10.08.2017 12:53

Viedoklis. "ss.lv" – apzināts gājiens ar mērķi. Kādu?

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Viedoklis. "ss.lv" – apzināts gājiens ar mērķi. Kādu? arhīvs

Protams, ka notikums ap "ss.lv" nevar palikt un nepaliks bez sekām, lai gan šobrīd portāla īpašnieki ir paziņojuši, ka vēlas risināt attiecības ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) ar mediatora palīdzību.

Vispirms juridiskā puse, par kuru nespeciālistiem no malas neiespējami pateikt – kuras puses rīcība izrādīsies vairāk likumam atbilstoša. Neapskaužu administratīvo tiesu, kurai būs jāizlemj komplicēts juridisks strīds par to, vai VID bija tiesīgs portālam "ss.lv" pieprasīt tos datus, ko tas pieprasīja. Taču tas vien, ka spējam apšaubīt valsts institūcijas rīcības likumību, nav laba pazīme.

Ekonomiskā puse. IT nozares cilvēki atzīst, ka IT uzņēmumi ne tikai sola iet prom no Latvijas tirgus, bet jau to dara, pārorientējot savu biznesu uz citām valstīm. Un arī tā nav laba pazīme.

Taču visvairāk vērotājam no malas ir sakāms par to, kā notika un notiek pats process ap ss.lv, un, to analizējot, vairs nešķiet, ka notikušais ir nejaušība, jo arvien vairāk tas atgādina apzinātu situācijas saasināšanu un gājienu no "ss.lv" puses.

Īsumā notikumu hronoloģija no "ss.lv" un VID sarakstes:

2017.gada 2.martā VID sūta vēstuli portāla turētājam ar lūgumu līdz 15.martam sniegt informāciju par nodokļu maksātājiem, kuri izvietojuši sludinājumus par
auto tirdzniecību, un par to izvietotajiem sludinājumiem.

14.martā VID saņem vēstuli no "ss.lv" advokātiem, par to, ka viņi informācijas pieprasīšanu uzskata par nepamatotu.

15.martā VIDā ierodas portāla pārstāvis un informē, ka atbilde VIDam tiks sniegta 22.martā. Atbildes sniegšanas termiņi pagarināti līdz 28. martam, pēc tam līdz 15. aprīlim.

4. aprīlī portāla advokāti apstrīd VID 2. marta lēmumu kā nelabvēlīgu administratīvo aktu un lūdz to pilnībā atcelt.

Nesaņemot pieprasīto informāciju, VID 18. aprīlī sāk lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā.

25. aprīlī VID nosūta vēstuli portāla valdei ar lūgumu ierasties 11. maijā uz administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanu.

27. aprīlī VID atsakās atcelt 2. marta lēmumu un norāda, ka tas ir jāpilda.

11. maijā portāla pārstāvji VIDā neieradās.

Tad seko atkārtotas VID vēstules, jau pēc noteiktiem kritērijiem atlasīt nepieciešamo informāciju, atkal tiek doti jauni informācijas sniegšanas termiņi, atkal tiek sūtītas ierakstītas vēstules ar lūgumu ierasties VIDā uz administratīvo pārkāpumu protokola sastādīšanu, taču visas šīs vēstules portāla "ss.lv" turētāji atstāj bez atbildes, un arī VIDā neierodas.

Portāla advokāti iesniedz pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā un 31. maijā ir lēmums ierosināt administratīvo lietu. Administratīvā lieta tiesā vēl nav uzsākta skatīt.

13. jūlijā seko VID brīdinājums par "ss.lv" saimnieciskās darbības apturēšanu, ja līdz 28.jūlijam netiks iesniegta pieprasītā informācija. Portāla "ss.lv" amatpersonas minēto brīdinājumu atstāj bez ievērības.

1. augustā seko VID lēmums apturēt portāla saimniecisko darbību.

Analizējot notikumu gaitu, rodas jautājumi – kāpēc portāla "ss.lv vadība ignorēja VID lūgumus un prasības, jo, kā zināms, administratīvās tiesas procesa uzsākšana nav pamats prasību neizpildei. Vai tiešām portāla īpašnieki nesaprata, ka šāda rīcība nevar palikt bez sekām un sankcijām?

Par to, ka "ss.lv" īpašnieki apzināti gatavojās konfrontācijai ar VID liecina ne tikai neatbildētas vēstules un neierašanās VIDā, bet fakts, ka jau 3. augustā "ss.lv" pārtop par "ss.com". Domēna iegādes darījuma galīgā summa mums nav un nebūs zināma, taču skaidrs ir viens – ja runa ir par miljona/miljonu darījumu (izsolē iepriekš piedāvātā summa ir 1,25 milj. eiro), tad tādas lietas nenotiek ne trijās, ne piecās dienās.

IT nozares speciālisti stāsta, ka šādus populārus un dārgus domēnus parasti iegādājas izsolēs, un tādas sarīkošana dažās dienās fiziski ir ļoti apšaubāma. Turklāt skandālam sākoties, tā sākotnējā cena varēja pieaugt vairākas reizes, un maz ticams, ka tādas brīvas naudas summas ir sagādājamas "uz sitienu" dažās dienās.

Tas viss vedina domāt, ka domēns "ss.com" tika iegādāts jau laikus, tas savukārt nozīmē, ka aiziešanu no Latvijas un sava biznesa pārcelšanu uz Luksemburgu portāla īpašnieki bija iepriekš plānojuši.

Kāpēc viņi tā darīja? Diemžēl publiskus skaidrojumus par savu rīcību un motīviem "ss.com" vadība nesniedz – nav nedz sasaukta preses konference, nedz brīfings, nedz izplatītas preses relīzes, kas būtu tikai normāli šādā situācijā, kad par un ap "ss.lv" lietu runā daudz un daudzi. Par to izsakās nozares eksperti, žurnālisti, VID darbinieki, lasītāji un klausītāji. Skandāls vēršas plašumā, un arī politiskā vide publiski sāk reaģēt, sākot no ekonomikas ministra, beidzot ar premjeru un jaunizveidotiem politiskiem spēkiem.

Taču neatbildēts ir jautājums – ar kādu mērķi "ss.lv" vadība centās un cenšas īstenot šo apzināto gājienu – iziet uz atklātu konfrontāciju ar valsti, pārcelt savu biznesu uz likumu ziņā liberālāku ES jurisdikciju? Vai tas ir biznesa mērķis? Vai tā ir cīņa par taisnību? Vai tam ir politiski un ģeopolitiski motīvi? Vērosim, varbūt nākotne sniegs atbildes uz šiem jautājumiem.