13.04.2017 13:06

Viedoklis. Starts Lielajā piektdienā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis. Starts Lielajā piektdienā Ķekavas novada pašvaldība

Nedēļa pirms Lieldienām ir Klusā nedēļa. Tā sākas ar Pūpolsvētdienu un beidzas nākamajā svētdienā, kad pieminam Jēzus Kristus augšāmcelšanos. Tas ir pārdomu laiks ne tikai ticīgajiem vien, jo visi taču esam auguši kristīgās kultūras tradīcijās.

Protams, lielākajai daļai moderno cilvēku Lieldienas saistās ar olu krāsošanu un šūpošanos šūpolēs, "lai vasarā odi nekož", un tamlīdzīgām izdarībām. Līdztekus visam ir arī tirgotāju Lieldienas, jo ‒ kas gan tie par svētkiem, ja pirms tam nav bijusi krietna iepirkšanās! Bet ne par to šoreiz.


Šogad Lieldienu laiks iezīmēsies ar vēl vienu dienaskārtības punktu, proti, 14. aprīlī, Lielajā piektdienā – dienā, kad Jēzu Kristu sita krustā, ‒ sāksies deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Saraksti ir jāiesniedz līdz 24. aprīlim. Tie, kuri būs sarakstos, to jau, visticamāk, paši zina, bet visiem pārējiem tas varētu būt interesantu atklājumu laiks.

Pirms četriem gadiem valstī tika reģistrēti 8725 deputātu kandidāti, kas bija gatavi cīnīties par vietām 119 pašvaldību domēs. Tā kā tika ievēlēti tikai 1618 deputāti, skaidrs, ka konkurss, atsaucoties uz Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, uz vienu vietu domē bija pietiekami liels – apmēram pieci pretendenti uz vienu vakanci.

Pēc pagājušajām vēlēšanām uzzinājām, ka vēlētāji pārsvarā bija balsojuši par pārbaudītām vērtībām. Tiesa, līdz vēlēšanu iecirkņiem bija aizgājuši tikai mazliet vairāk nekā 40 procenti balsstiesīgo iedzīvotāju. Iespējams, tāpēc, ka pašvaldību vēlēšanās var balsot tikai deklarētajā dzīvesvietā, bet cilvēki mēdz dzīvot tur, kur ir darbs, skola bērniem un labāki sociālie pakalpojumi.

Kā būs šoreiz, redzēsim, taču noteikti ir jūtams ‒ pašvaldības ir labi sapratušas, ka par saviem iedzīvotājiem jācīnās, un varbūt šis nosacījums mazinās vēlētāju vienaldzību.

Bet, atgriežoties pie kandidātu sarakstiem, kurus, visticamāk, sāksim studēt pēc Lieldienām, vajadzētu arī paklausīties, ko šie ļaudis sola paveikt. Piemēram, ja kāds lepojas, ka ir daudz darījis pēckrīzes mikronodokļa maksātāju uzņēmumu stiprināšanā, nevajadzētu kautrēties un pajautāt, vai viņš zina, cik sociāli aizsargāti bija šo uzņēmumu darbinieki.

Var gadīties, ka uz visiem jautājumiem skaidras atbildes nav. Un pavisam noteikti vajadzētu paprasīt, kāpēc tad kandidātam tik ļoti gribas strādāt pašvaldības domē – vietā, kur darbs nemaz nav tik labi apmaksāts un vēlētāju pateicības vārdi visbiežāk izpaliek.

Tāpēc pieņemsim, ka Lielā piektdiena, kad sāksies vēlēšanu sarakstu iesniegšana, ir tīri simboliska sakritība, atgādinot, ka ne visi līdzšinējie pašvaldību deputāti ir pelnījuši atgriešanos domē.