30.03.2016 10:41

Latvietis un dārzs – nedalāma vienība

Autors  Marta Ūdre
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Latvietis un dārzs – nedalāma vienība Marta Ūdre

Cipari kalendārā liecina, ka pavasaris ir sācies. Arī latvieša iekšējais pulkstenis saka – ir laiks sākt gatavoties dārza darbiem, un ne viena vien saimniece ar nepacietību gaida, kad varēs rokas iebāzt zemē, štrunts pat par manikīru!

Turklāt mums tas šķiet tik pašsaprotami, jo visi taču tā dara un tā jūt. Taču visās kultūrās dārza iekopšana nemaz nav tik pašsaprotama lieta. Bieži dzirdēti izbrīna pilni stāsti no latviešiem ārzemēs, kas neticībā vaicā vietējiem iedzīvotājiem: "Vai tiešām jūs neko neaudzējat?" Patiešām, citās kultūrās ar vārdu "dārzs" var apzīmēt arī tikai zālienu.

Tādēļ nebūs pārspīlēti teikts, ka dārzs ir latvieša identitātes sastāvdaļa. Protams, ne visu latviešu, bet tomēr – gluži kā upes "atdzīvojas" pēc ledus izkušanas, pēc ziemas arī cilvēku straumes plūst uz tirgu, "Depo", "K-Rauta" un citiem veikaliem un stādaudzētavām, lai iegādātos dārza uzlabošanai un dvēseles priekam nepieciešamās lietas. Un tas nekas, ka vasarā brīžam nāksies šķendēties par nebeidzamo cīņu ar nezālēm un nelietīgajiem gliemežiem, kas apēd zemenes. Prieks tik un tā ir lielāks nekā raizes.

Kāds tad ir latvisks dārzs? Kādus augus visvairāk izvēlas pircēji?

Ieva Bērziņa, ilggadēja darbiniece dārza preču veikalā, stāsta: "No augļu kokiem vispopulārākās ir ābeles, no ogu krūmiem – upenes, jāņogas ērkšķogas. Daudz pērk arī zemeņu stādus, protams, tomātus, gurķus. Par puķēm – cilvēkiem patīk, ja dārzā ir dažādība, bet kā populārākās varu minēt pavasarī narcises, tulpes, muskares, vēlāk – rozes, rudbekijas, dienziedes, peonijas, flokšus, miķelīšus, dālijas, gladiolas. No krūmiem gadiem iecienīti ir ceriņi un jasmīni.

Protams, varētu minēt vēl daudz ko. Dārza sezonā ir patīkami strādāt, jo pircēji, kas iegādājas augus, gandrīz vienmēr ir labā noskaņojumā. Tad nu secinu – vai nu visi dārza mīļotāji ir labi cilvēki, vai arī dārza darbi spēj iepriecināt pat visrūdītāko īgņu."

Reiz kādās kāzās notika izsole, kurā solītāji nezināja, kas būs iegūstamā lieta, tika doti tikai daži aprakstoši mājieni. Kad pienāca kārta izsolīt sēklas, vakara vadītājs teica – ja jūsu īpašumā nonāks šī lieta, varēsiet justies kā radītājs, kā Dievs! Kaut gan izsole notika humora pilnā gaisotnē, šis apraksts nav nepatiess. Cilvēks, kurš iekopj dārzu, atklāj sevī radītāju. Un radīt kaut ko – tā ir cilvēcības augstākā izpausme. Lai mums visiem radošs pavasaris!