11.05.2018 14:38

Sirsnīgas receptes Mātes dienai

Autors  Jevgēnija Jansone, uztura speciāliste un pavāre
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sirsnīgas receptes Mātes dienai publicitātes

Īpašu svētku brokastu vai pusdienu pagatavošana ir viens no iecienītākajiem māmiņu palutināšanas veidiem svētkos – tas ir mīļi un sirsnīgi, turklāt pa spēkam gandrīz visu vecumu "bērniem".

Uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi", Mātes dienu sagaidot, piedāvā veselīgu, radošu un gardu ēdienu receptes māmiņu iepriecināšanai.

Pavasarīgas pilngraudu pankūkas ar rabarberiem

Šī noteikti nav vienkāršākā pankūku recepte, un tās pagatavošanai būs vajadzīgs mazliet vairāk laika virtuvē, taču pēc šīs receptes gatavotās pankūkas būs spirgts un pavasarīgs sveiciens māmiņai svētku rītā! Starp citu – mīklu var pagatavot jau iepriekšējā vakarā, tad Māmiņdienas rītā atliks to vien sacept, pagatavot piedevas un modināt mammu ar smaržīgām un gardām brokastīm!

Sastāvdaļas (3-4 personām)
Pankūku mīklai: 35 g kviešu miltu, 90 g pilngraudu kviešu miltu vai griķu miltu, 280 ml piena, 2 olas, 1 olas baltums, 50 g sviesta (izkausēts), šķipsniņa sāls.
Rabarberiem: 200 g rabarberu, 1 apelsīns, 40 g cukura, pustējk. Kanēļa, šķipsniņa maltā muskatrieksta.
Baltās šokolādes mērcei: 70 ml piena, 50 ml saldā krējuma, 70 g smalki sakapātas baltās šokolādes, 1 olas dzeltenums.
Mellenes, piparmētru lapas/baziliks rotāšanai

Pagatavošana
1) Iepriekšējā vakarā sajauciet visas mīklas sastāvdaļas un lieciet ledusskapī uz nakti (mīklai ledusskapī būtu jābūt vismaz 2 stundas).

2) No rīta – pagatavojiet rabarberus. Notīriet tos un sagrieziet nelielos kubiņos. Lieciet katlā, pievienojot klāt cukuru, kanēli, muskatriekstu, sulu no apelsīna un 1 ēdamk. rīvētas apelsīna miziņas. Vāriet ~5-7 minūtes, līdz rabarberi ir mīksti.

3) Gatavojiet mērci – katliņā sakarsējiet pienu un saldo krējumu. Pievienojiet šokolādi un ļaujiet tai izkust. Atsevišķā bļodā nedaudz saputojiet olas dzeltenumu un lēnām pievienojiet tam karstu piena-šokolādes maisījumu. Salejiet visu atpakaļ katlā un turpiniet vārīt uz lēnās uguns, pastāvīgi maisot, kamēr mērce nedaudz sabiezē.

4) Uz sakarsētās pannas cepiet plānas pankūkas (mīklā jau ir sviests, tāpēc pannu nevajag atsevišķi ieeļļot).

5) Pildiet pankūkas ar rabarberu masu, salokiet un pasniedziet, pārlejot ar šokolādes mērci un rotājot ar zemenēm un piparmētrām.

Bumbieru un kazas siera salāti

Sastāvdaļas (4 personām)
Salātiem: 4 saujas nedaudz apgrauzdētu valriekstu, 3 bumbieri, 200 g spinātu lapu, 100 g cieta kazas siera.
Mērcei: 100 ml ābolu sulas, 1 tējk. medus, 2 tējk. ābolu etiķa, 1 tējk. dižonas sinepju, 1 ēdamk. smalki sakapātā sarkanā sīpola, sāls, melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana
1) Sagrieziet bumbierus un kazas sieru plānās šķēlēs (1-2 mm biezas) un izgrieziet no tām sirsniņas (sirsniņu veidošanai var izmantot nelielas cepumu formiņas).

2) Sajauciet kopā visas mērces sastāvdaļas.

3) Kārtojiet uz šķīvja spinātu lapas, tām pa virsu lieciet sirsniņās sagrieztos bumbierus un kazas sieru. Pārlejiet ar mērci, virsū uzberiet drupinātus valriekstus un pasniedziet.