13.06.2017 07:49

Ieva Struka. Šurp, grāmatas, vasara sākas...

Autors  Ieva Struka, speciāli “Kodolam”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ieva Struka. Šurp, grāmatas, vasara sākas... arhīvs

Tuvojoties atvaļinājumu laikam, man, tāpat kā daudziem citiem, beidzot ir cerības grāmatu kaudzi, kas iekrājusies pie gultas, deldēt ātrāk, savukārt teātri telpās pakāpeniski nomaina dažādas kultūras aktivitātes brīvā dabā. Pašvaldību vēlēšanu nakts mani sasniedza Limbažos, Lielezera krastā, kur tika pirmizrādīta metālopera "Kurbads, ķēves dēls".

Tā kā jūsmīgas atsauksmes saņemtas ne tikai no skatītājiem, bet arī mūzikas apskatniekiem, ir cerības, ka pasākums tiks atkārtots, un ir vērts to pieminēt arī šai kultūras ceļvedī.


Varoņa dzimšana

Ja smagā metāla grupa "Skyforger" lielāko savas jaunrades daļu nebalstītu latviešu tautasdziesmās, droši vien konkrēti es par viņiem neko daudz nezinātu. Tagad piederu cilvēkiem, kuri dzirdējuši vairākus viņu albumus, un ar prieku izmantoju iespēju būt par aculiecinieci viņu pretenzijai metāloperas žanrā, sagaidot Latvijas simtgadi.

Ingas Tropas režijā, vērienīgajā Uģa Bērziņa scenogrāfijā "Skyforger" kopā ar majestātisko teicēju Zani Jančevsku un laikmetīgās dejas līderiem izspēlēja un izdejoja vienu no nozīmīgākajiem latviešu mītiem par varoņa dzimšanu un viņa varoņdarbiem, uzveicot pārdabiskus spēkus. Neieslīgstot detaļās, mītam par Kurbadu ir līdzīga izcelsme kā mītam par Lāčplēsi un arī uzdevums viens – uzveikt ļaunumu ar fizisku pārspēku un gudru prātu. Savādā kārtā vēlēšanās tas ne vienmēr izdodas.

"Ducis cara rubļu"

Romāna autore – Daina Grūbe. Apgādā "ZvaigzneABC" izdotais darbs ir kādas dzimtas vēsture, veltījums autores vecmāmiņai Matildei Šmitei (romānā – Vilhelmīnei Kalējai). Pieturas stabiņi vēstures lielceļā tik pazīstami: barons, kurš apmierina iekāri ar kalponi un atpērkas ar 12 zelta rubļiem, latviešu zemniekpuisis, kurš stāv pāri šim pazemojumam mīlestības vārdā, bērni, kuriem jādod izglītība, un tālāk jau pašas Vilhemīnes vētrainā dzīve laikmetu griežos, kas aizved viņu līdz pat Vladivostokai un Ķīnai, ļauj atgriezties Latvijā, liek satikties un šķirties no cilvēka, kurš viņu mīl, un nepasargā viņu no izsūtīšanas uz Sibīriju.

Aizraujoši uzrakstīto dzimtas vēsturi kopā sasien viens pavediens – dzimtas sievietes cita citai nodod 12 zelta rubļus, kurus pašcieņa liedz tērēt, kamēr nav pienācis melns izmisums. Un izrādās – vienmēr ir sajūta, ka šī vēl nav tā reize, vēl ir iespējams izturēt un atrisināt situāciju pašu spēkiem. Tāda mazliet piemirsta sajūta, jo sāpju slieksnis šodien kļuvis daudz zemāks. Kas notika ar cara rubļiem – lai paliek intriga grāmatas lasīšanai.

"Maija, Chere Ami!"

Franču literatūras tulkotājai Maijai Silmalei veltītais Leldes Stumbres romāns nule kā izdots apgādā "Lauku Avīze" un kaut kādā ziņā līdzinās iepriekš ieteiktajam darbam, jo Maija Silmale ir Leldes Stumbres "nekristītā" krustmāte, mātes draudzene, ar kuru bijušas vairākas būtiskas sarunas par mākslas un dzīves jēgu.

Man Maijas Silmales mūžs šķiet pieminēšanas vērts galvenokārt tādēļ, ka apliecina – nav jābūt varonim, lai ekstrēmos apstākļos, pie kādiem pieder arī dzīve totalitārā režīmā, nekļūtu par nelieti. Vienmēr paliek iespēja dzīvot garīgā trimdā un iekšējā izolācijā no ārpasaules norisēm, kas tevi pakļauj un padara par skrūvīti milzu mehānismā. Visiem cilvēkiem ir viņu lielās un mazās izvēles. Joprojām.