23.11.2016 16:51

Septiņas garšas dzīves baudītājiem

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Apvienojot savulaik Indijā gūto pieredzi par garšvielām un Latvijas augu valsts pārzināšanu, Sabīnes Stāles un Andra Meļķa uzņēmumā SIA “Sortus” top šokolādes konfektes “Izvēlīgajiem”. Katrā kārbiņā – septiņas dažādas melnajā šokolādē ieslēgtas garšas. Apvienojot savulaik Indijā gūto pieredzi par garšvielām un Latvijas augu valsts pārzināšanu, Sabīnes Stāles un Andra Meļķa uzņēmumā SIA “Sortus” top šokolādes konfektes “Izvēlīgajiem”. Katrā kārbiņā – septiņas dažādas melnajā šokolādē ieslēgtas garšas. Einārs Binders

Siguldieši Sabīne Stāle un Andris Meļķis zināšanas par Latvijas augu valsts garšas un enerģētiskajām īpašībām jau labu laiku pārvērš brīnišķīgos izstrādājumos, ko pircēji pazīst kā "Dzērveņu konfekšu asorti". Tagad, kad sešus gadus iets šajā virzienā, SIA "Sortus" nācis klajā ar kaut ko pavisam jaunu – šokolādes konfektēm ar pildījumu "Izvēlīgajiem".

Andris Meļķis stāsta, ka, radot produktus, kas no Siguldas aizgājuši plašajā pasaulē, allaž prātā bijusi doma par pašu izveidotām šokolādes konfektēm ar dabīgu pildījumu.

"Ir daudz un dažādu šokolādes izstrādājumu, bet šajā tirgus nišā grūti atrast piedāvājuma bez palmu eļļas, garšas uzlabotājiem un konservantiem. Tā kā pašiem negribas tādus lietot, nolēmām radīt produktu, kurā organiski iekļautos Latvijas augu valsts sastāvdaļas – vīgriezes, piparmētras, cidonijas, kadiķa un pīlādža ogas. Līdzšinējā pieredze teica priekšā, ka tā var iegūt ļoti interesantas garšas nianses.

Un šoreiz runa ir par šokolādes konfektēm ar dabīgajiem pildījumiem," viņš skaidro, piebilstot, ka gads pagājis eksperimentos, jo ne jau visas garšas sader kopā ar melno šokolādi. "Bet tagad mēs droši varam sacīt, ka mūsu šokolādes konfektes tiešām ir ar dabīgu pildījumu un bez konservantiem, turklāt tās nav ar pliku garšu," uzsver A. Meļķis.

Jautāta, kāpēc konfekšu kastītes vāku rotā kaķis, kārbiņas dizaina izveidotāja Sabīne Stāle teic, ka, domājot par kaķi, prātā ienācis arī pats produkta nosaukums.

"Pameklējiet vēl kādu barības ziņā tik izvēlīgu dzīvnieku," viņa saka, atgādinot, ka tieši kaķis ir tas, kas aicina arī cilvēkus būt izvēlīgākiem attiecībā uz ēšanas paradumiem un, ja vien tas iespējams, izvēlēties pašu labāko un dabiskāko, tādā veidā sperot soli tālāk un pievienojoties gardēžu pasaulei.

Par to, ka šokolādes konfektes ar pildījumu "Izvēlīgajiem" ir produkts, kas pelna ievērību, liecina šoruden izstādē "Riga Food 2016" iegūtā zelta medaļa, jo dažādu saldumu piedāvājums tur ir diezgan liels.

"Mēs ne ar vienu nekonkurējam," Sabīnes teikto papildina Andris, "nepiedalāmies nosacītā velosprintā, bet mierīgi braucam ar savu velosipēdu izvēlētajā virzienā, to apliecinot gan ar savu darbu, gan dzīvesveidu. Arī mūsu konfektes ir domātas baudīšanai, piemēram, pie laba vīna vai konjaka, labā kompānijā, laba noskaņojuma uzturēšanai. Savukārt ideju par to, ka katra konfekte var būt garšas piedzīvojums, esam aizguvuši no Latvijas brīvvalsts laika saldumu fabrikanta Vilhelma Ķuzes. Viņš ar savu darbošanos ir devis pozitīvu impulsu gan saviem laikabiedriem, gan mums."