01.04.2017 15:38

Ķekaviņā un Misā sācies upju pavasaris

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jau vairākus gadus Ķekaviņas un Misas ūdeņi ir piesaistījuši Ķekavas un Baldones novada tūrisma organizatoru uzmanību, tādēļ ik pavasari un rudeni viņi piedāvā laivu ekspedīcijas pa novada upēm. Baldones novada tūrisma organizatore Irina Sietiņa jau paspējusi iemēģināt Misas ūdeņus. Jau vairākus gadus Ķekaviņas un Misas ūdeņi ir piesaistījuši Ķekavas un Baldones novada tūrisma organizatoru uzmanību, tādēļ ik pavasari un rudeni viņi piedāvā laivu ekspedīcijas pa novada upēm. Baldones novada tūrisma organizatore Irina Sietiņa jau paspējusi iemēģināt Misas ūdeņus. Einārs Binders

Pavasaris ir sācies arī Ķekaviņā un Misā, un Ķekavas novada tūrisma koordinācijas centrs sadarbībā ar Baldones novadu jau ceturto gadu rīko laivu braucienus pa Ķekavas un Baldones novada upēm.

Ķekavas novada tūrisma koordinācijas centra direktora pienākumu izpildītāja Aiva Veršiņina "Rīgas un Apriņķa Avīzei" teic, ka šogad laivošanas pasākumam dots nosaukums "Upju pavasaris". Pirmais laivu brauciens notiks 8. aprīlī pa Ķekaviņas upi. Maršruta garums – aptuveni 10 kilometru. Tas ies garām loģistikas centram "Dominante" un beigsies pie minizoo "Ķekaviņas Līči".

Nākamais brauciens plānots 15. aprīlī pa Misas upi. Maršruts sāksies pie viesu nama "Satekas" Vecumnieku novadā un beigsies pie šosejas A7. Savukārt trešais laivu brauciens tiks rīkots 22. aprīlī pa Misu no šosejas A7 līdz Plakanciemam. Tā garums būs aptuveni 20 kilometru, un laivu brauciena rīkotāji sola, ka pa ceļam būs apskatāmi arī trīs dižkoki – ozols, goba un priede.


"Laivu braucienus pa Ķekaviņu un Misu rīkojam divas reizes gadā – rudenī un pavasarī, kad upēs ir izgājis ledus, bet laivošanai piemērots ūdens līmenis vēl nav nokrities. Braucienus, it īpaši pavasarī, saucam par ekspedīcijām, jo upes tecējumu parasti ir aizšķērsojuši straumē sakrituši koki. Tad finiša sasniegšana ir piepildīta arī ar piedzīvojumu elementiem. Laivotājiem parasti līdzi ir zāģi un virves šķēršļu likvidēšanai, bet, ja upē sakritušo koku krāvumu likvidēt nevar, nākas to apiet, nesot laivas pa sauszemi.

Upē sakritušie koki ir iemesls, kāpēc šādos braucienos vispiemērotākās ir kanoe laivas vai kajaki, bet neder piepūšamās gumijas laivas, kuras ir viegli saplēst uz upē sakritušo koku zariem.

Vecuma ierobežojuma ekspedīcijas dalībniekiem nav – laivu braucienā ir piedalījušies pat trīsarpus gadu veci bērni. Mūsu pieredze liecina, ka labāk ir, ja laivā ir divi pieaugušie un viens bērns vai arī viens pieaugušais un divi bērni, bet viens no tiem jau prot airēt.

Braucienā var doties gan ar savām laivām, gan iznomāt tās no ekspedīcijas rīkotāju sadarbības partnera," skaidroja A. Veršiņina, piebilstot, ka ik reizi ekspedīcijā dodas līdz pussimtam laivotāju, no kuriem lielākā daļa ir Ķekavas un Baldones iedzīvotāji.