28.05.2017 20:29

FOTO: Sicīlija – Itālijas atslēga. Īss ceļvedis ērtākam ceļojumam

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: Sicīlija – Itālijas atslēga. Īss ceļvedis ērtākam ceļojumam Ieva Karlsberga

Vācu dzejnieks un filozofs Gēte ir teicis: "Ja neesat redzējis Sicīliju, Itālija neatstās pēdas jūsu dvēselē. Sicīlija ir Itālijas atslēga." Iedvesmojoties no Gētes un apgalvojumiem, ka Eiropā nav citas vietas ar tik bagātu vēsturi, dabu, daudznacionālu kultūru, smaragdzaļu jūru un lielisku atpūtu viesmīlīgās viesnīcās, jau pagājušajā gadā sāku plānot šā gada "lielo ceļojumu".

Tagad zinu, ka Sicīlijā vēl ir tik daudz vietu, kur nepaspēju pabūt un uz kurām jau plānoju aizbraukt, bet nu – pavisam īsi par vietām un lietām, ko apskatīju, un pieredzi, ko guvu. Vēlos ar to padalīties, jo, atbraucot mājās, biežākā atziņa bija: eh, ja būtu to zinājusi!

Tā kā visu 10 dienās (par maz!) redzēto, piedzīvoto un sajusto nav iespējams aprakstīt, neveltot tam vismaz piecas lapas, šoreiz vairāk par ceļojuma racionālo pusi. Bet ticiet man – Sicīlija tiešām atstāj dziļas pēdas dvēselē!

Manas pērles Sicīlijā

Netālu no Trapāni lidostas atrodas par vislabāko Itālijas pludmali atzītā San Vito Lo Kapo (San Vito Lo Capo) plumale. Tā ieņem astoto vietu Eiropas labāko pludmaļu vērtējumā un ir izteikta kūrortpilsētas pludmale ar visu tam raksturīgo: daudz cilvēku, aziātiska izskata sievietes nepārtraukti piedāvā masāžas turpat pludmalē, apģērbu un rotaslietu tirgotāji cenšas iestāstīt, ka viņa piedāvājums ir vislabākais.

Pārsteidzošākais šajā pludmalē – dzidrs, neskaitāmu toņu zils jūras ūdens, kas sākumā šķiet nereāls – izskatās kā fotošopā uzlabots attēls. Lai gan ļaužu daudz, tie netraucē gulšņāt noīrētajā pludmales krēslā (5 eiro dienā). Šī pludmale ir labs sākums vai nobeigums Sicīlijas apceļošanai, jo atrodas tuvu lidostai.

Vakaros pilsētiņas ielas piepildās ar cilvēkiem, visur ir rosība, veikali atvērti līdz vēlam vakaram, skan dzīvā mūzika, bet pludmales zonā – disko.

Eriče (Erice) ir viena no neaizmirstamākamajām pilsētām Sicīlijā un būtiski atšķiras no citām. Tā atrodas Trapāni zonas Eriče kalna virsotnē, apmēram 750 metru virs jūras līmeņa, tāpēc skaidrā laikā no tās paveras lielisks skats uz visām debess pusēm – gan Trapāni pilsētu turpat lejā, gan Marsalu, gan San Vito Lo Kapo piekrasti, gan tuvumā esošajām salām.

Eriče ir izteikta viduslaiku pilsētiņa, tās ielas un ēkas veidotas no akmeņiem, ieliņas ir šauras un vējainas, ar viduslaiku arkām, bagātīgi dekorētiem pagalmiem un nelieliem veikaliņiem. Mūsdienās Eričē dzīvo apmēram 30 000 cilvēku, un tā ir pazīstama kā mūku, mūķeņu un studentu pilsēta. Starp citu, filmā "Krusttēvs III" ir dažas ainas, kur redzamas Eričes ielas.

Eričē var nokļūt ar funikulieri (9 eiro abos virzienos) un uzbraukt ar auto (no 15. oktobra līdz 15. jūnijam stāvvietas ir bez maksas). Aptaujātie ceļotāji ieteica izbaudīt braucienu ar funikulieri, no kura var vērot lielisku panorāmu. Tas bija interesanti, bet otrreiz es brauktu ar auto. Jāņem vērā, ka Eričē vienmēr ir vējains un krietni vien aukstāks nekā lejā esošajā Trapāni.

Trapāni līdzinās vairākām citām Sicīlijas pilsētām, tāpēc, daudz netērējot laika tās izpētei, iesaku doties tuvāk ostai, kur līdz pusdienlaikam zivju tirgū var apskatīt, aptaustīt, pasmaržot un nopirkt tikko nozvejotās jūras veltes – gan dažādu izmēru zivis, gan garneles un citus jūras mošķus.

