03.03.2018 19:29

Gar jūru, mežā vai golfa klubā. Pierīgā uz slēpēm

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jūras ainavu baudītāji slēpošanai izvēlas Carnikavas 19 kilometrus garo pludmali. Jūras ainavu baudītāji slēpošanai izvēlas Carnikavas 19 kilometrus garo pludmali. Sandra Baltruka, Raimonds Rāts un no golfa kluba “Viesturi” arhīva

Beidzot Latvijā ir kārtīga ziema! Kalendārs gan rāda jau pirmo pavasara mēnesi, tomēr sniegs un sals vēl turas. Ir īstais laiks ziemas prieku baudīšanai arī tepat Pierīgā! Kamēr vieni šļūc no kalniņa un piedalās šļūkšanas festivālā Ķekavā, bet citi slīd pa Riekstukalnu un citiem "vertikālās slēpošanas" objektiem, daudzviet iespējams izbaudīt arī distanču slēpošanas prieku.

Apkārt Piņķu ūdenskrātuvei
"Rīgas Apriņķa Avīzes" kolektīvs pavisam noteikti ir ziemas prieku piekritēji, un dažs no mums jau ir iemēģinājis slēpes Pierīgas purvos. Painteresējāmies, kur vēl bez purviem var baudīt slēpošanas prieku Rīgas apriņķī.

Skatoties uz Babītes pusi, noskaidrojām, ka tādu speciāli ierīkotu slēpošanas trašu Babītē nav. Novada pašvaldībā teic: tā kā novada iedzīvotāji nav izrādījuši iniciatīvu (kā arī – ņemot vērā slēpošanas trašu ierīkošanai nepieciešamās izmaksas, inventāra iegādes un uzturēšanas izmaksas), līdz šim Babītes novada pašvaldība slēpošanas trases saviem novadniekiem nav ierīkojusi. Tam neesot arī speciāli ieplānoti līdzekļi budžetā.

Bet tas nenozīmē, ka Babītē nav, kur slēpot! Ja ir interese, sniegs un slēpju pāris, vieta slēpošanai atradīsies. "Iedzīvotāji ir laipni aicināti izmantot slēpošanai labvēlīgus laikapstākļus un ar savu inventāru doties ziemas priekus izjust, slēpojot, piemēram, apkārt Piņķu ūdenskrātuvei," sacīja Babītes novada sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Aizsila. Babītes novada iedzīvotāji tiekot aicināti izmantot arī blakus esošo novadu piedāvājumus. Tuvākā iespēja ir Mārupes novadā – golfa kluba "Viesturi" ierīkotā Ziemas taka.

Vasarā – golfa laukums, ziemā – "Viesturu" Ziemas taka
"Ziemas prieku mīlētāji! "Viesturu" Ziemas taka ir atvērta katru dienu no plkst. 9.00 līdz pat tumsai!" – tā vēsta golfa kluba "Viesturi" aicinājums "Facebook". "Viesturu" Ziemas takas trase ir piemērota gan lieliem, gan maziem slēpotājiem – visiem, kas vēlas izbaudīt ziemas priekus klusā un mierīgā gaisotnē meža ielokā.

“Viesturu” Ziemas taka Mārupes novadā – vieta, kur vasarā ripinās golfa bumbiņas, ziemā pārtop par slēpošanas paradīzi. “Viesturu” Ziemas taka Mārupes novadā – vieta, kur vasarā ripinās golfa bumbiņas, ziemā pārtop par slēpošanas paradīzi.


Teritorija, kur gada siltajā sezonā ripinās golfa bumbiņas, ziemas baltumā atdzimst pavisam citā tēlā, pārtopot par slēpošanas "paradīzi" – šeit ierīkotas divas slēpošanas trases. Piedāvājumā ir arī inventāra noma – daudz un dažādu garumu slēpes un nūjas, kā arī 30.–49. izmēra slēpju zābaki.

Golfa kluba "Viesturi" pārstāve Elīna Saifullina informē, ka ziemas priekus golfa laukumā varot baudīt jau vairākus gadus. "Mums ir izveidotas divas trases lielajiem un mazajiem slēpotājiem. Bērniem tā ir aptuveni kilometru gara, lielajiem – aptuveni trīs kilometrus gara. Ir iespēja slēpot arī pa mežu, bet mēs to neiesakām, jo ceļš tur ir izbraukāts un nav tik līdzens."

Visvairāk slēpotāju esot brīvdienās, ne darbdienu vakaros, jo diezgan ātri satumst, bet trases nav apgaismotas. Daudz esot vietējo slēpotāju no Mārupes, bet esot arī tādi, kas par iespēju slēpot šeit uzzinājuši internetā. Elīna Saifullina priecājas par jauno paaudzi, jo bērni esot ļoti aktīvi slēpotāji. Jautāta, cik ilgi varēs baudīt slēpošanas priekus golfa laukumā, viņa teic: "Trases būs tik ilgi, kamēr būs noturīgs sniegs un mīnusi. Līdzko pakusīs un būs redzama zāle – viss!"

