11.07.2017 07:37

Ieva Struka. Slepenās ausis

Autors  Ieva Struka, speciāli “Kodolam”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ieva Struka. Slepenās ausis arhīvs

Aukstai vasarai ir savas priekšrocības, jo atliek vairāk laika lasīšanai, tomēr daudzo kultūras pasākumu klāstā, kas sagatavoti jau pusgadu vai gadu iepriekš, ir notikumi, kurus nevajadzētu palaist garām, pat ja jūlijā sāktu snigt.

Savādā kārtā divas nule izlasītās šogad izdotās grāmatas veido savdabīgu tiltu ar vēl kādu šīs vasaras aktuālo lasāmvielu – "oligarhu sarunām". Neapcerēšu ne pretīgumu, ko tās raisa ne tik daudz pret sarunās iesaistītajiem, cik pret augstu valsts amatpersonu klusēšanu to sakarā, ne izmisumu, kāds, tās lasot, rodas tūkstošiem Latvijas cilvēku, kas apgroza katru piecu eiro banknoti, pirms to izdod. Interesants šķiet kāds cits fakts – kāpēc rebes kārtot telpās, par kurām teju ikvienam zināms, ka tajās ir noklausīšanās iekārtas, it kā katram no tajās iesaistītajam nebūtu privātas savrupmājas. Atliek atšķirt grāmatu, un tu saproti, ka...

1. Jānis Lejiņš "Vīrieša sirds"

Sirds, par kuru ir runa romānā, pieder atvaļinātam Latvijas armijas instruktoram Ludim Šteinbergam, kurš 20. gadsimta 30. gados strādā par fizkultūras skolotāju kādā Vidzemes mazpilsētā un nelaimīgi iemīlas turīgu vecāku vienīgajā atvasē Bertā, kamēr Bertas māsīca Alma gandrīz tikpat nelaimīgi iemīlas Ludī.

Tiktāl romāna romantiskā līnija, kurai paralēli rit cita, daudz intriģējošāka – Krievijas izlūkdienestā un pretizlūkošanā iesaistītās personas, kas darbojas ne tikai Krievijas, bet arī Latvijas un Vācijas teritorijā. Latvieši, kas brīvi maina identitātes, pārvaldot vairākas valodas un mīklaini iesaistoties svešas valsts interešu apkalpošanā. Viņu savstarpējo rēķinu kārtošana un likteņa pagriezieni ir aizraujoša lasāmviela, kas pieprasa līdzdomāšanu no lasītāja puses, tomēr visspēcīgāko pēcgaršu atstāj izlūku ielaušanās privātpersonu dzīvē – Jānis, kurš skatās tev acīs un aizkustinoši meklē vectēva cīņubiedrus, nemaz nav Jānis, un visai drīz viņš tevi novāks... Slepenais karš ir jaudīgāks par frontes līniju.

2. Reins Rauds "Perfektā teikuma nāve"

Arī šai igauņu autora darbā, ko nule kā iztulkojusi Maima Grīnberga, rit slepenais karš. Bet ir cits laikmets – ir 1987. gads, un tūlīt tūlīt sāksies Trešās atmodas notikumi, bet vēl tie tikai briest. Jaunu cilvēku brīvdomīgajos prātos. Un čeka darbojas. Tuvu draugu pulkā var atrasties ziņotājs, par aktīvu neatkarības aizstāvi var izaugt čekista ģimenē, jo cilvēks sevī slēpj tik daudz pārsteigumu, un svešais var izrādīties tas, kuru tu visvairāk mīli.

Lasot atliek igauņu personvārdus iztēlē aizstāt ar mūsējiem un atcerēties, ka meli un bailes bija pārbaudījums arī 80. gadu Latvijā, bet "Rīdzenē" tērzē to gadu komjaunieši.

3. Siguldas Opermūzikas svētki. 28.–30.jūlijs

Unikāls Latvijas vasaras notikums, ko nedrīkst palaist garām daudzo notikumu klāstā. Kaut tāpēc, ka Verdi pēdējo operu "Falstafs" Latvijā vēl neesam redzējuši, un tā, atbilstoši vasaras vakaram, ir ar komisku ievirzi, bet viss, kas ir pirmoreiz, ir ne tikai baudas, bet arī izziņas avots. Turklāt galveno sieviešu lomu dziedās mūsu brīnišķīgā Maija Kovaļevska.

Savukārt svētdienas Galā koncerta zvaigzne soprāns Olga Peretjatko mirdz uz visām Eiropas ievērojamāko operu skatuvēm, un nu viņu ir iespēja dzirdēt Siguldā.