28.03.2017 11:10

Komentārs. Sliktā ziņa – mūs nomainīs roboti. Labā ziņa – ne visus

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. pixabay.com

Oksfordas pētnieki esot secinājuši, ka nākamo 25 gadu laikā 47 % pašreizējo darbavietu vairs nepastāvēšot. Jau 2016. gadā uzņēmumā "Amazon" strādāja 45 000 robotu, bet mums tik pazīstamajā cilvēku apkalpošanas sfēras uzņēmumā "Mc Donalds" – 40 000 robotu.

Šīs un cits atziņas pagājušajā piektdienā saklausīju konferencē "Cilvēkfaktors". Lai gan konferences lektori runāja katrs par savu tēmu, visu teiktajā saklausīju divus vēstījumus. Viens bija pavisam skarbs – pārmaiņas vairs nekad nebūs tik lēnas kā līdz šim, un mums ar steigu jāpilnveidojas, lai spētu izdzīvot brīdī, kad mūs mēģinās nomainīt ar robotiem.

Otrs bija pilnīgi pretējs – katram vadītājam jāatrod sava darbinieka "laimes formula", lai viņš strādātu ar pēc iespējas lielāku atdevi. Tātad darbiniekus par visām varītēm jācenšas noturēt, novērtējot viņus, dodot iespējas strādāt ērtos apstākļos un laikā (gandrīz katrs lektors minēja, ka vairs nav svarīgs darba laiks no astoņiem līdz pieciem, bet gan darba rezultāts). No šī vēstījuma izriet, ka tik traki tomēr nebūs – būs vajadzīgi arī cilvēki, ne tikai roboti.

Priecīgā ziņa ir arī tā, ka pētnieki dod cerību bez darba nepalikt tiem, kuru darbā nepieciešama kritiskā domāšana, ko roboti nespēšot. Toties tajās darbavietās, kur pietiek ar loģisko domāšanu, cilvēki vairs nebūs nepieciešami.

Ko mēs no tā varam secināt? Ka mums redakcijā darba pietiks vienmēr, jo diezin vai vēlēsieties lasīt robota sagatavotu reportāžu no kāda Pierīgas bērnudārza atklāšanas pasākuma ar bildēm, kuras tas uzņēmis, automātiski fokusējot aparātu uz vissmaidīgāko seju vai cilvēku ar šķērēm rokās, pirms tas svinīgi pārgriež sarkano lenti. Domāju, mūsu prasīgie lasītāji šādu "haltūru" ātri vien izbalsotu.

Balstoties uz pasaules pieredzi un pētnieku prognozēm, katrs pats varat padomāt par tām profesijām, kuru veicējus nu nekādi nevarēs nomainīt roboti. Varbūt laiks pārkvalificēties un izvēlēties sev citu profesiju, pirms tavējā nav nomirusi? Jo, kā atklāj nesen veikts pētījums, 39 % Latvijas uzņēmumu nevarētu aizvietot ar robotu nevienu darbinieku.

Lai savas atziņas nebeigtu uz tik skarbas nots, atzīšos, ka visi konferences lektori uzsvēra: cilvēciskās attiecības, sadarbība, empātija, cieņa un citas tikai cilvēkiem raksturīgās vērtības ir laba uzņēmuma darba pamatā. Un robotiem te ar mums nekonkurēt.