28.07.2016 16:51

Pokemoni dzīvokļos, parkos, ielās un kapsētās

Autors  Juris Kaža, telekomunikāciju eksperts, LVportals.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pokemoni dzīvokļos, parkos, ielās un kapsētās Alexander Heinl/ EPA

Tikai retais Latvijas iedzīvotājs nebūs pamanījis, ka sācies jauns trakums: pārsvarā jauni cilvēki pulcējas publiskās vietās, piemēram, Vērmanes dārzā Rīgā, Centrālparkā Ņujorkā vai Eifeļa torņa pakājē Parīzē, vicina viedtālruņus un it kā dzenā kaut ko neredzamu.

Tiek medīti pokemoni jeb būtnes, kas caur viedtālruņa kameru redzamas uz reālās pasaules fona. Kas notiek?

Pokemonu sāga sākās pirms vairāk nekā 20 gadiem ar firmas "Nintendo" spēļu ierīci Japānā, kas izplatījās uz Rietumiem un "pārnesās" arī uz kāršu komplektiem, kurus varēja kolekcionēt un ar tiem mainīties. Pokemoni ir pasaku tēli – mazi briesmonīši pūķu, rupuču, putnu un citu zvēru izskatā, kurus dažādu "Pokemon" spēļu ietvaros var ķert, trenēt un rīkot to cīņas. Esot pat 250 dažādu pokemonu. Interesanti, ka vārds pokemon atbilst veidam, kā japāņi izrunā anglisko apzīmējumu pocket monsters – kabatas briesmonīši.

Pokemoni – Atmodas laika bērnu spēle

Latvijā pokemoni ir pazīstami Atmodas laika bērnu paaudzei jeb tiem, kuri dzimuši 80. gadu beigās un skolā (kur pagalmā varēja mainīties ar pokemonu kārtīm) sāka iet 90. gadu vidū, kad pāri pasaulei vēlās pirmais Japānā radīto spēļu trakums. Daudzi arī no vecākiem ieguva "Nintendo" spēļu rīkus vai to pirātiskos pakaļdarinājumus, kur pokemoni dzīvoja un barojās ierīču ekrānos kā melnbalti un dažos modeļos pat krāsaini multeņu tēli. Atmiņas par bērnības pokemoniem ir viens iemesls, kādēļ Latvijā starp ielās un parkos redzamajiem pokemonu dīdītajiem ir cilvēki vecumā ap 30.

Pokemonu industrija 20 gadu gaitā saražoja vairākas pilnmetrāžas multiplikācijas filmas, televīzijas seriālus, grāmatas, komiksus, rotaļlietas u.c. Lēš, ka līdz 2016. gada maijam, pirms sākās mobilās "papildinātās realitātes" spēles "Pokemon Go", viss pokemonu bizness – spēles, kārtis, filmas, TV seriāli u.c. – bija apgrozījis 46,2 miljardus ASV dolāru. Jaunākie dati liecina, ka vismaz ASV "Pokemon Go" lejuplādējuši teju 11% Android operētājsistēmas tālruņu lietotāju, kas ir desmitiem miljonu cilvēku.

Izmanto nopietnu, perspektīvu tehnoloģiju

Tas, kas tagad notiek pasaules pilsētu ielās, ir pokemonu mānijas pārnešana uz tehnoloģiju, kurai patiesībā ir daudz nopietnu izmantošanas iespēju. Tā ir t.s. papildinātā realitāte (augmented reality/AR), kuru "normālām" vajadzībām attīsta arī Latvijas uzņēmums "Overly". AR cilvēka skatienu uz apkārtējo vidi caur elektronisku ierīci – viedtālruņa vai planšetes kameru, īpašām brillēm – papildina ar tekstiem vai attēliem, kas ņemti no tīmekļa datubāzes, un to parādīšanos izraisa dažādi sensori.

Piemēram, tūrists ir pirmo reizi Rīgā un ar attiecīgu AR programmatūru vērš sava tālruņa kameru pret lielu, nepazīstamu baznīcu. Telefona GPS (ģeotelpiskās pozicionēšanas sistēma) signalizē, ka tūrists stāv Doma laukumā ar skatu pret Doma baznīcu. Proti, kameras attēlā tiek iestarpināts attiecīgs uzraksts un apraksts. Šādas papildu vizuālas informācijas parādīšanos var izraisīt arī vidē izlikti priekšmeti, kaut vai svītru kodiem līdzīgi t.s. vobleri, kurus "Overly" izstrādātā sistēma izmanto, lai sniegtu informāciju par, piemēram, "Phillips" sadzīves tehniku Latvijas veikalos.

Vēl svarīgāks AR pielietojums ir aizstāt pamācības un instrukcijas industriāliem apkopes darbiem. Ja pieredzējis tehniskais darbinieks, piemēram, tikai trešo reizi dzīvē remontē īpaši dārgu un sarežģītu industriālo sūkni kādā ražotnē, viņam nav jānes līdzi bieza pamācība, jo, vēršot skatu uz remontējamo objektu, AR vidē parādās krāsainas bultiņas un rakstiskas norādes vai balss paziņojumi, kas un kādā secībā jādara.

Cita starpā policija aizrāda, ka, ķerot pokemonus, nedrīkst ieiet privātīpašumos, un brīdina, ka spēle tiek izmantota arī, lai ievilinātu spēlētājus tumšos kaktos pie ļaundariem (vismaz spēlētāja viedtālrunis kā laupījums garantēts). Policija un varas iestādes arī Latvijā brīdina uzmanīties, spēlējot spēli publiskās vietās, un aicina to nedarīt nepiemērotās vietās – kapos, lūgšanu namos un dažādās piemiņas vietās – vai bez atļaujas privātīpašumos.

Ārzemēs jau bijuši vairāki gadījumi, kad pokemonu ķērāji kļuvuši par ceļu satiksmes negadījuma upuriem, nokrituši no liela augstuma, iekūlušies konfliktos, jo spēli spēlējuši nepiemērotā vietā – piemēram, ASV holokausta muzejā, Aušvicas koncentrācijas nometnes pieminekļa teritorijā, kā arī dažās baznīcās un kapos. Arī Latvijā diez vai kāds būtu sajūsmā, ja pie prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa kāds dancinātu Pikačū (viens no prestižākajiem pokemoniem). Savukārt pie Viļa Lāča grandiozās atdusas vietas iedzīvotājiem jau sen rādās velni...

Pilnu tekstu lasiet "LVportals.lv"