19.04.2016 14:44

Komentārs: Galvenais, izrādās, cilvēks, nevis partija

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aigars Vītols, pārstāvot Ķekavas novadu 2015. gada Pierīgas novadu pašvaldību sporta spēlēs Aigars Vītols, pārstāvot Ķekavas novadu 2015. gada Pierīgas novadu pašvaldību sporta spēlēs arhīvs

Ķekavas novada dome nav viena no tām Pierīgas pašvaldībām, kas klusi un nemanāmi vilktu vēlētāju uzticēto komunālo darbu vezumu. Apmēram pirms gada, pašā ziedu laiciņā, tika gāzts domes priekšsēdētājs Valts Variks, kurš pārstāv Vidzemes partiju. Viņa vietā nāca Andis Damlics no "Reģionu alianses".

Nupat uzzinājām, ka Latvijas Zemnieku savienības (LZS) kongresā Jelgavā noticis kaut kas tāds, kas tieši skar Ķekavas novada domes darbu, proti, valdošās koalīcijas deputāts, pazīstams arī kā vietējais sporta darbinieks un bijušais Latvijas basketbola izlases spēlētājs, Aigars Vītols, kurš domē tika ievēlēts no Vidzeme partijas saraksta, svinīgi uzņemts LZS rindās.


Līdz šim Vidzemes partiju Ķekavas novada domē pārstāvēja četri deputāti, tagad – trīs. Vismaz no malas raugoties, A. Vītols varētu būt pievienojies opozīcijai.

Kāpēc tā noticis, var tikai minēt. Avoti domē spriež, ka iemesls varētu būt pašvaldību vēlēšanu tuvums. Līdz tām atlicis vien gads, bet Ķekava ar saviem 23 tūkstošiem iedzīvotāju ir pie¬tiekami nozīmīgs punkts ne tikai valsts ģeogrāfiskajā, bet arī politiskajā kartē. To labi saprot arī LZS stratēģi. Taču politiķi, kas līdz šim šo politisko spēku pārstāvējuši Ķekavas novada domē, varētu būt ne visai uzticami. Patiesībā jau runa ir tikai par vienu deputātu, kurš pirms pēdējām pašvaldību vēlēšanām bija LZS biedrs, vēlēšanās startēja kā "Gods kalpot Rīgai" cilvēks, bet, iekļuvis domē, atkal atgriezās LZS rindās, tiesa, kļūdams pat par domes priekšsēdētāja vietnieku.

Kā zināms no vēstures, politisko simpātiju mainīšana nav nekas neparasts. Cik cienījami laikabiedru acīs ir cilvēki, kas maina politisko piederību, varam tikai minēt, bet ļoti iespējams, ka novada domē, kurā 15 deputāti pārstāv astoņas partijas, šādas lietas vispār nav īstas uzmanības vērtas. Turklāt, kā izrādās, tikai no malas raugoties šķiet, ka Vītola kunga aiziešana no vienas partijas uz otru varētu radīt tektoniskas izmaiņas domes darbā.

Kāds domei tuvs pašvaldības politiķis nepārprotami paskaidroja, ka Ķekavas domē attiecības starp pozīciju un opozīciju veido cilvēki un viņu partejiskā piederība nav pats nozīmīgākais arguments. Protams, pat vairāki avoti neizslēdz iespēju, ka kolēģis Vītols varētu būt apsvēris palikšanu pašvaldību politikā un jau laikus padomājis par nākamajām vēlēšanām. Tikpat labi arī LZS ļaudis viņā saskatījuši attīstības potenciālu.

Pats vienkāršākais, protams, bija pajautāt A. Vītolam pašam, kā viņš skaidro runas par un ap sevi.

Pirmām kārtām Vītola kungs norādīja, ka LZS biedrs viņš ir jau kopš gada sākuma, un Ķekavā ir nodibināta šīs partijas nodaļa. Par partiju maiņu nevarot būt ne runas, jo viņš nekad neesot bijis Vidzemes partijas biedrs, bet tikai startējis no šā saraksta pašvaldību vēlēšanās. Tāpat viņš noraida spekulācijas par viņa pievienošanos opozīcijai vai nodomiem citādi ietekmēt spēku samērus domē.

A. Vītolam esot pieņemami tas, ko domē dara A. Damlics, V. Variks un Vidzemes partijas cilvēki. Par savu nākotni pašvaldību politikā viņš teic: var jau staigāt pa mājas pagalmu un klaigāt, ka viss ir nekārtībā, bet var arī tos gružus ņemt un salasīt.

Klausoties Vītola kunga teiktajā, saprotams, ka viņš ir "īsts Ķekavas domnieks": kā politiķis – formāli piederīgs opozīcijai, kā cilvēks – atbalsta pozīciju.