02.09.2016 13:44

Komentārs: Svētku sajūtu visu gadu!

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Svētku sajūtu visu gadu! Salaspils novada pašvaldība

Vakar izglītības iestāžu durvis vēra tūkstošiem bērnu, jauniešu, skolotāju, vecāku. Par spīti joprojām valdošajai neziņai, cik eiro lielu algu savā bankas kontā oktobrī saņems pedagogi, 1. septembris tieši viņiem bija vislielākie svētki.

Ne velti, kad trešdien vēlu vakarā iegriezos frizētavā, tās saimniece joprojām strādāja un teica, ka tikpat pilna darbdiena būšot arī 1. septembra priekšvakars. Pilnīgi visas klientes pēdējās augusta nedēļās ir bijušas tikai un vienīgi skolotājas. Ikviena gribot izskatīties un justies skaista, teica friziere.

Tātad viņām bija svētku sajūta, un pirmajā mācību gada dienā viņas vēlējās patikt sev, saviem audzēkņiem, viņu vecākiem. Tas tiešām priecē.

Tas dod cerību, ka skolotājas arī visu mācību gadu uz skolu dosies ar prieku un viņu vēlmi sagatavot labākos no labākajiem neaptumšos nemitīgie jautājumi par atalgojumu. (Pati neticu, ko rakstu, jo kā var nesatraukties par algas samazinājumu, kā tas būs vairākās Pierīgas skolās?)


Lai vai kā, mēs visi zinām, ka skolotājam faktiski ir vislielākā loma tajā, kādu nākotni izvēlēsies mūsu bērni. Un skolotāji mēdz būt dažādi. Gan iedvesmojoši, gan noguruši. Tās ir lietas, ko diezin vai ilgtermiņā ietekmē tikai atalgojuma cipars. Parasti visiedvesmojošākie ir tie pedagogi, kuri mīl savu darbu, tic sava darba jēgai un dara to ar misijas apziņu.

Nupat draudzene izstāstīja piemēru no savas meitas – 7. klases skolnieces – pieredzes. Izturējusi konkursu, viņa 1. septembrī sāka mācību gaitas Rīgas 2. Valsts ģimnāzijā. Jau pirms divām nedēļām jaunā klases audzinātāja vecākiem bija atrakstījusi vēstulīti, kuru iesāka ar vārdiem: "Tuvojas tas priecīgais mirklis, kad bērni satiksies jaunajā klasē un sāks jauno mācību gadu..." Ievadam sekojis sīks apraksts par to, ko bērni darīs pirmajā skolas dienā un kādā kopīgā izbraucienā dosies otrajā dienā. Draudzene, to stāstot, priekā smaidīja, un viņas meita aizrautīgi piebalsoja.

Bet tūlīt pat viņa izstāstīja citu piemēru no iepriekšējās skolas – Rīgas 49. vidusskolas. Pagājušajā gadā īsi pirms 1. septembra viņa e-pastā saņēmusi meitas klases audzinātājas vēstuli, kas sākusies ar vārdiem: "Diemžēl tuvojas 1. septembris..." Tālāk draudzene nepaspēja pastāstīt, jo sākām skaļi smieties. Tāds, lūk, salīdzinājums, kā iedvesmot skolēnus un vecākus jaunajam darba cēlienam!

Nobeigumā citēšu Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, kurš 31. augustā izplatīja šādu novēlējumu pedagogiem bērnudārzos, skolās un augstskolās: "Jūsu rokās ir mūsu Latvijas bērni un jaunieši – mūsu valsts nākotne. Es ticu un zinu, ka jūs arī šajā mācību gadā būsiet viņiem gan lieliski skolotāji un pasniedzēji, gan izcils piemērs jauniešu personības izaugsmei, stabilai vērtību sistēmai un dzīves gudrībai. Lai mācību gada ikdiena sniedz gandarījumu par jūsu audzēkņu panākumiem! Lai jaunajā mācību gadā jūsos joprojām ir dzīva vēlme mācīties un augt, tāpat kā jūsu audzēkņos!"