09.06.2018 08:45

"Kodols" iesaka: Šašliku marināžu asorti

Autors  Dzintris Kolāts, Ivo Jirgens
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka: Šašliku marināžu asorti arhīvs

Grozi, kā gribi, atnākusi pikniku, āra ballīšu, jauko vasaras vakaru un – kā nu bez tā! – šašliku sezona. Gaļas cepšana, precīzāk – dažādu marināžu gatavošana, ir arī mans hobijs. Neiedziļinoties detaļās – daži pārbaudīti secinājumi, ar kuriem vērts dalīties.

Kefīrs patiešām ir marinādes pamats, ja vēlas iegūt vismīkstāko gala produktu. Ar etiķi, citronu vai vīnu šašliks tomēr sanāk mazliet sīkstāks. Mazie mīnusiņi (vismaz mans viedoklis) – kefīrs mazliet nomāc pievienoto garšvielu specifiku. Otra lieta – kefīrā marinēts šašliks nedabū to skaisto, zeltaini brūno krāsu.

Etiķis kā marinādes pamats. Ēdams ir, nekā īpaša, ja neskaita to jauko cepšanas aromu gaisā. Otrs – nostalģija. Atsauc atmiņā jaunību, kad gaļu marinēja gandrīz tikai etiķa marinādē.

Ieteikums marinēt vīnā vismaz man nav attaisnojis cerības – gala rezultāts sauss un paciets. Tik vien kā lielīšanās, ka citādāk nekā citiem.

Ļoti labus rezultātus esmu guvis, citrona vai etiķa marinādei liekot klāt garšvielu maisījumu ar gruzīnisko nosaukumu "Hmeli-suneli". Gaļa ļoti garšīga un salīdzinoši mīksta.

Citrons kopā ar baziliku dod feinu svaiguma sajūtu.

Rudens pusē pamēģiniet ar āboliem – man topā tā ir otrā vietā aiz kefīra marinādes.

Var jau kādu eksotiku, piemēram, ēdamkarote brūnā cukura dod lielisku, zeltainu garoziņu un savdabīgu garšu. Pamēģiniet ar maizi un alu, bet tas ir gaumes jautājums. Labu apetīti!

Umpapā Saulkrastos

Stipri šaubos, vai šosestdien pats būšu Saulkrastos, taču, respektējot citas muzikālās gaumes, šlāgeru cienītājiem ieteiktu nepalaist garām vienu no vasaras sezonas sākuma nozīmīgākajiem pasākumiem – Saulkrastu šlāgermūzikas festivālu.

9. jūnijā uz Saulkrastu estrādes kāps vesela rinda pašmāju spīdekļu – grupas "Zeļļi", "Dakota", "Apvedceļš" (att.), "Galaktika", "Tequila Band", "Rumbas kvartets", "Klaidonis" un "Kantoris 04", kā arī latviešu estrādes leģenda Žoržs Siksna, bet jau pēc pusnakts jestru ballīti iegriezīs DJ Roberts Lejasmeijers (biļetes var nopirkt "Biļešu paradīzē" un kultūras centrā "Zvejniekciems" – iepriekšpārdošanā 7 eiro, pasākuma dienā 10 eiro).

Ja reiz brīvā diena netiek veltīta, piemēram, dārza darbiem, droši vien ir vērts Saulkrastus apmeklēt vismaz dažas stundas iepriekš un novērtēt, ko kūrortpilsēta sarūpējusi vasaras sezonai. Un ne tikai pludmalē.