12.05.2016 17:02

Komentārs: Taisnīgums, vienlīdzība, brālība

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ministrs Kārlis Šadurskis vizītes laikā Cēsīs Ministrs Kārlis Šadurskis vizītes laikā Cēsīs Izglītības un zinātnes ministrija

Pirms pāris dienām izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ministrijas rīkotajā preses konferencē lepni paziņoja, ka viņa darbs pie jaunā pedagogu atalgojuma modeļa ir beidzies. Viss esot padarīts. Tieši tik vienkārši! Bet kurš būs tas, kas saskarsies ar sekām? Skolotāji.

Gan Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, gan Pierīgas pašvaldību vadītāji, gan paši skolotāji nebūt nav apmierināti ar paveikto. Vai kādu tas interesē? Šķiet, Šadurska kungu noteikti ne, pat iespējamie protesti viņu nebaidot.


Rodas iespaids, ka izglītības un zinātnes ministrs strādā "labākajās" padomju laiku tradīcijās, jo galvenais taču, ka papīri kārtībā! Jaunais modelis tagad uzsākot patstāvīgu dzīvi, un nekas, ja kādam atņems nieka simt eiro no atalgojuma.

Saskaņā ar ministra teikto – galvenais, ka jaunā reforma ir taisnīga. Vai taisnīgums tiešām balstās principā atņemt vieniem, lai iedotu citiem?

Pierīgas skolotāji gribot dzīvot pārāk izšķērdīgi, jo tūkstoš eiro liela alga esot klaja nevienlīdzība, ņemot vērā to, ka laukos pedagogu atalgojums esot krietni mazāks. Ministrs tikai netīšām aizmirsa, ka Pierīgā vienā klasē ir 30 bērnu, bet laukos ir skolas, kur klasē ir tikai 10 vai 12 bērnu. Vienlīdzība un taisnīgums?

Turklāt jaunās reformas ietvaros ir aizmirsti gan mākslas un mūzikas skolu darbinieki, gan pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi (līdz obligātajai apmācībai), kuru atalgojums pēc nodokļu nomaksas ir 306 eiro. Bet tas nekas, galvenais, ka papīri kārtībā, jo reforma taču ir pabeigta!