20.07.2016 16:52

Baldonē durvis vērs Kūku muzejs

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldonē durvis vērs Kūku muzejs no privātā arhīva

Baldones vietējos iedzīvotājus jau kādu laiku priecē kafejnīca "Kūkotava", bet tās īpašniece Ilze Kupča nolēmusi baldoniešus pārsteigt – 2. augustā Baldonē durvis vērs Baltijā vienīgais Kūku muzejs.

Ilzei Kupčai kūku cepšana ir gan darbs, gan hobijs, tādēļ šķitis – kāpēc samierināties tikai ar kafejnīcu, ja iespējams izdarīt vēl vairāk? Doma par Kūku muzeju radusies jau pirms vairākiem gadiem, kad tapusi iecere vienuviet apkopot dažādas saldo gardumu receptes, fotogrāfijas, vēsturiskus stāstus par konditoriem.

Šobrīd projekts nonācis finiša taisnē, tomēr Ilze raizējas, vai birokrātijas dēļ izdosies muzeju atvērt plānotajā laikā. Muzeja atrašanās vieta gan tiek turēta slepenībā – tā tiks atklāta tikai dienu pirms atvēršanas.


Kas notiks muzejā?

Ilze Kupča stāsta, ka Kūku muzejā būs skatāmas dažādas liela izmēra kūku butaforijas, kas tiks gatavotas no koka, putuplasta un cukura mastikas tā, lai izskatītos iespējami īstas. Telpu dizains tiks ieturēts atbilstoši tēmai. Protams, būs aplūkojamas fotogrāfijas, Latvijā populāru cilvēku gatavoto kūku receptes, gatavošanas apraksti, un – pats galvenais – muzeja apmeklētāji varēs piedalīties dažādās meistarklasēs, iemēģinot roku kūku cepšanā.

Paredzētas arī ekskursijas grupām, piemēram, skolēniem, dodot iespēju ne tikai apskatīt muzeja telpas, bet arī kopīgi gatavot un baudīt saldos gardumus, turklāt to pagatavošanai tiks izmantoti vietējie produkti, tostarp lauku olas.

Ar laiku muzeja veidotāja plāno viesiem piedāvāt iespēju muzeja telpās arī nakšņot. "Plānojam izveidot trīs telpas – Šokolādes istabu, Pavlovas kūkas istabu un Mājas kūku istabu. Telpu interjers atspoguļos katras kūkas vizuālo izskatu un radīs attiecīgo noskaņu," atklāj Ilze Kupča.

Jau tagad Ilzes krājumos esot daudz sabiedrībā pazīstamu cilvēku kūku recepšu. Tās tiks izmēģinātas gan kūku meistarklasēs, gan būs izlasāmas topošā muzeja interneta vietnē. Uzrunāts ir arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš solījis dalīties ar kādu ģimenes recepti. Tāpat muzejā varēs izmēģināt Baldones novada domes priekšsēdētājas Karinas Putniņas piedāvāto kūkas recepti. Uzrunāti arī citu Latvijas pilsētu mēri, lai veidotu Latvijas garšas karti, jo katrā reģionā kūkas ir ar savu "odziņu" – pat ja tiek gatavota tradicionālā torte ar sviesta krēmu, nianses novados atšķiras.

Muzejā pie sienas būs gan Latvijas, gan pasaules karte, un tajās tiks atzīmētas vietas, no kurienes nākušas muzejā esošās kūku receptes.

Ilze Kupča atklāj, ka receptes atceļojušas pat no Indijas, savu pienesumu dod arī ārvalstīs dzīvojošie tautieši.

Nesen Baldonē viesojusies dejotāja Vija Vētra, kura šobrīd dzīvo Ņujorkā. Arī viņa dalījusies ar savas ģimenes tortes gatavošanas noslēpumiem. "Jau tagad kūku pasaules kartē varam atzīmēt arī ASV," stāsta Ilze.

