20.08.2016 11:54

Receptes vasaras pilnbriedā

Autors  Kristīne Šterna
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sofrito Sofrito Kristīne Šterna

Trīs pavisam vienkāršas receptes, ja vīrs bijis sēņot, bet lauku radi ieradušies ar kabaču un tomātu groziem.

Sofrito

Ideāla variācija par tomātu mērču tēmu. Rūpnieciski ražotos kečupus atstājam veikalu plauktos, tagad, tomātu laikā, ir īstais brīdis izmēģināt pagatavot kādu tomātu mērci arī pašam. Derēs gan pie zivs, gan vistas vai liellopa gaļas, bet gaļas neēdājiem – kopā ar rīsiem.

Nepieciešams: aptuveni kilograms tomātu – jo miltaināki, jo labāk, divi sarkanie sīpoli (vidēja izmēra), sāls pēc garšas, aptuveni divas tējkarotes cukura, lauru lapas, olīveļļa (rapšu eļļa šeit nederēs), 1–2 ēdamkarotes paprikas pulvera, vidējs ķiploks.

Pagatavošana: smalki sagriež sīpolus, liek uz pannas, liesmu noregulējot uz vismazāko iespējamo. Tikmēr sīki sagriež ķiplokus un sarīvē tomātus, lai atbrīvotu tos no mizas. Ja esat iecienījuši citus veidus, kā atbrīvoties no miziņas, varat darīt, kā ierasts. Rīvēšana tomēr ir ātrākais veids, kā vienlaikus atbrīvot tomātus no mizas un pārvērst tos putriņā.

Tikmēr sīpoli uz pannas būs kļuvuši gandrīz mīksti. Ber klāt ķiplokus, sāli, cukuru. Sutina, kamēr pilnībā mīksti, zeltaini un pavisam viegli apbrūnināti. Uzmana, lai nepārcepas.

Liek klāt tomātus un lauru lapas. Ja iepatīkas un gribas variācijas, var piebērt arī kādas Vidusjūras garšvielas. Masu sutina vēl aptuveni 30 minūtes, kamēr tā kļuvusi viendabīga.

Ledusskapī var saglabāt aptuveni nedēļu.

Gailenes ar kartupeļu šķēlītēm

Kas var būt labāks par vārītiem jaunajiem kartupelīšiem ar gaileņu mērci! Šoreiz variācija par tēmu. Gandrīz tas pats, tomēr citādāk, jo gatavošanas laikā kartupeļi uzsūc mērces aromātu.

Nepieciešams: gailenes, kartupeļi, sīpoli, ķiploka daiviņa, bekons (vēlams ar speķīti), sāls, saldais krējums, buljons, sauja miltu. Visas sastāvdaļas – pēc patikas.

Pagatavošana: uz pannas apbrūnina smalki sagrieztu sīpolu. Bekonu (gaļu var arī nelietot, tomēr žāvēta gaļa gailenēm piešķirs īpašu aromātu) var bērt pannā vienlaikus ar sīpoliem vai tad, kad tie kļuvuši mīksti. Pieber sakapātu ķiploku.

Kad sīpoli ar bekonu apcepti, ber klāt sēnes un plānās ripās sagrieztus kartupeļus. Uzkaisa sāli.

Liek vāku un sutina, laiku pa laikam pielejot buljonu – ideāli, ja pašu gatavotu, bet var izlīdzēties ar veikalā nopērkamajiem kubiņiem vai iztikt vispār bez.

Kad sēnes ar kartupeļiem gatavas, pēc patikas pielej saldo krējumu un, ja vēlas mērci tumīgāku, pievieno miltus pēc patikas.

Lieliski garšo ar šķipsniņu timiāna, tikai nepārcentieties.

Kabači & krabju nūjiņas

Nepieciešams: kabači, krabju nūjiņas (vēlams nesasaldētas), sāls, pipari, citas garšvielas pēc izvēles, ola + milti vai rīvmaize panējumam.

Krabju nūjiņām jābūt viegli atritināmām, tāpēc labāk izvēlēties nesaldētas.

Kabačus sagriež pirksta garuma un resnuma nūjiņās, ietin krabju nūjiņās (tās vispirms, protams, jāatritina).

Var cept bez panējuma (tad kabacim pirms ietīšanas var uzkaisīt nedaudz sāls vai citas garšvielas, ja ir vēlme) vai, ja garšo panētas, satītos rullīšus mērcē sakultā olā, kam pievienota sāls un pipari, pēc tam apviļā miltos vai rīvmaizē.

Liek uz pannas un cep, kamēr gaiši brūni vai kamēr kabači sasniedz jums tīkamu gatavības stadiju. Vēlams lietot pannu, kuru pietiek ar eļļu tikai iesmērēt, lai kabači pārāk nepiesūcas ar eļļu.

Recepte īpaši piemērota tiem, kuri trenē nervu sistēmu, – lai krabju nūjiņas atritinātu, tās nesaplēšot, pacietība būs ļoti nepieciešama.