Trapāni pilsētā sākas pasaulē senākās un vienas no visplašāk izmantotajām pārtikas piedevām – sāls – ceļš (itāļu val.: La Via del Sale), kas ir apmēram 30 km garš un sniedzas līdz Marsalas pilsētai. Tā ir Eiropā senākā jūras sāls ieguves teritorija. Sāls rezervuāri dažādos gadalaikos piedāvā iespēju noraudzīties sāls iegūšanas un novākšanas procesā, turklāt saulrieta laikā skats ir īpaši pievilcīgs, jo saule baltos konusveida sāls pakalniņus un ar ūdeni pildītos rezervuārus iekrāso dažādās krāsās.

Taormīna (Taormina) atrodas Jonijas jūras piekrastē Tauro kalnā. To iecienījuši tūristi, un šo vietu bieži sauc par "Sicīlijas logu" uz moderno pasauli. Kā teica mans paziņa sicīlietis Vinčenco, Taormīna ir visskaistākā vieta pasaulē. Ja tā tomēr nebūtu Latvija, es viņam piekristu.

Taormīna dalās divās daļās: pilsētas vēsturiskā daļa kalnā un kūrorta daļa nogāzē (Taormina Mare). Vecpilsētā atrodas grieķu teātra (Teatro greco) drupas. Patiesībā tas nav grieķu, bet gan romiešu teātris, kas 2. gadsimtā p.m.ē. uzcelts grieķu teātra vietā, un tā diametrs ir 109 metri. Šis ir otrais lielākais Sicīlijas teātris ar visskaistāko dekorāciju – no tribīnēm var redzēt Etnas vulkānu. Mūsdienās šeit tiek rīkotas operas un teātra izrādes, koncerti (21. jūnijā tur uzstāsies "Placebo"). Lai apskatītu Teatro greco, jāšķiras no 10 eiro.

Pilsētiņa ir romantiska gan dienas, gan vakara gaismās. Lai gan nakšņojām tajā trīs naktis, šķiet, tas bija par maz.

No Taormīnas ar funikulieri var nobraukt lejā uz pludmali un mazo, romantisko Isola Bella – saliņu, uz kuru var aizbrist pa šauru smilšu strēmeli. Sala ir pasludināta par dabas rezervātu, un par tās apmeklējumu ir jāmaksā 4 eiro.

Augstāk par Taormīnu atrodas maza romantiska pilsētiņa Kastelmola (Castelmola), kurp jādodas pēc mandeļu vīna un skaistām fotogrāfijām, ko var uzņemt gan pilsētiņas romantiskajos nostūros un pagalmos, gan no skatu laukumiem, no kuriem redzams Etnas vulkāns, Taormīna un Jonijas jūra ar baltām jahtām un kruīza kuģiem. Kas par romantiku!

Netālu no Taormīnas atrodas tā sauktais Karleones ciemats jeb Savoka (Savoca). Tas ir mazs, brīnumskaists kalnu ciematiņš, kur uzņemtas filmas "Krusttēvs" Sicīlijas ainas. Tajā vienuviet var izjust Sicīlijas dabu, mieru, klusumu un skaistumu. Obligāts ir krodziņa "Bar Vitelli" apmeklējums, kur filmā "Krusttēvs" Maikls lūdza Apolonijas tēvam atļauju satikties ar viņa meitu. (Filmu uzreiz pēc atgriešanās mājās noskatījos vēlreiz un ar sajūsmu atpazinu visas tur redzētās vietas.)

Krodziņā apskatāmas daudzas tā laika un arī galveno filmas varoņu fotogrāfijas. Dodoties pa ciema ieliņu augšup, paveras arvien brīnišķīgākas dabas ainavas. Visapkārt kalni, ziedi, kaktusu pļavas... Tālu lejā redzama Jonijas jūra. Ciematā ir pat trīs baznīcas, no kurām Nikolaja baznīca saistās ar filmu – šeit notika Maikla un Apolonijas laulību ceremonija. Es zinu, ka noteikti te atgriezīšos...

Etna ir augstākais un aktīvākais Eiropas vulkāns (3340 metri), kurā regulāri notiek izvirdumi, pēdējais no tiem – šā gada februārī. Lai tur nokļūtu, jādodas uz Rifugio Sapienza 1985 metru augstumā, no kurienes atiet funikulieris (30 eiro), ar ko var uzbraukt līdz 2500 metru atzīmei. Var arī kāpt kājām. Šeit ir krietni vēsāks, pūš stiprs vējš, tāpēc ieteicams atbilstoši saģērbties.

