11.08.2017 07:43

Komentārs. Vai Ķekavā beidzot sāksies jaunie laiki...

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jāsaka, ar lielāku nepacietību nekā citkārt gaidu šo piektdienu, jo vismaz formāli, gadījumā, ja tiks ievēlēts jaunais Ķekavas novada domes priekšsēdētājs, būs beidzies līdz šim garākais pašvaldību vēlēšanu maratons Latvijas jaunāko laiku vēsturē.

Jaunievēlētajiem 17 domniekiem šodien būs jāizvēlas pirmais starp līdzīgajiem no trim vēlēšanu uzvarētājas – Jaunās konservatīvās partijas (JKP) – izvirzītajiem kandidātiem – biedrības "Par labāku Ķekavu" valdes locekli uzņēmumu attīstības plānotāju Neilu Kalniņu, Daugmales pamatskolas direktoru Andris Ceļmalnieku un Nacionālā veselības dienesta direktora vietnieci un arī biedrības "Par labāku Ķekavu" valdes locekli juristi Viktoriju Bairi.

Jau iepriekš N. Kalniņš sacīja, ka jauno domes priekšsēdētāju, visticamāk, ievēlēs ar 12 balsīm, taču, kurš tas būs, droši vien paliks noslēpums līdz pat vēlēšanu dienai.

Lai kāda arī būtu bijusi visu triju priekšsēdētāja kandidātu retorika pirms un pēc vēlēšanām, visticamākais, abi kungi no pretendēšanas uz atbildīgo amatu atteiksies. Kas par to liek domāt? Pirmkārt, N. Kalniņš sarunā ar "Rīgas Apriņķa Avīzi" vēl šopirmdien atzina, ka viņš tomēr esot attīstības speciālists, bet domes priekšsēdētāja amatā būtu jāuzņemas administratora loma, kas labāk piederētos kādam juristam ar pieredzi valsts darbā.

Arī A. Ceļmalnieks bija izvairīgs, lai arī bildis, ka jebkuram, kurš startē vēlēšanās, jābūt gatavam ieņemt jebkuru amatu. Lai nu kurš, bet viņš taču zina, cik īslaicīgs un nervozs var izrādīties Ķekavas novada domes priekšsēdētāja amats un diezin vai prātīgi būtu pamest stabilo pamatskolas direktora krēslu.

Tātad reāli atliek tikai V. Baires kandidatūra, kura savukārt teikusi: "Personīgi ar savu pieredzi valsts pārvaldē vadošā amatā un izglītību jurisprudencē noteikti varēšu sniegt savu visnotaļ noderīgo pienesumu novada nākotnes veidošanā".

Ja ņemam vērā, ka visu pārējo Latvijas novadu jaunievēlēto domju deputāti uz pirmo sēdi sanāca jau pirms Jāņiem un ievēlēja vai pārvēlēja priekšsēdētājus, tad ķekaviešiem šajā ziņā vēl ilgāk kavēties būtu nepieklājīgi. Tiesa, kuluāros ir dzirdēti arī tādi apgalvojumi, ka gribētāju ieņemt Ķekavas novada mēra krēslu ir divtik, cik nominēto. Savukārt pieredzes bagātākie deputāti vēl nedēļas sākumā nebija pilnīgi droši, vai priekšsēdētājs tik tiešām tiks ievēlēts. Taču cerēsim uz labāko.

Bet pieņemsim, ka viss beidzas labi un dome sāks strādāt ar desmit deputātiem bez politiskās pagātnes un bez deputātiem, kuri pašvaldības politiku taisījuši vēl kolhoza laikā. JKP šī ir pirmā un vienīgā pašvaldība valstī, kurā tā solījusi uzņemties politisko atbildību. Savukārt politiskā atbildība nozīmē izsvērtu, nevis emocijās balstītu lēmumu pieņemšanu, kā to varēja atļauties priekšvēlēšanu laikā. Kā tas izdosies, laiks rādīs, vai pirmie kucēni būs jāslīcina, vai tos varēs atstāt dzīvus.

Tāpat arī neviens nezina, kā savu līniju veidos opozīcija ap bijušo domes priekšsēdētāju Andi Damlicu. Cita starpā viņš domā, ka deputātu ķīviņi Ķekavas domē vēl tikai tuvojas savam augstākajam punktam.