31.10.2017 10:25

Komentārs. Franču valodas skolotāja

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs. Franču valodas skolotāja pixabay.com

Atsevišķām Rīgas ietekmes areāla pašvaldībām būtu jāatsakās no vidusskolu 10.–12. klašu posma, tik skarbi secināts pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā".

Šāds secinājums izdarīts vienlaikus ar atziņu, ka atšķirībā no citiem Latvijas reģioniem Pierīgas pašvaldībās turpina pieaugt iedzīvotāju skaits. Tas sasitīts gan ar migrāciju (tuvums Rīgai), gan ar dzimstību, jo vairākums "treknajos" gados uz Pierīgu pārcelušos cilvēku ir ģimenes reproduktīvajā vecumā. Tas veicinājis arī pamatīgu skolēnu skaita pieaugumu sākumskolas un pamatskolas klasēs, tāpēc septiņas astoņas 1. klases Pierīgas novadu sākumskolās vairs nav retums.

Kāpēc tomēr vidusskolas klasēs skolēnu skaits samazinās?  Kā "Rīgas Apriņķa Avīze" noskaidroja vairākās Pierīgas skolās, pamatā tas saistīts ar vecāku vēlmi nodrošināt saviem bērniem vidusskolas izglītību prestižākajās Rīgas skolās un ģimnāzijās. Pierīgas vidusskolām nākas konkurēt ar tām, pagaidām ne pārāk sekmīgi.

Mazajās klasītēs skolas tuvums ir noteicošais faktors skolas izvēlē, turklāt vairākās pašvaldībās vecāku ikdienu atvieglo novada apmaksāts skolēnu autobuss un citas ērtības, taču tiklīdz, skolēnam pieaugot, iespēja pašam nokļūt Rīgā vairs nav šķērslis, vecāki nereti izvēlas sava bērna izglītību turpināt kādā no Rīgas skolām.

Sadarbībā ar IZM veiktajā pētījumā atzīts: "Nav pamata uzskatīt, ka Pierīgas pašvaldībās raksturīgā tendence skolēniem pēc sākumskolas vai pamatskolas beigšanas mācības turpināt Rīgas ģimnāzijās vai vidusskolās strauji varētu mainīties."

Lai gan Pierīgas pašvaldībās uzskata, ka vidusskolu tīkls būtu jāreorganizē, tomēr, tiklīdz runa ir par vidusskolas slēgšanu konkrētajā skolā, seko solījumi nepieciešamo skolēnu skaitu nodrošināt. Tā, piemēram, Ādažu novada domes izglītības darba un jaunatnes lietu speciāliste Ināra Briede "Rīgas Apriņķa Avīzei" uzsver: "Ādažu pašvaldība piekrīt, ka vidusskolu tīkls ir jāoptimizē, un vidusskolai nebūt nav jāatrodas dzīvesvietas tuvumā, kā tas ir sākumskolas vai pamatskolas gadījumā. Vidusskolu tīkla reforma būs sekmīga, ja tās rezultātā uzlabosies absolventu sagatavotības līmenis akadēmiskās izglītības uzsākšanai, kā arī nozarei tiks piesaistīti labākie profesionāļi. Ādažu pašvaldībai būs iespējams piesaistīt nepieciešamo vidusskolēnu skaitu vidusskolas efektivitātes nodrošināšanai."

Citās Pierīgas pašvaldībās, lai piesaistītu skolēnus izvēlēties mācīties tuvējā vidusskolā, tos motivē gan ar stipendijām sekmīgākajiem skolēniem, gan ar apmaksātiem autovadītāju kursiem, gan citādiem labumiem.

Kamēr Rīgas tuvums radīs lielu konkurenci tuvējām Pierīgas pašvaldībām, nebūs cita varianta, kā arvien paaugstināt izglītības kvalitāti un vidusskolas prestižu. Tas nozīmētu nodrošināt Pierīgas vidusskolās ja ne gluži ģimnāzijas līmeņa izglītību, tad vismaz fakultatīvi piedāvāt skolās apgūt inženiertehniskās zinības vai arī valodu apguvi bez ierastās angļu un krievu valodas. Varbūt kāda franču valodas skolotāja piesaiste pašvaldībai varētu būt ekonomiskākais risinājums skolas prestiža celšanai?