14.02.2017 13:55

"Kodols" iesaka: Leduskritumu laiks un Spēkozolu taka

Autors  Kristīne Šterna, Kristīne Prohorova
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Daudu ūdenskritums, kas atrodas uz ziemeļiem no Siguldas Daudas upes gultnē. Daudu ūdenskritums, kas atrodas uz ziemeļiem no Siguldas Daudas upes gultnē. Ainārs Lāčgalvis/Facebook

Kad termometra stabiņš kādu laiku rādījis mīnus grādus un upes un ezeri aizsaluši, laiks doties ledus brīnumu medībās. Brīnumainus veidojumus var redzēt ne tikai ledus skulptūru festivālos, – daba tekošu ūdeni spēj pārvērst vēl neticamākās pasaku ainās.

Viss, kas nepieciešams, – fotoaparāts, labs garastāvoklis, siltas drēbes un piedzīvojumu alkas, nedaudz izdomas, kā arī laba apvidus karte. Iesācēji var apceļot tuvāk ceļiem esošos ūdenskritumus, kas salā pārvēršas ledus pilīs.

Kārtīgi izpētot karti, vienā dienā var apceļot pat vairākus, netālu no ceļiem esošus, – kaut arī Latvija nav bagāta ar vairākus desmitus metrus augstiem ūdenskritumiem, arī nelieli strauti salā uzmargo pasakainas mežģīnes, turklāt daudzi ir viegli sasniedzami, nemaz nebrienot kilometriem tālu pa kupenām. Kad āķis lūpā, var sākt domāt par sarežģītākiem maršrutiem un izpētīt upju ielejās paslēpušos ledus milžus, ko klinšainos krastos izveidojuši vasarā reizēm pat nepamanāmi strautiņi.

Pierīgā varat sākt ar Braslas un Gaujas ielejas izpēti. Palīdzēs vietnes "Takzinis.lv" un "Dziedava.lv".

Viena diena ķermenim, prātam un dvēselei

Ja vēl nezini, ko iesākt šajās brīvdienās, iesaku nebīties no aukstuma un sestdien doties izziņas un aktīvās atpūtas braucienā uz Limbažu pusi. Pasākuma iniciatori tajā apvienojuši gan pastaigu dabā un meditāciju pie ozoliem, gan tikšanos ar viediem un interesantiem cilvēkiem – tā, lai brīvdienā izkustētos svaigā gaisā, gan arī iegūtu jaunas noderīgas zināšanas. Es šajā pasākumā biju pērn decembrī un nenožēloju ne sekundes laika, jo pavadīju to jaukā un interesantā kompānijā.

Sākumā devāmies divus kilometrus garā pārgājienā pa Spēkozolu taku, mācījāmies sajust un savā labā izmantot ozola spēku, piedaloties meditācijā pie viena no enerģētiski spēcīgākajiem ozoliem. Vēlāk aizraujošā sarunā par veselīgu dzīvesveidu ar mums dalījās veselības augu zinātājs Jānis Ulmis, kurš visus cienāja ar īpaši gatavotu tēju. Izmantoju iespēju iegādāties arī meistara gatavotos veselības augu pulverus un tējas, kas pieejami tikai pie paša izgatavotāja.

Pēc tam sekoja ne mazāk interesants stāstījums par sudrabu un tā dziednieciskajām īpašībām Oļega Auzera izlolotajā "Dzīvā sudraba muzejā". Varēja apskatīt gan unikālās mākslinieka radītās sudraba ekspozīcijas, gan nogaršot dzīvā sudraba ūdeni, gan ielūkoties juveliera darbnīcā.

Ja ieinteresēju, zvani Ievai (tālrunis 29251858) un izraujies no ikdienas un ierastā!