17.02.2018 08:41

"Kodols" iesaka: Speķādiņa pie loga

Autors  Dzintris Kolāts, Gita Čaupale
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Kodols" iesaka: Speķādiņa pie loga arhīvs

Ikdienas stresi dažkārt izpaužas pavisam nejauki – uzsākot ķildu ar tuviniekiem, pār mēru baudot ko stiprāku vai tamlīdzīgi. Lielisks veids, kā nomierināt un harmonizēt sevi ziemā, ja nav iespējams iziet ārā, – speķādiņa pie loga.

Es palūdzu tirgus sievām nogriezt man gabaliņu nesālīta cūkas speķa ar ādu par dažiem eirocentiem un nostiprinu netālu no loga. Tad var mierīgi noskatīties, kā putni salido mieloties, kādas ir to savstarpējās attiecības, kādas sugas pazīstu, kuras jāpameklē tīmeklī. Piemēram, dižraibais dzenis ir samērā labvēlīgs pret zīlītēm, savukārt tās savā starpā bieži ķildojas. Katrā ziņā, paceļot galvu no datora, spārnoto draugu rosīšanās sniedz patīkamu relaksācijas brīdi.

Jāraugās gan, lai gardums nav pārāk tuvu logam un nerada putniem liekus satraukumus. Šī procedūra gan jāturpina, līdz sniegs nokusis, jo lidoņiem ātri izveidosies paradums apmeklēt barotavu regulāri. Savukārt jums patīkamas sajūtas – visas dienas garumā.

Gardās sēņu kotletes

Šī gardā recepte domāta cilvēkiem, kuri uzturā nelieto gaļu. Mūsu kotletēm nepieciešamas: 300 g šampinjonu, pusotra glāzes rīsu, 2 olas, 2 sīpoli, ēdamkarote sviesta, sāls, dilles un pētersīļi, eļļa pēc izvēles, rīvmaize.

Sēnes novāra un smalki sagriež. Rīsus arī novāra sālsūdenī. Neilgi pirms vārīšanās beigām rīsiem pievieno sasmalcinātas dilles un pētersīļus. Kad rīsi ir gatavi, tiem pievieno klāt sviestu. Sīpolus notīra, smalki sagriež un apcep līdz zeltainai krāsai. Samaisa rīsus ar sēnēm un sīpoliem, pievieno olas un visu kārtīgi samaisa. Pievieno sāli pēc garšas. No masas veido kotletes, tās apviļā rīvmaizē un cep pannā no abām pusēm zeltaini brūnas.

Labu apetīti!