14.10.2016 06:43

Komentārs: Realitātes šovs "Guli ar Jūliju Krūmiņu" vai seriāls "Jūlijs un viņa neizpīpētie cigāri"?

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Komentārs: Realitātes šovs "Guli ar Jūliju Krūmiņu" vai seriāls "Jūlijs un viņa neizpīpētie cigāri"? ekrānšāviņš no rigatv24.lv

Kamēr Kučinskis sagaida KNAB bez visādām izrādēm, īstu realitātes šovu mums pēdējā laikā nodrošināja šīs pašas iestādes aizturētais Jūlijs Krūmiņš.

Lai viņam laba veselība un drosme visas savas atklāsmes vairāku sēriju garumā paust arī tiesībsargājošām iestādēm! Jo, lai gan nebija gandrīz nevienas vietējās televīzijas un medija, kurā nebūtu "ekskluzīvas" intervijas ar miljonāru, nav teikts, ka attiecīgo iestāžu pārstāvji tās redzēja. Bet, kamēr nav iesnieguma un cietušo, nav procesa. Tā mēs te komentējam, apspriežam un salīdzinām Krūmiņa paustos faktus, summas, uzvārdus, segvārdus... Vai sekos šo uzvārdu, summu un personāžu tālāka "virzība"?


Ceturtdien gan KNAB paziņoja, ka reaģēšot uz Krūmiņa izteikumiem un izvērtēs publiski izteiktos draudus gan KNAB, gan KNAB amatpersonām.

Gandrīz nedēļu klausoties "šokējošās ziņas" par valsts nozagšanu, ziedotajiem, pārskaitītajiem, pieprasītajiem tūkstošiem un miljoniem, likumsargu rīcību un draudiem kādu no viņiem pataisīt par sētnieku, nevarēju vien saprast, kas mums tiek piedāvāts – realitātes šovs vai seriāls? Cik sēriju tam vēl būs? Vai būs arī turpinājums? Vai kāda no Krūmiņa minētajām amatpersonām – "Bārda", "trakais lidotājs un pa jumtiem staigātājs", "maziņas pilsētas mērs zaglis", Urbanovičs, Krastiņš un citi – kaut kā reaģēs? Nodrošinās šova turpinājumu? Taisnosies vai uzbruks?

Pagaidām neko nedzird, kāds tikai teicis, ka tas esot blefs. Vai nu klusums pirms vētras, vai arī neviens no viņiem neskatās televīziju un nelasa ziņu portālus.

Tikmēr šīsnedēļas varoņa (vēlreiz novēlu viņam drīzu atveseļošanos) parādīšanās uz ekrāniem uzjundīja diskusiju arī mediju starpā – vai žurnālistam ir tikai jāklausās, piekrītoši jāmāj ar galvu un jāļauj ņirgāties par valsts likumiem un iestādēm, vai tomēr jāievirza intervējamais, ka tā darīt nav labi un ka valsts ir jāciena.

Jo īpaši asi tas tika mērķēts sabiedriskās televīzijas virzienā. Vai medijam, kas tiek uzturēts no sabiedrības līdzekļiem, ir jāpieļauj tāda pēcgarša? Nenoliedzami, žurnālists vārdus mutē neliks un necenzēs (izņemot ar skaņu "pī") intervējamā teikto, bet dot cerību skatītājam, ka nepiekrīt valsts likumu necienīšanai, gan varējis dot.

Man gadījās redzēt vismaz trīs ekskluzīvās intervijas, un jāteic, tās bija cita par citu interesantāka un detalizētāka. Brīžiem minētie fakti bija tikai "tuvu tekstam" attiecībā pret iepriekšējā sērijā teikto, toties ar katru dienu tie kļuva detalizētāki, līdz uzzinājām pat smalkas privātās dzīves detaļas un konkrētas epizodes, kas esot aprakstītas topošajā grāmatā.

Jā, starp citu, šīs grāmatas saturs ik pa brīdim izpelnījās nozīmīgu uzmanību intervijā un tika reklamēts nozīmīgu ētera laiku. Pēc likuma, subtitros bija jāparādās uzrakstam: "Raidījumā tiek izmantota produktu izvietošana." Ja sarēķinātu, cik reklāmlaika tas aizņem, Krūmiņa kungam nāktos šķirties no ievērojamas naudas summas. Bet te – gluži par brīvu veselu nedēļu reklāmas kampaņa visos ietekmīgākajos medijos! Nevienam reklāmas guru tas nav izdevies.

Bet varbūt ir? Varbūt tas notiek tieši tagad? Ja šī izrādīsies reklāmas kampaņa jaunajai grāmatai, cepuri (vēlams – balto kapteiņa) nost apķērīgā uzņēmēja priekšā!

Lai gan joprojām tiek meklēti slēptie iemesli KNAB vērienīgajai kampaņai saistībā ar notikumiem Jūrmalā, jācer, ka tās nebūs izrādījušās tikai bailes no jaunajā grāmatā atrodamajiem faktiem.