Vēl augstāk – līdz krāteriem 2920 metru augstumā – ir iespējams uzbraukt ar speciāli Etnai ražotiem 4x4 autobusiem (30 eiro). Bet arī tad tā vēl nav Etnas virsotne – līdz tai atliek kādi 400 metri. Mūs augstāk neveda, jo bija "bīstamais periods". Toties gids atrada un deva paturēt rokās karstus lavas gabalus. No augšas paveras plaša panorāma, un sajūta ir sirreāla – liekas, tā varētu izskatīties uz Mēness. Pieredze unikāla, tāpēc tur ir vērts uzbraukt vai nu par maksu, vai kāpt kājām.

Kāpēc Sicīlija ir tik īpaša?

Vēstures un arhitektūras pieminekļu skaita ziņā Itālija ir līdere UNESCO sarakstos, un liela daļa pieminekļu atrodas Sicīlijā. Sala ir kā tilts starp Āfriku un Eiropu, tā bija tautu satikšanās un sadursmju vieta. Grieķi, romieši, bizantieši, arābi, normaņi... Vieni dzīvoja, citi radīja, trešie postīja. Šāda tautu sajaukšanās atstāja pēdas salas kultūrā, vēsturē un sicīliešu dzīvē.

Pieminekļi, kas salā tika uzcelti grieķu valdīšanas laikā, ir līdzvērtīgi pieminekļiem Senajā Grieķijā. Tur sastopams gan "sicīliešu baroks", gan Bizantijas mozaīkas. Tam visam klāt Sicīlijas sniegbaltās pludmales, brīnišķīgās klintis nelielos līcīšos, majestātiskie kalni, lieliskā apkalpošana viesnīcās, apelsīnu, olīvu un vīnogu lauki, aktīvā nakts dzīve, šaurās un romantiskās ieliņas un saules pielietie pagalmi... un vēl un vēl...

Vulkāno sala piedāvā burbuļojošu sēra dubļu vannu, melno un gaišo smilšu pludmales. Jāteic, ka sēra smaka ir neizturama, bet sajūta, ka vannošanās dubļos ir veselīga, to kompensē. Salā var nokļūt ar prāmi no Milaco (Milazzo).  Vulkāno sala piedāvā burbuļojošu sēra dubļu vannu, melno un gaišo smilšu pludmales. Jāteic, ka sēra smaka ir neizturama, bet sajūta, ka vannošanās dubļos ir veselīga, to kompensē. Salā var nokļūt ar prāmi no Milaco (Milazzo).


RACIONĀLĀ PUSE

Kā nokļūt?

Visizdevīgākais izrādījās lidojums ar "Ryanair" no Kauņas uz Trapāni (pusgadu iepriekš tas maksāja aptuveni 140 eiro vienam cilvēkam). Var cerēt uz "AirBaltic" pēdējā brīža piedāvājumiem, kas mēdz būt aptuveni 190 eiro. Braukt ar automašīnu būtu pārāk ilgi un dārgi.

Ceļojumam pa Sicīliju izvēlējāmies īrētu auto. Lai tas būtiski nesadārdzinātu ceļojuma izmaksas, rezervēšana jāveic laicīgi, rūpīgi izpētot vairāku starpnieku un nomas firmu piedāvājumus. Lētākais un, kā vēlāk izrādījās, labākais piedāvājums ir starpniekfirmai "Rentalcars". Par trikiem, kā gandrīz uz pusi – no 50 uz 28 eiro dienā – samazināt sākotnēji piedāvāto cenu, vairāk lasiet šeit.

Kur nakšņot?

Iespējas ir ļoti plašas – sākot ar kempingiem un hosteļiem, beidzot ar krāšņām villām. Vietnēs "Booking.com" un "Airbnb.com" viesnīcas numurs diviem cilvēkiem pieejams, sākot no 30 eiro, bet optimālākās iespējas tomēr ir aptuveni 50 eiro vērtas. Lai gan "Airbnb.com" piedāvā zemāku cenu par to pašu, ko "Booking.com", jāņem vērā, ka tā ne vienmēr uzrāda attiecīgās pašvaldības nodokli, kas mēdz būt no 1 līdz pat 4 eiro par cilvēku, tātad sadārdzina istabiņas cenu. Iesaku izvēlēties tikai tādas vietas, kur skaidri norādīts, ka autostāvvieta būs bez maksas. Pretējā gadījumā pieskaitiet vēl 10 eiro, jo sezonas laikā pilsētās lielākoties ir tikai maksas stāvvietas.

