19.12.2017 10:40

Klāt pārdomu un naudas tērēšanas laiks

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Klāt pārdomu un naudas tērēšanas laiks pixabay.com

Adventes trešā nedēļa ir klāt, un tikai mazliet laika vairs atlicis līdz Ziemassvētkiem – vairs pat ne pilna nedēļa –, un tad jau klāt būs arī Ziemassvētku vakars. Adventes laiks saistās ar mieru, klusumu un pārdomām, kādam – pat gavēni. Tā tam vismaz vajadzētu būt.

No otras puses, Ziemassvētki ir arī dāvanu laiks. Un dāvanas, kā zināms, patīk saņemt visiem. Bet, lai tās nokļūtu zem svētku eglītes vai Ziemassvētku vecīša maisā, ir jātērē laiks, nauda un enerģija, jācenšas izdomāt, kas katram tuviniekam vai draugam sagādās patiesu prieku, jo skaidrs taču, ka ikviens klusībā gaida to, kā viņam trūkst vai ļoti, ļoti kārojas. Tāpēc daudzi no mums dāvanu izvēli atzīst par grūtu uzdevumu un godīgi teic, ka tādas lietas jebkuru var padarīt traku; cits vēl piebilst – izputināt.

Un tā nu ir vēl kāda nianse – plānotie izdevumi un reālās iespējas, kuras ierobežo ne jau kādi Ziemassvētkiem piederīgi garīgi kritēriji, bet gan naudas daudzums makā. Daudzi būs pamanījuši, ka pirms svētkiem ir sarosījušies ne tikai dāvanu pārdevēji, bet arī naudas aizdevēji. Gan vieni, gan otri par sevi atgādina ar dažādām reklāmām. Var jau lamāt nebanku naudas aizdevējus, bet Latvijas Kredītņēmēju asociācija nākusi klajā ar faktu, ka 2016. gadā Latvijā uz kopumā 800 000 strādājošo tika izsniegti 1,85 miljoni ātro kredītu par kopējo summu vairāk nekā 540 miljoni eiro.

Savukārt 2017. gada pirmajā pusgadā nebanku sektora kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji patērētājiem no jauna izsniedza kredītus 280,59 miljonu eiro apmērā, kas ir par 16,09 miljoniem jeb 6,08% vairāk nekā 2016. gada pirmajā pusgadā, secināts Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārskatā par nebanku patērētāju kreditēšanas tirgus darbību 2017. gada pirmajā pusē. Ļoti populāri ir tā sauktie ātrie kredīti, bet tikai 38% gadījumu tie atmaksāti bez pagarināšanas vienā maksājumā, secināts tajā pašā pētījumā. Tieši tāpēc jau pieminētā Latvijas Kredītņēmēju asociācija medijos aicinājusi nepirkt dāvanas par palienētu naudu. Svētki paies, nauda būs jāatdod, bet daudziem nebūs ne jausmas, kur to ņemt, teikts asociācijas paziņojumā.

Šajos vārdos ir daudz taisnības. Ne jau katram pēc komunālo maksājumu, rēķina par telefonu un internetu nomaksāšanas paliek pāri nauda pusdienošanai restorānā, kur nu vēl visu radinieku un draugu dāsnai apdāvināšanai. Kāda man pazīstama ģimene šogad, piemēram, ir atradusi šādu izeju: visi savā starpā vienojās, kurš kuru apdāvinās. Ko dāvināt, tā jau ir dāvinātāja izvēle, lai gan arī to, ko zem Ziemassvētku eglītes gribētu atrast apdāvināmais, jau laikus var izdibināt. Piemēram, sarunu ceļā. Un reizēm sarunas tuvinieku starpā jau vien ir labs pienesums garīgumam, kuru tā piesaucam Ziemassvētku gaidīšanas laikā.