Torte ar vārīto krēmu – joprojām populārākais gardums

Arī vietējie iedzīvotāji naski daloties ar saviem gardumu gatavošanas noslēpumiem, receptes esot daudzveidīgas un interesantas. Turklāt ikviena Kūku muzejā atrodamā recepte tikšot izmēģināta vismaz vienu reizi. Ilze Kupča aicina informēt par cilvēkiem, kuru krājumos ir īpašas receptes, kuri gatavojuši neparastas kūkas vai strādājuši slavenās konditorejās. Kūku muzeja veidotāja uzrunājusi arī Baldones sanatorijas bijušā šefpavāra ģimeni, lai iegūtu kādas kūkas recepti un uzzinātu interesantus un vēsturiski nozīmīgus faktus par saldumu gatavošanu slavenajā kūrortā.

Ilze norāda, ka, neraugoties uz dažādajām receptēm un gatavošanas tradīcijām, pamats nenoliedzami ir tradicionālā kūka ar vārīto krēmu – bez tās nebūtu iedomājamas latviešu svinības, ikdiena un arī Ilzes vadītais bizness, jo torte ar vārīto krēmu joprojām ir pieprasītākā kūka jubilejas reizēm.

"Šai kūkai pelnīti vajadzētu kļūt par Latvijas garšas simbolu; tā savā ziņā ir vēsturisks objekts. Napoleons, siera kūka, Pavlovas – tie visi ir Latvijā pieprasīti našķi, bet šīs receptes ir aizgūtas no citām valstīm, savukārt torte ar vārīto krēmu izsenis ir Latvijas konditorejas simbols," pauž konditore un topošā muzeja vadītāja Ilze Kupča un uzsver, ka šādas tortes nav nekur citur pasaulē. Protams, arī šīs kūkas recepte būs atrodama muzeja krājumos.

Latviešu mājas tortes, pēc Ilzes stāstītā, ir ar bagātīgu garšas buķeti, maigas un nepārsātinātas, bez cukura mastikas rotājumiem un sintētiskām garšvielām, un tieši to novērtējot gan vietējie iedzīvotāji, gan ārvalstu viesi. "Turklāt, kas var līdzināties mājas kūkai, kuras gatavošanā izmantotas lauku olas!"

Ilzei īpašu prieku sagādā vecākās paaudzes uzslavas: "Ir patīkami, ja astoņdesmitgadīga omīte paslavē manu vārītā krēma torti un teic, ka tieši tādu esot ēdusi bērnībā. Tas ir labākais kompliments. Turklāt tas apliecina to, cik sena un nozīmīga ir šī recepte."

Pēc Kūku muzeja – uz dabas taku!

Ilze Kupča atklāj, ka drīzumā Kūku muzeja apkārtnē tiks veidotas arī dabas takas ar dažādiem segumiem, būšot arī posmi, kas mērojami basām kājām. Turklāt paredzēts, ka takas būs viegli izbraucamas gan māmiņām ar bērnu ratiņiem, gan cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Jau šobrīd esot nolūkotas potenciālās vietas takām, notiek saskaņošanas darbi ar vietējiem dienestiem. Turklāt esot pieteicies daudz brīvprātīgo, kuri nākšot palīgā taku ierīkošanas un labiekārtošanas darbos.

Vaicāta, kā nonākusi pie šādas idejas, Ilze Kupča atbild: "Baldone ir skaista pilsēta, esam tuvu Rīgai, turklāt daba piedāvā tik lieliskas iespējas, lai šeit atpūstos un justos lieliski. Kāpēc neradīt muzeja apkārtnē šādu pievienoto vērtību kā pastaigu takas, turklāt tādas, kas pieejamas ikvienam?"

Muzeja veidotāja arī neslēpj, ka cer ar muzeja un dabas taku palīdzību popularizēt Baldones vārdu Latvijā, radot papildu tūrisma iespējas pilsētā.