Mārupes novada domē noskaidrojām, ka Mārupē ir tikai privāto uzņēmēju nodrošinātas slēpošanas trases. Domes pārstāve Ilze Žunde teic, ka slēpošanas prieku var baudīt arī aktīvās atpūtas parka "JIP Mārupīte" slēpošanas trasē. "Trase izveidota ap dīķi, un tās garums ir aptuveni viens kilometrs. To var izmantot bez maksas, tomēr cilvēki to izmanto ļoti pasīvi. Varbūt tāpēc, ka nav pieejama inventāra noma."

Entuziasti ierīko slēpošanas trases paši
Ķekavas novada pašvaldības Sporta aģentūrā "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja, ka sakarā ar SIA "Rīgas meži" uzsāktajiem mežizstrādes darbiem Baložu meža teritorijā speciāli ierīkotas distanču slēpošanas trases šeit neesot. Bet tas jau neattur slēpotājus no šā vaļasprieka baudīšanas. Entuziasti ierīko slēpošanas trases paši. Tāda ir arī Ķekavas pašvaldības meža teritorijā aiz Baložu vidusskolas stadiona. Inventāra noma tur gan nav pieejama, katrs nāk ar savu ekipējumu.

"Ķekavā speciāli ierīkotas distanču slēpošanas trases nav, bet blakus Ķekavas sporta klubam ir entuziastu iebraukāta trasīte, kas piemērota gan slīdsolim, gan klasikai," informē Ķekavas novada pašvaldības pārstāve Laura Titāne. Aptuvenais trases garums esot viens kilometrs. Laura Titāne zināja teikt, ka Ķekavas sporta klubā var iznomāt distanču slēpju komplektus. To gan neesot daudz, tomēr slēpotājiem pietiekot.

Slēpot un baudīt dabas ainavas Carnikavā
Carnikavas novada domes apkopotā informācija par distanču slēpošanas trasēm vēsta, ka šobrīd Carnikavas novadā ir pieejamas pat vairākas trases. Ir trases, kuras iebraukājuši sportiskie un aktīvie novada iedzīvotāji, un ir arī pašvaldības veidotas trases.

"Sporta kompleksā bez maksas ir pieejama Carnikavas stadiona distanču slēpošanas trase un slidošanas laukums," informē Carnikavas novada domes Attīstības un plānošanas nodaļas attīstības speciāliste tūrisma un uzņēmējdarbības jautājumos Venta Pastare. "Pieejama arī trīs kilometrus gara slēpošanas trase sporta un aktīvās atpūtas centrā "Zibeņi". Sporta centra piedāvājumu katru dienu izmanto 200–300 cilvēku. Arī dabas parku "Piejūra" ik dienas apmeklē daudz slēpotāju."

Viens no iecienītākajiem slēpošanas posmiem, pēc novada gidu ieteikumiem, esot Carnikavas–Lilastes posms. Slēpojot šo posmu, paveras skats uz gājēju tiltu pār Gauju un gleznainās Garezeru ainavas. Savukārt lielāka reljefa cienītājiem aizraujošāka varētu šķist Ummja ezera apkaime. "Iecienītas takas slēpošanai novadā ir arī Carnikavas promenādes taka uz jūru (2,5 kilometrus gara) un, protams, slēpošanai ērti izmantojamais dambis no "Blusām" līdz pat "Via Baltica" Gaujas tiltam (vienā virzienā 7,5 kilometri) gar Gaujas skaistajiem līkločiem," stāsta Venta Pastare.

Carnikavā ir slēpošanas takas, kuras iebraukājuši aktīvie novada iedzīvotāji, un ir arī pašvaldības veidotas slēpošanas trases.Carnikavā ir slēpošanas takas, kuras iebraukājuši aktīvie novada iedzīvotāji, un ir arī pašvaldības veidotas slēpošanas trases.


Savukārt jūras ainavu baudītāji, ja vien sniega sega ļauj, slēpošanai izvēloties 19 kilometrus garo Carnikavas pludmali. "Novada gidi akcentē, ka arī Siguļi kļuvuši par iecienītu slēpošanas vietu Pulksteņezera un Dzirnezera tuvumā," teic Venta Pastare. "Pateicoties dzelzceļam, kas šķērso visu novadu no Kalngales līdz Lilastei, slēpotāji un slidotāji var dažādot maršrutus."

Interesentiem, kam savu slēpju nav, bet gribas izbaudīt trases Carnikavas pusē, tiek piedāvāta slēpošanas inventāra noma, kā arī ekskursijas ar slēpēm pa novadu gida pavadībā.

Ar gidu vai bez, ar savām slēpēm vai nomātām, bet Pierīgā ir daudz iespēju aktīvai atpūtai. Mūsu daba ir brīnišķa it visos gadalaikos!