07.12.2017 10:59

Viedoklis. Ķekavas jaunie politiķi turpina pārsteigt

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Viedoklis. Ķekavas jaunie politiķi turpina pārsteigt arhīvs

Trešdienas rīts atnesa ziņu, ka Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire – jaunienācēja Ķekavas pašvaldības politikā, bet ar pieredzi valsts darbā – izstājusies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP). Viņa gan turpināšot strādāt pašvaldības vadītājas amatā, esot politiski neitrāla. Tas, protams, notiks, ja deputāti neizlems, ka priekšsēdētāja ir jāatstādina no amata. Un tūdaļ rodas jautājums, kāpēc tā noticis un kam tas ir izdevīgi.

Neapšaubāmi, šiem notikumiem ir sava priekšvēsture. Pavisam nesen JKP priekšsēdētājs Jānis Bordāns medijos izklāstīja savu viedokli par elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Nepagāja ilgs laiks, un TV3 raidījumā "Nekā personīga" tika demonstrēts sižets, kura galvenais varonis bija Ķekavas novada pašvaldības vadītājas padomnieks Andris Volanskis – vienīgais uzņēmuma "Energo Fortis" īpašnieks, kurš, iespējams, iesaistīts šaubīgos mēģinājumos saglabāt zaļās enerģijas ražotāja statusu. Cita starpā, lieta atkal grozās ap jau pieminēto OIK.

A. Volanskis amatu domē ieguva bez konkursa kā partijai tuvs cilvēks ar lielu pieredzi uzņēmuma vadīšanā un spēju domāt citādāk, kas esot viņa priekšrocība, – tā savu padomnieku raksturojusi domes vadītāja.

Ķekavā runā, ka otrdien vizītē uz novada domi pie V. Baires atbraucis pats J. Bordāns un aiz slēgtām durvīm runājies ar priekšsēdētāju un viņas padomnieku. Pēdējais no priekšsēdētājas kabineta iznācis gluži ne savā ģīmī.

Jau nākamajā rītā V. Baire vērsās pie koalīcijas partneriem un citām ieinteresētajām personām, paziņojot, ka izstājas no Jaunās konservatīvās partijas. Tas bija kā pērkons no skaidrām debesīm.

Kāpēc V. Baire nolēma izstāties no partijas, bet neatlaida savu televīzijā izrādīto padomnieku, cita starpā – arī kaimiņu pēc dzīvesvietas? Neviena vēlēta persona nedz no pozīcijas, nedz opozīcijas to izskaidrot nevar. Ir tikai dažādi minējumi.

Skaidrs ir viens: ja kādam notikušais nav izdevīgs, tad tā ir Ķekavas novada domes koalīcija un jo īpaši Jaunās konservatīvās partijas cilvēki. Kādam taču var iegribēties, piemēram, startēt Saeimas vēlēšanās, bet viņa oponenti tagad droši varēs jautāt: kā tad īsti ir ar to jauno politiku, kurā vieta ir tikai sirdsšķīstiem cilvēkiem? Situāciju vēl vairāk sarežģī trešdienas vakara ziņa, ka pēc šī konflikta no JKP izstājusies arī Ķekavas novada domes deputāte Dzintra Medne

Gada nogale pašvaldībās ir budžeta veidošanas laiks. Tāpēc, iespējams, domes vadītājas atteikšanās no partijas piederības tāda ķirzakas astes nomešana vien ir, saglabājot vietu savam padomniekam un neapdraudot budžeta veidošanas darbus. Varbūt šāda rīcība nav tikai īstermiņa ieguvums, bet lielāka plāna daļa, kura detaļas mēs vēl tikai uzzināsim?

Viens gan ir skaidrs – vismaz tā JKP biedru daļa, kuru uzvārdus mēs, visticamāk, redzēsim Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstos, uzskata, ka tās partijas biedriem ir jāspēj paskaidrot sava rīcība un jāspēj apliecināt, ka tā ir likumīga, godprātīga un sabiedrības interesēs. No V. Baires un A. Volanska partija šādu ieinteresētību konkrētā jautājuma risināšanā nav sagaidījusi.