17.03.2016 07:44

Komentārs: "ManaBalss" vai Maskavas balss?

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: "ManaBalss" vai Maskavas balss? ekrānšāviņš no manabalss.lv

Deputātu vēlme būt populāriem reizēm nomāc saprātīgu attieksmi pret konkrētu jautājumu un iedziļināšanos lietas būtībā. Tieši tā notika ar portālā "ManaBalss.lv" vairāk nekā 10 721 pilsoņa rosināto iniciatīvu piemērot samazināto PVN likmi dabasgāzei un elektrībai.

No pirmā acu skata varētu likties simpātisks priekšlikums – galu galā, ja jau atlaide, tad jāmaksā būs mazāk. Sagaidīt pamatīgāku iedziļināšanos jautājuma būtībā, piemēram, no deputāta Artusa Kaimiņa, kurš arī šoreiz nelaida garām izdevību izklaidēt kolēģus no Saeimas tribīnes, laikam būtu par daudz prasīts. Šoreiz gan populistiski nobalsoja ne tikai Saeimas opozīcija, bet arī daļa pozīcijas, un jautājuma tālāka izskatīšana tika uzdota Jāņa Vucāna vadītajai Budžeta un finanšu komisijai.


Ko priekšlikums paredz pēc būtības? Iedomāsimies, ka budžetā ir lieka naudas summa (kuras, protams, nav, un to labi zina kā opozīcija, tā pozīcija!), piemēram, 50 miljoni eiro! Ņemot vērā to, ka maksa par siltumu un elektrību daudzām mājsaimniecībām rada grūtības ar ikmēneša maksājumiem, šos 50 miljonus (ja tādi būtu) varētu ieguldīt, lai sniegtu atbilstošu atbalstu tām mājsaimniecībām, kurām šāds atbalsts tiešām būtu nepieciešams.

Zinot, ka sociālā nevienlīdzība ir viena no aktuālākajām problēmām Latvijā, būtu tikai normāli, ja tiktu meklēti risinājumi, kā pabalstīt tās ģimenes, kurās ienākumi ir zemāki. Tā vietā Saeimā nonācis priekšlikums, kas paredz minētos līdzekļus sadalīt visiem dabasgāzes un elektrības lietotājiem atlaides veidā par patērēto enerģijas daudzumu.

Citiem vārdiem – jo vairāk lieto gāzi un elektrību, jo lielāku atlaidi saņem. Ar retiem izņēmumiem lielākie atlaižu saņēmēji būtu tieši tā sabiedrības daļa, kas jau šobrīd dzīvo lielākajās savrupmājās un patērē visvairāk elektroenerģijas. Šlesers, Šķēle, Lembergs, Jūlijs Krūmiņš un citi miljonāru saraksta pastāvīgie biedri saņemtu lielu atlaidi uz valsts rēķina. Tieši bagātajiem šis priekšlikums nestu vislielākos materiālos ieguvumus. Ja valsts to varētu atļauties, līdzekļus vajadzētu ieguldīt, lai tiešā veidā atbalstītu sociāli neaizsargātākās sabiedrības grupas – mazturīgos, daudzbērnu ģimenes u.c. Konkrētais priekšlikums nav taisnīgs atbalsta pasākums Latvijas iedzīvotājiem, bet atbalsts Krievijas gāzes lobijam, kas no šādas iniciatīvas būtu viens no lielākajiem ieguvējiem.

Bilde kļūst vēl skaidrāka, ja paskatāmies, kas ir konkrētās "ManaBalss.lv" iniciatīvas autors, un tas ir neviens cits kā ilgstošais PCTVL aktīvists, tā dēvētais "antifašists" Jānis Kuzins. Jā, jā, tas pats antifašists, kurš katru gadu 16. martā bļauj uz latviešu sirmgalvjiem, lamādams viņus par fašistiem un noziedzniekiem! Tieši viņš pēc attiecīgā Saeimas balsojuma varēs izmantot budžeta komisijas tribīni, lai krātu sev politiskos punktus. Šādu jauku dāvanu viņam sagādāja Artuss Kaimiņš un balsojušo deputātu vairākums.

Virtuālā vidē savākt parakstus nav grūti. Nesen Saeimā nonāca kāda cita "ManaBalss.lv" iniciatīva – legalizēt tā sauktās vieglās narkotikas. Par laimi, vismaz šai iniciatīvai netika tērēts administratīvais resurss, lai to par nodokļu maksātāju naudu pētītu vairākas reizes pēc kārtas dažādās komisijās. Jāņa Kuzina PR kampaņai šāda privilēģija ir sagādāta. "Paldies" tiem, kuri balsoja "par"!