16.03.2017 13:53

Etiķete sabiedriskajā transportā. Konsultē Kristīna Sprūdža

Autors  Kristīna Sprūdža, etiķetes un protokola speciāliste
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Etiķete sabiedriskajā transportā. Konsultē Kristīna Sprūdža pixabay.com

Ar ko tad sākt? Laikam ar to, ka lielai daļai cilvēku šķiet, ka sabiedriskajā transportā notiek sacensība vai cīņa par izdzīvošanu. Notiek grūstīšanās, stumdīšanās, skriešana un steiga – tas viss tikai tādēļ, lai balvā saņemtu sēdvietu vai, sliktākajā gadījumā, stāvvietu ar iespēju pieturēties.

Kundzes gados vai māmiņas ar maziem bērniem tiek pastumtas malā, jo traucē pietiekami strauji atkrist sēdeklī. Vai tiešām laiki, kad kungi vispirms pārliecinājās, vai dāmām ir sēdvietas, pagājuši uz neatgriešanos? Tā vietā redzam jauniešus, kas sēž aizvērtām vai neko neredzošām acīm vai ieurbušies telefonā, lai tikai nebūtu jāievēro kāds, kuram būtu jādod vieta.

Arī tālsatiksmes autobusos, kur vietas ir numurētas, reti kurš atceras par tādu pieklājības žestu kā sasveicināšanās vai pavaicāšana, vai drīkst apsēsties konkrētajā brīvajā vietā. Savukārt tie, kuri jau sēž, bieži vien aizbarikādē sev blakus esošo brīvo vietu ar datoru vai somu – šiem priekšmetiem tiešām varētu būt grūti nostāvēt kājās. Ceru, ka ironiju sapratāt.

Bet nu – pavisam īsi par galvenajām pieklājīgas uzvedības normām:

Ļaujiet vispirms izkāpt tiem, kuri kāpj ārā, un tikai tad kāpiet iekšā transportā. Tā būs ātrāk, vienkāršāk un pieklājīgāk.

Pārvietojieties pieklājīgi apģērbti – plikas ķermeņa daļas vai apavu neesamība nav pieļaujama.

Ievērojiet tīrību un kārtību. Tas attiecas uz kāju necelšanu uz krēsliem, kā arī atkritumu savākšanu aiz sevis – ar ko iekāpāt, ar to izkāpiet, atkritumiem ir paredzētas miskastes pieturvietās.

Ja klausāties mūziku, izmantojiet austiņas un nogrieziet skaļumu tā, lai citiem nav jākļūst par jūsu izvēlētā koncerta piespiedu klausītājiem.

Sarunas pa telefonu samaziniet līdz minimumam. Ja uz zvanu tomēr jāatbild, dariet to pēc iespējas īsi un netraucējot pārējos.

Neaizkraujiet sēdvietas vai durvis ar savām personīgajām mantām. Ja jums ir lielākas somas, velosipēds vai bērnu ratiņi, ieplānojiet un pārdomājiet savu atrašanos vietā, kas ļaus jums netraucēt citiem, kā arī citiem netraucēt jums. Vilcienos ir īpašas vietas, tālsatiksmes autobusā lielāku bagāžu ir iespējams novietot īpašā nodalījumā un īsākiem pārbraucieniem pilsētā ir vērts izvēlēties laikus, kad transports nav pārslogots.

Ja braucat kopā ar ļoti mazu bērnu, apsēdieties pats un paņemiet bērnu klēpī. Neļaujiet bērnam ar apaviem kāpt ar kājām uz sēdekļa. Ja bērni jau ir skolas vecumā, māciet viņiem pieklājību – dot vietu vecākiem cilvēkiem vai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Bērns – tā nav diagnoze, un skolēni noteikti spēj pāris pieturu pastāvēt, ja ir iekāpis kāds, kuram sēdvieta ir vairāk nepieciešama.

Izvairieties ēst sabiedriskajā transportā. Ja izmantojat starppilsētu transportu, vienmēr pārdomājiet, vai jūsu uzkodas un dzērieni neradīs nekārtību (nedrups, nelips, spēcīgi nesmaržos, neizlīs utt.). Ja tomēr esat izlēmis par labu nelielām uzkodām ceļā, iestiprinieties pēc iespējas neuzkrītošāk un netraucējot pārējiem. Lieki piebilst, ka ar dzērieniem tiek saprasti tikai bezalkoholiski šķidrumi. Bez jokiem.

Matu ķemmēšana, kosmētikas atsvaidzināšana vai citas personīgas aktivitātes nav jāveic publiskās vietās, arī vilcienā, autobusā, trolejbusā ne.

Sabiedriskajā transportā nesmēķē. Ja pirms iekāpšanas vēlaties smēķēt, atcerieties, ka ir nepiedodami izpūst pēdējo cigaretes dūmu un uzreiz iekāpt transporta līdzeklī – jūsu izelpā vēl vismaz piecas minūtes saglabāsies spēcīga cigarešu smarža. Izvēdiniet savas plaušas, izkošļājiet košļeni un tad pievienojieties citiem ceļotājiem. Jā, smēķēšana ir jāieplāno laicīgi, lai ceļabiedriem nebūtu klusībā jūs jālamā par sliktām manierēm un kaitējumu apkārtējo veselībai.

Noslēgumā – atrodoties slēgtās telpās, cieši kopā ar citiem cilvēkiem, īpaši svarīgi ir atcerēties, ka etiķete sākas vannasistabā. Tīrs ķermenis, apģērbs, kopti apavi un minimāla kosmētikas lietošana garantēs, ka būsiet patīkams ceļabiedrs, vismaz sākumā. Turpmākais jau atkarīgs no jūsu uzvedības, etiķetes prasmēm un prasmes cienīt pārējos.

Laimīgu ceļu!