02.05.2017 16:19

Nedrošākās vietas velosipēda turēšanai – pagalms, kāpņu telpa un stāvvieta pie veikala

Autors  Liene Krīvena, "Ergo" konsultante
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nedrošākās vietas velosipēda turēšanai – pagalms, kāpņu telpa un stāvvieta pie veikala pixabay.com

Visbiežāk velosipēdus garnadži aizdzen no tādām vietām kā māju pagalms, stāvvieta pie veikala un daudzdzīvokļu namu kāpņu telpa – tā liecina apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" apkopotā informācija.

Lai gan velosipēdu zādzību skaita pieaugums parasti novērojams sākot ar maiju, jau šī gada pirmajos trīs mēnešos Valsts policija ir reģistrējusi 143 velozādzības. Arī "Ergo" klientiem pirmais nozagtais velosipēds šogad ir pieteikts jau aprīļa vidū, un tas nozagts no mājas pagalma.

"Pēdējos gados Latvijā piedzīvotās siltās ziemas ir veicinājušas to, ka velosipēdi tiek lietoti aktīvāk un gandrīz visu gadu, tāpēc pieprasījums pēc tiem noplok vien īslaicīgi. Tomēr aktīvās sezonas sākumā – pavasarī – parasti tiek novērots lielāks zādzību skaita kāpums, jo tad nozagto pārvietošanās līdzekli iespējams ātri realizēt," stāsta "Ergo" Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

"Ergo" speciālisti, analizējot apdrošināšanas pieteikumus, novērojuši, ka visbiežāk tiek zagti nepieslēgti velosipēdi vai tie, kas ir saslēgti ar nepietiekami kvalitatīvu saslēgu.

"Atstājot velosipēdu daudzdzīvokļu nama pagrabā vai kāpņu telpā, nereti cilvēki tos pat nepieslēdz, domājot, ka drošību garantē durvis ar kodu, piekaramā durvju atslēga, labas kaimiņu attiecības vai fakts, ka paši jau turpat tuvumā vien ir. Tomēr velosipēdi tiek nozagti arī no kāpņutelpām, šķūņiem un pat balkoniem, respektīvi – no vietām, kas ir tuvāk mājām un kur šķiet, ka zaglis neuzdrošināsies pietuvoties.

Ir jāatceras, ka garnadži ir nekaunīgi un sava mērķa dēļ gatavi uzņemties lielāku risku, nekā mēs varētu domāt. Tāpēc ir svarīgi pašiem parūpēties par sava īpašuma un mantas drošību," stāsta I. Vismanis.

Velosipēdu ieteicams reģistrēt Ceļu satiksmes drošības direkcijā, lai, noķerot tā zagli, īpašnieks varētu pierādīt, ka spēkrats pieder viņam, kā arī lai atrasta velosipēda gadījumā tam viegli varētu noteikt īpašnieku un atdod viņam nozagto transportlīdzekli.