26.06.2017 08:29

Spineru trakums pasaulē un Latvijā

Autors  “Kodols”, pēc “The Guardian”, “Independent”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Spineru trakums pasaulē un Latvijā publicitātes

Ja jums nav bērnu, nav interneta un jūs nepievēršat uzmanību tam, ko dara apkārtējie, tikai tad ir iespējams, ka nebūsiet pamanījis apkārt valdošo spineru trakumu. Šī rotaļlieta iemantojusi plašu popularitāti visā pasaulē, arī Latvijā.

Gandrīz katrs skolas un bērnudārza vecuma bērns zina, kas ir spineris, un, visticamāk, jau ir ieguvis tādu savā īpašumā. Reklāmās teikts, ka spineris palīdz koncentrēties, atbrīvo no stresa, tādēļ ir īpaši piemērots cilvēkiem ar autismu un uzmanības deficīta sindromu (daudzi eksperti gan nepiekrīt šim apgalvojumam, un daudzās ASV skolās spineru lietošana ir aizliegta, jo traucējot mācībām). Par spineru popularitāti liecina kaut vai šāds fakts: interneta tirdzniecības vietnē "Amazon.com" 49 no 50 populārākajām rotaļlietām ir tieši spineri.

Kas ir spineri?

Spineris (no angļu vārda spin – griezties) jeb angliski fidget spinner ir ierīce, kas sastāv no divām daļām – centrālās ass, ko ērti satvert starp rādītājpirkstu un īkšķi, un trim spārniem, kas griežas. Spineris ir ērti satverams vienā rokā un iegriežams ar otru, brīvo, roku. Pieejami visdažādāko dizainu spineri, arī ar vairāk par trim spārniem, taču klasiskajam spinerim to ir trīs. Iegriezts spineris bez pārtraukuma var griezties vairākas minūtes.

Iespējams, spinera popularitāti veicinājis arī fakts, ka šī rotaļlieta nav dārga un gandrīz katrs to var atļauties. Lētākie modeļi maksā aptuveni piecus eiro.

Kas izgudroja spinerus?

Ketrīna Hetingere no Floridas bija pirmā, kura izgudroja spineri un saņēma tā patentu. Viņa vēlējās radīt vienkāršu un nomierinošu rotaļlietu, ar kuru varētu spēlēties katrs bērns. Hetingere tirgoja savu izgudrojumu dažādos tirdziņos un pat vērsās pie lielākajām rotaļlietu ražotāju kompānijām ar mudinājumu ražot spinerus. Piemēram, firma "Hasbro" pirms 20 gadiem šo ideju izbrāķēja, lai gan šodien ražo spinerus lielos apjomos.

2005. gadā beidzās Hetingeres patents, ko viņa neatjaunoja naudas trūkuma dēļ. Toreiz tas viņai būtu izmaksājis 400 dolāru. Hetingere apgalvo, ka priecājas par sava izgudrojuma popularitāti un nebēdājas par garām palaisto izdevību. Tā vietā viņa ir apņēmības pilna tirgū laist pati savus spinerus ar nosaukumu "Klasiskais spineris".

Ko ar tiem dara?

Īstā jautrība sākas, kad mēģina ar spineriem paveikt dažādus trikus. Iegrieztus spinerus var mēģināt balansēt uz roku un kāju pirkstiem, pieres vai deguna. Tos var salikt vienu uz otra un izveidot rotējošu torni. Ir arī sarežģītāki triki, piemēram, spinera uzmešana gaisā un noķeršana, nepārtraucot rotējošo kustību. Vārdu sakot, šajā jomā var ļaut vaļu fantāzijai.

Turklāt nevajag domāt, ka ar spineriem aizraujas tikai bērni un jaunieši. Internetā var atrast dažādas pamācības un trikus, ko izpilda pieaugušie, kurus arī aizrāvusi šī rotaļlieta.