, kuri necieš tā sauktos šausmu gabalus. Kaut arī labā šāda veida literatūrā var skaidri ieraudzīt un izprast savu baiļu, dusmu un šausmu slēptākos cēloņus. Jo īpaši, ja rakstījis tāds žanra meistars kā Stīvens Kings.

Diloģija "Tas" ir poligons, kur cieši savīts pārdabiskais ar katra cilvēka individuālo ego. Ar katra bērnības dienu pārdzīvojumiem, vardarbību ģimenē un skolā. Un otrādi – cik daudz spēj izdarīt draudzība, pašatdeve, upurēšanās. Septiņi nešķirami draugi jau pieaugušo statusā dodas cīnīties ar bērnu dienu dēmoniem, kas tālāk ir ietekmējuši katra dzīvi un karjeru.

Kā beigsies, arī man nav īsti skaidrs, jo pēdējās 50 lappuses vēl gaida. Šis nav vienā vakarā izlasāms gabals, bieži jāatgriežas atpakaļ, lai saprastu autora domas manevrus paralēli vairākos laika sektoros. Tomēr pārdomas un pašanalīze pēc izlasīšanas ir tā vērta. Tās ir lietas, kas varbūt notikušas ar ikkatru mazliet citādākā formā. Tās ir lietas, kas bieži paliek neizrunātas visu mūžu.

Grāmatas nav lētas, katra pāri par 20 eiro, bet tas tiešām ir tā vērts.

"Dziedava" – unikāla virtuālā enciklopēdija par Latviju

Meklējot internetā informāciju par Latviju, ne reizi vien esmu nonākusi mājaslapā "Dziedava" (www.dziedava.lv), kur aplūkojama Latvijas dabas un kultūrvēstures daudzveidība caur fotogrāfijām. Kopumā arhīvā ir 22 466 fotogrāfijas, kas sadalītas pa tēmām. Atsevišķas sadaļas veltītas augu
valstij, dzīvniekiem, sēnēm, celtnēm, dabas veidojumiem un citiem objektiem. Ir arī foto izlase ar nosaukumu "Šis tas smaidam". Kopumā fotogrāfijās apskatāma 691 vieta un 4506 objekti Latvijā.

Interesanti, ka apjomīgo mājaslapu izveidojis viens cilvēks – datorspeciāliste un dabas pazinēja Julita Kluša, kura mājaslapu sākusi veidot 2008. gadā. "Dziedavā" atrodamas ne tikai fotogrāfijas, bet arī cita informācija, ko lapas autore uzskata par publicēšanas vērtu, piemēram, dzeja.