15.07.2017 08:48

"Kodols" iesaka: Gardi paēst "Jāņogā"

Autors  Ieva Karlsberga, Maruta Jirgenšteine
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka: Gardi paēst "Jāņogā" no privātā arhīva

Ja šovasar sanāk būt Cēsīs – Mākslas festivālā, novada svētkos vai vienkārši tāpat –, iesaku pusdienas vai vakariņas baudīt nupat atvērtajā ēstuvē-kulinārijā "Jāņoga" Valmieras ielā 21A.

Jā, tā to vietu sauc – ēstuve, nevis kafejnīca vai restorāns. Jo tā nav nedz viens, nedz otrs: kafejnīca tā nav tāpēc, ka ēdieni šeit ir augstas klases restorāna cienīgi, restorāns tas nav tāpēc, ka šeit nav restorāna līmeņa interjers un cenas. "Jāņoga" pārsteidz ar izmeklētu ēdienkarti visām gaumēm – ir gan zivs, gan liellops, gan jērs (tik mīkstu, mutē kustošu jēra gaļu nekur un nekad vēl nebiju ēdusi), ir arī veģetārie ēdieni, kas tiek gatavoti no svaigiem Latvijā audzētiem dārzeņiem.

Ēdienkartē mēdz būt arī foie gras jeb fuagrā (īpaši audzētu pīļu aknas, kas tiek uzskatītas par delikatesi), tajā pašā laikā ir arī grūbu sautējums, kas savā vienkāršībā ir izcils. Ja paveiksies, ēdienus pienesīs paši pavāri – jauni puiši, kuri pavārprasmes apguvuši pie Latvijas labākajiem šefpavāriem.

Eklēri – obligāti viesību galdā

Eklēru trends ieguvis tik nopietnus apmērus, ka tie kļuvuši par obligātu saldo ēdienu ikreiz, kad kaut kas ir svinams. Nupat ar kolēģiem diskutējām, kur var nopirkt visgardākos eklērus. Kāds teica, ka kafejnīcā "Mr. Biskvīts" Siguldā, kāds – ka Rīgā, Stabu ielas kafejnīcā "Bezē", kādam vislabāk garšo pēdējā laikā par kulta vietu kļuvušajā "Raunas dārzā" Rīgā, Raunas ielā, nopērkamie.

Man tie visi vēl jānogaršo, bet līdz šim visgaršīgākos eklērus esmu baudījusi kafejnīcā "Liepkalni" Klintaines pagastā (Rīgas–Daugavpils šosejas117. km). Bet, ja ir vēlme pašiem iemācīties gatavot eklērus, 20. augustā Gastronomijas institūtā Artilērijas ielā 35, Rīgā, notiks eklēru gatavošanas meistarklase. Dalība tajā ir 30 eiro.