26.10.2017 10:46

Kādēļ nav vēlams viedtālruni uzlādēt pa nakti

Autors  “Kodols”, pēc “Time”
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Kādēļ nav vēlams viedtālruni uzlādēt pa nakti pixabay.com

Jūs noteikti esat dzirdējuši brīdinājumus: neatstājiet mobilo tālruni uzlādējamies pārāk ilgi! Atvienojiet lādētāju no elektrības, kad baterija uzlādējusies par 100 procentiem! Neatstājiet mobilo tālruni lādēties pa nakti!

Šajos brīdinājumos ietvertais dramatisms, iespējams, ir pārspīlēts, taču jums tiešām nevajadzētu mobilo tālruni uzlādēt pārāk ilgi, un, lūk, kāpēc!

Mobilajos tālruņos tiek lietotas vairākkārt uzlādējamas litija jonu baterijas. Tās uzlādējas ātrāk nekā parastās vairākkārt uzlādējamās baterijas. Līdz ar to, pievienojot savu viedtālruni lādētājam, diezgan ātri var "atdzīvināt" bateriju vismaz līdz 80 procentiem. Taču mēs visi zinām, ka pat pilnībā uzlādēta tālruņa baterija ilgi neiztur. Labi, ja vienu dienu varam iztikt bez kārtējās uzlādes.

Lielā mērā tas ir tādēļ, ka tālruņu baterijas ir salīdzinoši maza izmēra. Taču otrs iemesls ir veids, kādā mēs lietojam savu tālruni. Mēs sazvanāmies un runājam pa to, pārbaudām e-pastu, rakstām ziņas, lietojam visdažādākās aplikācijas, klausāmies mūziku, spēlējam spēles, skatāmies video. Visas šīs aktivitātes ātri vien iztukšo bateriju, un bieži vien tā izlādējas ātrāk, nekā mēs to vēlamies.

Šā iemesla dēļ daudzi atstāj tālruni lādēties pa nakti, lai, no rīta pamostoties, var iesākt dienu ar simtprocentīgi uzlādētu tālruņa bateriju. Parasti, lai baterija uzlādētos līdz 100 procentiem, nepieciešama stunda vai divas. Līdz ar to atstāt tālruni pieslēgtu lādētājam ilgāk ir bezjēdzīgi. Bet, kas notiek, ja jūs, tāpat kā droši vien lielākā daļa cilvēku, atstājat mobilo telefonu pieslēgtu lādētājam visu nakti?

Labā ziņa ir tā, ka bateriju nevar pārlādēt, par to nav jāsatraucas. Bateriju ražotājuzņēmuma "Anker" runasvīrs Edo Kamposs saka: "Modernie viedtālruņi tiešām ir gudri – tajos ir iebūvēts čips, kas aizsargā tālruni pārāk ilgas lādēšanas gadījumā. Labas kvalitātes lādētājiem ir iestrādāts mehānisms, kas aptur strāvas padevi, kad baterija ir pilnībā uzlādēta."

Tas, protams, ir labi, taču kāda ir ne tik labā ziņa?

Lai gan lādētājs izslēdzas, kad baterija ir pilnībā uzlādēta, tas vienalga ik pa laikam atkal pieslēdzas, lai noturētu to 100 procentu uzlādes līmenī. Laika gaitā šāda "lēkāšana" ievērojami saīsina baterijas kalpošanas ilgumu. Litija jonu baterijām nav jābūt pilnībā uzlādētām atšķirībā no parastajām baterijām, tas pat nav vēlams. Litija jonu baterijas ieteicams neuzlādēt līdz 100 procentiem, jo augstais spriegums saīsina to kalpošanas ilgumu.

Patiesībā viedtālruņu baterijas jau no paša sākuma ir lemtas to kvalitātes lejupslīdei. Ar katru uzlādēšanas reizi tās kļūst aizvien mazāk izturīgas. Tas nozīmē, ka to kalpošanas laiks no uzlādes līdz uzlādei aizvien saīsinās. Atstājot tālruni uzlādēties pa nakti, jūs vēl vairāk saīsināt baterijas mūžu.

Ko iesaka eksperti?

Negaidiet, kamēr tālruņa baterijas uzlāde ir tuvu nulle procentiem, uzlādējiet to ātrāk. Pilnīga izlāde bojā bateriju vairāk nekā daļēja izlāde. Optimāli būtu pieslēgt tālruni lādētājam, kad baterija izlādējusies līdz 35 vai 40 procentiem. Tāpat vēlams tālruni turēt vēsumā, jo karstums saīsina tā baterijas kalpošanas ilgumu. Līdz ar to vēlams arī lādēšanas laikā izņemt tālruni no vāciņa, lai tas mazāk sakarstu.

Parasti to, ka baterija izlādējās ātrāk nekā tālruņa iegādes brīdī, var pamanīt tikai otrajā aparāta lietošanas gadā. Ja jūs maināt tālruņus reizi divos gados, iepriekšminētos padomus varat neņemt vērā. Taču, ja vēlaties savu mobilo tālruni lietot ilgāk, ir vērts pagarināt baterijas kalpošanas laiku.