13.05.2017 15:45

"Kodols" iesaka. Izstaigāt upes līkločus

Autors  Kristīne Šterna, Undīne Arāja
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka. Izstaigāt upes līkločus www.delfi.lv

Pēdējos gados tiem, kam brīvdienās tīk izbraukt dabā, nav svešs piedāvājums izstaigāt dažādas dabas takas. Visbiežāk dzird par purva laipām, kas aicina iepazīt Latvijas purvu bagātības un to neaprakstāmo mieru un klusumu, ko šādas ainavas sniedz, ja vien izdodas aizbraukt dienā, kad vienlaikus ar jums dabu turpat vērot nav devušies desmitiem citu mieru baudīt gribētāju.

Ja purva laipas apnikušas, var iepazīt arī Latvijas mazo upju līkumus, turklāt tam nebūt nav nepieciešama laiva – var doties pastaigā gar upju krastiem. Mans šī pavasara atklājums – "Viesātes upes loku" dabas taka nepilnu 100 kilometru attālumā (virzienā uz Jaunpili) no Rīgas. Tā pārsteigs ar augstiem morēnu krastu atsegumiem, tāliem skatiem pāri upju līkumiem un meža tipu dažādību aptuveni piecus kilometrus garā posmā. Takas noslēgumā varenais Spuņņakmens (attēlā).

Ja iepriekšējā diena bijusi lietaina, iesaku ņemt līdzi piemērotus apavus un lieku reizi atgādinu: neatstāj dabā piknika paliekas! Ekskursiju ērti apvienot ar Jaunpils pils, Litenes kapu un "Cinevillas" apciemojumu.


Bērzs šķīvī

Ikvienam smalku garšu cienītājam varu ieteikt izmēģināt īstenu Latvijas izstrādājumu – bērzu sulas sīrupu no produktu sērijas "Birzī", kuru ražo SIA "Kainaiži". Es to galvenokārt izmantoju kā mērces sastāvdaļu lapu salātiem, sajaucot kopā ar citrona sulu un kādu kvalitatīvu auksti spiestu eļļu. Garša kļūst pilnīgāka, taču vienlaikus nav uzbāzīga.

Nebīstieties no apzīmējuma "sīrups" – šim produktam piemīt ne tikai saldums, bet arī skābenums, un tas ideāli papildinās gan saldos, gan gaļas ēdienus. Pirmoreiz šo izstrādājumu ieraudzīju kādā tirdziņā, bet ir manīts arī Latvijas produktu un dažos citos veikalos, tāpēc to noteikti ir iespējams "nomedīt". Vairāk var uzzināt vietnē birzi.lv.