04.11.2016 07:56

Viedoklis: Skolotāja atzīst – nauda nav motivētājs

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Skolotāja atzīst – nauda nav motivētājs arhīvs

Pēdējā laika rezonanse ap skolotāju algām mudināja mani uzrunāt kādu pazīstamu skolotāju, lai uzzinātu, ko tad domā "dzīvs" pedagogs. Jana, sauksim viņu tā, jau 20 gadus katru dienu mēro ceļu no mazpilsētas uz Rīgu, kur strādā kādas Pārdaugavas vidusskolas sākumskolā.

Manu jautājumu par algas apmēra palielināšanos vai samazināšanos viņa ātri vien nolika otrajā plānā, atbildot, sak, mani īsti neinteresē, izmaiņas neesmu jutusi. Sarunu Jana turpināja, aizrautīgi stāstot, cik labi viņai tagad iet, jo skolai jau veselu gadu ir cita direktore. Pirms tam 20 gadus bijis vīrs gados, kurš viņu pat nebija ievērojis. Bet tagad, kopš ir jaunā direktore, Jana jūtas novērtēta un burtiski lidojot pa skolu.

Direktore vienmēr esot smaidīga, un Janai nav bail pieklauvēt pie viņas durvīm, lai parunātos. Pirmo reizi 20 gadu laikā skolas personāls devies kopīgā ekskursijā. "Tas bija tik forši! Mēs kopā uzdziedājām, uzdejojām tautas dejas, bija pikniks!" sajūsmu pauda Jana. Un beidzot viņa jūtoties novērtēta: "Direktore jautā manas domas un uztic arvien atbildīgākus darbus."

Iesaistot skolu projektā, katram skolotājam nu esot jāstrādā radošāk, arī mazliet vairāk, toties ir redzami rezultāti, gan pašiem, gan bērniem ir interesanti.

Vai ir vairāk naudas? Tas Janu neinteresē, jo patīk tas, ko dara. Ja kādreiz viņa labprāt izmantojusi vienu brīvdienu nedēļā, tagad savā brīvajā dienā viņa mēro 80 kilometrus uz Rīgu un atpakaļ, jo – "ko gan es mājās iesākšu? Bet skolā ir tik interesanti!"

Klausījos Janā, skatījos uz viņu un grozīju galvu, it kā līdz galam neticēdama. Bet kam neticēdama?

Sapratu, ka manī bija šaubas par to, ka viņu neinteresē lielāks atalgojums. Pēdējā laikā par to tik daudz runāts, tik daudz negāciju dzirdēts, ka Janas teiktais uzreiz nepārliecināja. Tad viņa turpināja, ka jūtas novērtēta arī tāpēc, ka beidzot izremontēta viņas klase un salabots dators. Iepriekšējo direktoru tas neesot interesējis, tāpat kā piloši krāni klasēs.

Jana stāstīja vēl un vēl, arvien vairāk izceļot tos it kā sīkumus, kuru dēļ viņai ir prieks doties uz darbu. Viņa uzskata, ka par to jāpateicas jaunajai direktorei – atvērtai, smaidīgai, motivējošai. "Viņa mūs uzslavē, pasaka paldies," it kā pavēstot kaut ko neierastu, piebilda Jana.

Kad tomēr nelikos mierā par to atalgojumu – ir vai nav lielāks? – viņa tikai noteica: "Direktores vietniece teica, ka, ja nebūtu direktores piesaistīto projektu, mēs būtu lieli zaudētāji."