23.06.2018 18:49

Dzintris Kolāts. Jāņu svinēšanas klasifikācija

Autors  Dzintris Kolāts
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Dzintris Kolāts. Jāņu svinēšanas klasifikācija arhīvs

"Kur tu svinēsi Jāņus?" "Nu, kā nosvinēji?" Gadās, ka jautātāju gribas pasūtīt... tomēr pafantazēsim. Ir 24. jūnija pievakare, un kopējais noskaņojums "labi–slikti" skalā ir zem vidējā...

Iemesli – dienas kļūst īsākas, rīt jābūt darbā, nav laba dūša, izdarīts tas, ko nevajadzēja, vai arī nav izdarīts tas, ko vajadzēja, un tā tālāk. Tomēr daļa auditorijas jūtas labi, jo – vēl nepilns gads, un atkal būs Jāņi, rīt atvaļinājums, nav paģiru, nepārēdāmies, viss sanāca labāk nekā domāts, bija lieliska kompānija un tamlīdzīgi.

Cilvēku noskaņojumu vislielākajā mērā nosaka sabiedrība, kurā sagadījies nosvinēt šos svētkus, precīzāk – šīs sabiedrības paradumi.

Atradu laiku Jāņu svinēšanas klasificēšanai pēc noteiktām pazīmēm, kas citugad, bet varbūt arī jau šovakar, daļai ļaus izvairīties no nepareizajām izvēlēm un Jāņu rītu sagaidīt možā, labsirdīgā noskaņojumā.

Viens no visredzamākajiem svinību iespēju piedāvājumiem ir biznesa Jāņi. Jau mēnesi iepriekš mūs vajā entuziasma pilni mudinājumi izvēlēties kolektīvu svinību nakti kopā ar... nu, parasti tad seko "Aldaris", "Cēsu alus" vai kāds iepriekšējo "brālēns". Iespējams, šai kompānijā ir arī SMS kredīts un citi draugi. Lieliska mūzika, nepārspējami joki, satriecoša bufete, Mis un Misters, rīšanas sacensības, dejas līdz grīdai un bezgalīgs feierverķis.

Realitāte ir mazliet citāda, ja piepluso mūsu uzkodās nejauši iekāpušo nezināmas izcelsmes personu un, protams, pēc tirgus principiem darbojošās bufetes ar stingri normētām stabili sīksta šašlika porcijām. Sāk piezagties nojausma, ka kaut kur citur līgo pilnīgi citādāk, bet ko nu vairs....

Īpaša kategorija ir "vajag" Jāņi. Obligāta dalība obligātā radu pulciņā, kur septiņpadsmito reizi jāklausās Pēteronkuļa viedoklis par valdību un tantes Agates recepte, kā pareizi dzīvot. Tas viss tiek piparots ar nemitīgo: ēdiet, ēdiet, ēdiet, ēdiet! Labrīt! Nu jau jāceļas! Ko guļ tik ilgi, pilsētnieki tādi!

Vēl viens svinību tips, no kura ir diezgan grūti aizmukt, ir pļēguru Jāņi. Ja aizmukšana pamanīta, var nākties ciest, un "Tu mūs necieni!" būs maigākais novērtējums. Pozitīvs šim Jāņu tipam ir tas, ka svinēšana ir viena no ilgākajām un neko daudz nevar atcerēties.

Labs iegansts klusai aizšmaukšanai ir: "Atvaino, iešu pačurāt!" Pieredzējuši šā stila meistari gan var atšifrēt, sak, čurā vien tepat. Tad jāmēģina izmantot kāds miglains arguments, piemēram: "Jāiet paskatīties, kas ir TUR!"

Savdabīgs svinību stils ir kaimiņu Jāņi, kas, starp citu, varētu būt populāri tieši Pierīgas mazdārziņu sektoros. Var novest līdz izmisumam ļaudis, kuri iecerējuši paklusu jāņošanu, iespējams, intīmā divvientulībā. Un tad ir tā – vienā pusē uz pilnu klapi skan "tinkš, tankš, folladi rā, Bērziņam urā!", bet no otras puses kāds nemitīgi nāk prasīt, cik pulkstenis, aizdodiet ketčupu, kā beidzās futbola mačs un vai nevar pārdot šņabi.

Katrs pats var izvēlēties to Jāņu svinēšanas tipu, kurā jūtas brīvi. Ne vienmēr sanāk. Jo varbūt sieva, vīrs vai brūte gribēs justies brīvi citā kompānijā. Tur nu jāliek lietā prasme izvēlēties kopīgi un atrast kompromisu. Labs sadzīvošanas treniņš.

Pareizo izvēli noskaidrot jums vēl arī "Rīgas Apriņķa Avīze" un "Apriņķis.lv"!