13.02.2017 13:11

Romantiskas receptes mīlestības svētkiem

Autors  Jevgēnija Jansone, uztura speciāliste
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Romantiskas receptes mīlestības svētkiem ELVI Sabiedrisko attiecību nodaļa

Kaut arī ne visiem patīk tradīcijas, kuras mūsu zemē ienākušas no citām valstīm, tieši Valentīndiena ir tā, kas liek atmaigt pat visskeptiskākajām sirdīm – mīlestības taču nevar būt par daudz! Pārsteidziet savējos svētkos ar maigu siera un ziedkāpostu pudiņu, baltās šokolādes desertu un viegli pagatavojamu, bet izcili gardu šokolādes kūku!

Siera un ziedkāpostu karstais pudiņš

Sastāvdaļas
80 g sviesta un sviests trauciņu ietaukošanai;
30 g miltu;
240 ml piena;
90 g iecienītā siera, sarīvēta (receptei izmantots parmezāna tipa siers);
250 g nelielās rozetēs sadalītu ziedkāpostu (var izmantot gan svaigus, gan saldētus);
3 olas;
sāls, melnie pipari;
1 sauja spinātu vai biešu lapu (pēc izvēles);
4 mazi karstumizturīgi trauciņi cepšanai vai 1 liels cepamtrauks (1 l tilpumā).

Pagatavošana
Ziedkāpostu gabaliņus liek katliņā ar verdošu ūdeni un vāra aptuveni 8 minūtes (ja izmanto saldētus, tad jāvāra aptuveni 5 minūtes), līdz tie ir mīksti. Nokāš lieko ūdeni, ziedkāpostus saspaida biezenī un atstāj mazliet atdzesēties. Citā katliņā izkausē 80 g sviesta, tam pievieno miltus, aptuveni 3 minūtes maisot vāra uz lēnas uguns. Pielej pienu, atkal uzvāra, pastāvīgi maisot, lai masa būtu viendabīga. Pievieno ziedkāpostu biezeni un sarīvēto sieru. Saputo olas un iemaisa karstajā masā, pievieno lapu dārzeņus, sāli un piparus pēc garšas. Iegūto maisījumu pilda trauciņos (aizpildot apmēram 4/5 no trauka tilpuma) vai veidnē. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 180 °C līdz pudiņam veidojas zeltaini brūna garoziņa. (Ja masa pildīta mazajos traukos, jācep aptuveni 15 minūtes, lielajā veidnē – aptuveni 40 minūtes.) Pasniedz karstu!

Baltās šokolādes un maskarpones muss
(2 personām)

Sastāvdaļas 
100 g kvalitatīvas baltās šokolādes (var būt ar riekstiem);
150 g maskarpones siera;
100 ml saldā krējuma (35 %);
1 olas baltums;
maza šķipsniņa sāls;
10 g pūdercukura;
svaigas ogas vai ogu ievārījums, pistācijas rotāšanai (pēc izvēles).

Pagatavošana

Šokolādi smalki sakapā un izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī, samaisa un nedaudz atdzesē. Saldo krējumu uzputo stingrās putās, pievieno tam maskarpones sieru, saputojot abus kopā, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno masai izkausēto šokolādi, visu kārtīgi samaisa. Atsevišķā tīrā traukā saputo olas baltumu un šķipsniņu sāls, putošanas laikā pievienojot arī pūdercukuru. Iegūto olas baltuma masu ar lāpstiņu uzmanīgi, neputojot iemaisa siera un šokolādes maisījumā. Pilda traukos, rotā ar ogām, pistācijām, ievārījumu vai cita veida dekoriem, liek ledusskapī atdzesēties vismaz 4 stundas.

Šokolādes kūka "Gâteau au chocolat"

"Gâteau au chocolat" tulkojumā no franču valodas nozīmē 'vienkārši šokolādes kūka'. Tomēr šis deserts nebūt nav vienkāršs – tā ir krēmīga, izcila kūka ar kraukšķīgu garozu un maigu pildījumu, kas pats kūst uz mēles. Šī kūka neatstās vienaldzīgus pat tos, kam šokolāde negaršo. Turklāt kūka ir ļoti vienkārši pagatavojama – recepte būs pa spēkam pat iesācējam!

Sastāvdaļas (nelielai kūkai, droši var dubultot):
120 g melnās šokolādes (vismaz 70 % kakao);
100 g sviesta;
2 olas;
80 g cukura (receptē izmantots brūnais cukurs, bet to var aizstāt arī ar citiem);
40 g miltu.

Pagatavošana
Ūdens peldē izkausē melno šokolādi un sviestu, pievieno cukuru un olas, tās ātri iemaisot šokolādes masā, pieber izsijātus miltus, labi samaisa. Liek masu ietaukotā cepamtraukā un cep 180°C aptuveni 15–20 minūtes (cepeškrāsns iepriekš jāsakarsē). Kūku svarīgi nepārcept, lai iekšpusē tā paliktu mīksta. Šokolādes kūku var pasniegt karstu, papildinot ar putukrējumu vai saldējumu, taču to var ēst arī aukstu – šis deserts jebkurā gadījumā sniegs neaizmirstamu garšas baudījumu!