09.04.2017 15:05

Lidmašīnas un etiķete tur, augstu gaisā

Autors  Kristīna Sprūdža, etiķetes un protokola speciāliste
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lidmašīnas un etiķete tur, augstu gaisā pixabay.com

Patiesību sakot, lidojums var būt arī nepatīkams piedzīvojums. Lidmašīnā mēs esam salīdzinoši iespiesti, gaisa transports un drošības pārbaudes lidostā bieži vien saistās ar lielāku vai mazāku stresu, turklāt daļai ceļotāju laikam šķiet, ka labas manieres drīkst atstāt uz zemes.

Tātad – lidojuma laikā bieži vien izpaužas ļaužu sliktākās īpašības un kaitinošākie paradumi. Tomēr ir iespējams uzlabot ceļojumu mākoņos, ja vien visi ievēro pieklājības likumus arī gaisā.


Iekāpjot lidmašīnā, dodieties uz savu vietu, novietojiet rokas bagāžu tai paredzētā vietā un apsēdieties. Atcerieties, ka bagāžas novietne virs galvas nav domāta tikai jums. Varētu likties ļoti vienkārši, bet daļai pasažieru mēdz būt problēmas tieši ar pirmajiem soļiem lidmašīnā.

Sasveicinieties ar blakussēdētājiem. Pirmkārt, tas ir pieklājīgi, otrkārt, bieži vien šādas nejaušas tikšanās var izvērsties par interesantu sarunu, patīkamu pazīšanos vai pat draudzību mūža garumā. Un arī tad, ja vairāk par sasveicināšanās vārdiem iekāpjot un atsveicināšanos izkāpjot nepateiksiet, būsiet bijis patīkams ceļabiedrs.

Neviens negrib sēdēt blakus smaržu mākonim. Atcerieties, ka lidmašīnā, ilgstoši esot blakus daudziem un dažādiem cilvēkiem, stipras smaržas vai odekolons var radīt nepatīkamas sajūtas. Nepārspīlējiet ar iesmar¬žināšanos pirms lidojuma, kā arī neaizraujieties ar smaržu testēšanu lidostas tax-free veikalos.

Sēdvietas un privātās telpas robežas. Ja rodas neskaidrības par to, kam pienākas krēslu roku balsti, atcerieties, ka abi roku balsti pienākas tam, kurš sēž pa vidu. Vidū sēdētājs toties nevar iegūt papildu telpu kājām, kā tas ir tiem, kuri sēž pie celiņa, tāpat kā vidū sēdētājam nav pieejama papildu privātā telpa kā tiem, kuri sēž pie loga. Vēl viens zelta padoms: vidū sēdētājam varat iedot papildu telpu, necenšoties iesaistīt viņu sarunās. Jo viņam jau tā nav kur sprukt.

Pirms atgāzt krēslu, paskatieties uz aizmuguri – varbūt tur ir nolikts dzēriens vai planšete. Nevajadzētu to visu sagāzt. Krēsla atzveltnes nolaišanu labāk veikt līgani, tas aiztaupīs liekus kreņķus abās pusēs krēslam.

Kā jūs gulēsiet? Pirms garāka lidojuma tas noteikti jāapdomā. Aviokompānijas parasti izdala dažādus komforta priekšmetus, piemēram, spilventiņus, pledus, kā arī vienreizlietojamās zeķes un tualetes piederumus. Bet pats sevi un savas vajadzības jūs tomēr pazīstat vislabāk, tādēļ ērtākam lidojumam varbūt ir vērts paņemt līdzi īpašu spilvenu, kas atbalstīs jūsu kaklu, lai nebūtu jāklanās pa labi un pa kreisi vai jāsakņūp uz blakussēdētāja pleca. Nekādā gadījumā neguliet uz atlokāmā galdiņa ‒ pēkšņas turbulences apstākļos tas var būt bīstami, kā arī traucēs blakussēdētājiem tikt ārā no savas sēdvietas.

Izvēlieties piemērotu brīdi, kad pamest savu sēdvietu. Ja pa eju tai brīdī virzās stjuarte ar uzkodu un atspirdzinājumu ratiņiem, nez vai tas būs piemērots moments. Gandrīz neiespējami būs tikt ārā arī laikā, kad visi galdiņi ir apkrauti ar ēdamo. Kad nu esat sagaidījis piemērotu brīdi, atcerieties, ka vispirms ir jāpagriežas ar seju pret sēdētājiem un tad jāvirzās uz celiņa pusi. Nekāda cita poza šim mērķim nederēs.

Tualetes apmeklējums. Neaizņemiet šo telpu neadekvāti ilgi un nepiešmucējiet to. Arī seksuālas izklaides lidmašīnas tualetē nebūs tā labākā doma ‒ padomājiet par savu veselību un higiēnu. Lai ko arī esat saskatījies filmās, romantika šādos apstākļos ir apšaubāma.

Lidojumam ar bērnu vai vairākiem jāgatavojas rūpīgi. Paņemiet līdzi spēli vai grāmatu, kas palīdzēs pavadīt laiku mierīgā un rimtā gaisotnē. Bērni un viņu uzvedība ir vecāku atbildība, tādēļ situācijās, kad esat neapmierināti ar kāda bērna uzvedību, risiniet jautājumu ar viņa vecākiem. Nesāciet pats viņu audzināt ‒ tā jūs tikai nokaitināsiet bērna vecākus, kuri, visdrīzāk, var atrisināt to, lai jūsu krēsls netiktu nemitīgi dauzīts ar kājām.

Ja esat saaukstējies vai pamatīgi saslimis, lidojumu vislabāk būtu pārlikt. Tomēr dzīve ir dzīve, un ne vienmēr tas ir iespējams. Nodrošinieties ar pietiekamu kabatlakatiņu un medicīnas palīglīdzekļu daudzumu. Neviens nevēlas tikt aplipināts ar jūsu baciļiem, tādēļ centieties pēc iespējas samazināt to izplatību.

Neaizraujieties ar grādīgo dzērienu lietošanu. Ja atmetam faktu, ka šādā veidā jūs sevi pazemojat, nepatīkamās blaknes ir tādas, ka alkohola iedarbība var būt spēcīgāka nekā parasti, paģiras – lielākas, bet pats ceļojums var kļūt par nemitīgu skraidīšanu uz labierīcībām. Vai jums to vajag?

Esiet laipns pret lidmašīnas apkalpi. Neviens no konkrētajiem darbiniekiem neizdomāja lidmašīnas drošības noteikumus – galdiņu vai krēslu atzveltņu pozīciju paceļoties un nolaižoties, drošības jostu lietošanu utt. Konfliktēšana tikai sabojās jūsu noskaņojumu un var arī beigties ar nepatikšanām.

Aplaudēt vai neaplaudēt – tāds ir jautājums. Aplausi pēc lidmašīnas riteņu pieskaršanās skrejceļam ir labs tonis tikai tad, ja lidojuma laikā kapteinim un apkalpei bijuši kādi īpaši izaicinājumi – smaga turbulence, tehniski sarežģījumi. Tad aplausi pie nosēšanās ir saprotami un vietā, pārējos gadījumos tie lidmašīnas kapteinim signalizē par neticību viņa spējām veiksmīgi nosēdināt lidmašīnu.

Novēlu jums lidojumam labvēlīgu laiku un patīkamus ceļabiedrus!