Itālijā un Sicīlijā ir ļoti populārs tā sauktais lauku tūrisms (skat. www.agriturismo.it), kas piedāvā nakšņošanu apvienot ar vietējās dabas, kultūras, ēdiena un saimniekošanas iepazīšanu. Parasti nakšņošana šajās vietās būs mazliet dārgāka nekā viesnīcā, bet jāņem vērā, ka vienmēr saņemsiet labas brokastis ar vietējo produkciju, bezmaksas stāvvietu un piedzīvojumu. Mums paveicās ar lauku villu pie jūras, kur pagalmā pastaigājās pāvi, bet 300 gadus vecajā dārzā auga tādi koki, tostarp milzu fikuss (Ficus macrophylla) un augi, kādus nevar redzēt pat mūsu Botāniskajā dārzā, bet brokastīs pats var izspiest sulu no tikko dārzā noplūktiem apelsīniem un baudīt turpat saimniecībā gatavoto jogurtu, džemus un medu. Nākamreiz izvēlēšos tikai "Agriturismo" piedāvātās iespējas.

Noderīgi

Tūrisma sezona dažādās vietās Sicīlijā sākas atšķirīgos laikos. Piemēram, kūrortpilsētā San Vito lo Kapo tā ir no 1. maija līdz 30. septembrim, kas nozīmē aizliegumu iebraukt pilsētas centrā un maksas stāvvietas par 1 eiro stundā. Turpat netālu – Trapāni – tūrisma sezona sākas 15. maijā, kad sāk darboties dažādi cenrāži. Lai nebūtu pārpratumu, labāk auto novietot ārpus vecpilsētas un pārjautāt kādam angliski runājošajam, vai gadījumā konkrētajā dienā nav kādi ierobežojumi (otrdienās stāvlaukumi mēdz pārvērsties par tirgus laukumiem, par ko liecina uzraksti tikai itāliešu valodā). Drošāk novietot auto tur, kur zem "P" zīmes nav nekādas papildplāksnītes (ja vien šis "P" nav zonā, kur drīkst iebraukt tikai rezidenti).

Iesaku paņemt līdzi sarunvārdnīcu – noderēs, lai saprastu, kāpēc ceļa zīme it kā aizliedz auto novietot, bet ceļmala pilna ar mašīnām. Izrādās, nedrīkst stāvēt tikai otrdienās, vai arī drīkst stāvēt tikai vietējo iedzīvotāju auto.

No plkst. 19.00 restorānu un kafejnīcu rēķinam tiek pieskaitīta servisa nauda (coperto), kas ir 1 līdz pat 2,50 eiro no cilvēka. Šādos gadījumos dzeramnauda nav jādod.

Galvenā ceļa un "stop" zīmei Sicīlijā ir rekomendējoša nozīme. Arī pārējām zīmēm... Tāpēc pirmās dienas pie auto stūres var izrādīties liels izaicinājums.

Ielas, kas šaurības dēļ pie mums būtu vienvirziena un ar aizliegumu apstāties, Sicīlijas pilsētās mēdz būt divvirzienu un ar iespēju apstāties abās ielas pusēs. Tātad uz priekšu tiek tas, kuram skaļāka balss vai auto signāls.

Degviela Itālijā un Sicīlijā ir viena no dārgākajām Eiropā. Litrs dīzeļdegvielas maksā 1,39–1,90 eiro, turklāt lētākais variants būs tikai tad, ja izmanto pašapkalpošanās iespēju (instrukcijas, kā to darīt, ir tikai itāliešu valodā, tāpēc labāk uzreiz lūgt vietējo cilvēku atbalstu). Ņemot vērā nemitīgo braukšanu pa serpentīnceļiem, 1200 km izmaksā aptuveni 110 eiro (ar auto, kam norma ir 4,7 l/100 km, reāli sanāk ap 8 l/100 km).

Sicīliešiem, tāpat kā citām dienvidu tautām, svēta lieta ir siesta, kas parasti sākas plkst. 13.00 un ilgst līdz 16.00. Šajā laikā lielākā daļa veikalu, kafejnīcu, restorānu ir slēgti. Aizmirstiet par normālām pusdienām!

Muzejos un apskates objektos senioriem virs 65 un jauniešiem līdz 18 gadiem ieeja ir bez maksas, bet par puscenu – ES pilsoņiem no 18 līdz 25 gadiem.

Sicīlija īpaši krāšņa ir līdz maija vidum, pēc tam lielā karstuma dēļ izdeg viss zaļais. Rudenī tā atkal uzplaukst. Maijā ūdens jūrā vēl būs samērā auksts, bet, piemēram, oktobrī vēl ļoti silts.